icon

Štúdium na Univerzite v Taliansku: Čo potrebujete vedieť?

perthes
30. jan 2025

Ahojte viete mi niekto dať bližšie informácie o štúdiu v Taliansku?
Akákoľvek informácia mi pomôže. Ďakujem Vám.

vkatush
30. jan 2025

Asi nepomôžem, ale toto je veľmi všeobecné.
Na ktorej Uni/v ktorom meste, aké zameranie, Erasmus/výmenný/denné/externé?
Takto ti veľmi nikto nepomôže. A skúsila by som na FB nejaké skupiny, tam bude viac mladých skúsených ako na koníku.

perthes
autor
30. jan 2025

@vkatush ďakujem. Vysokoškolské štúdium univerzita Bocconi.

minilla
30. jan 2025

No ked Bocconi, tak v prvom rade si treba asi nachystat riadne plnu penazenku.

melanta
31. jan 2025

Asi celkom nerozumiem, na čo konkrétne sa pýtaš. Štúdium prebieha viac menej všade podobným štýlom. Bocconi má web, kde nájdeš množstvo odpovedí v anglickom či talianskom jazyku. Aké potrebné informácie na webe nie sú a zaujímajú ťa? Mimo toho tam nájdeš kontakty, kde sa môžeš informovať na bližšie údaje, ktoré ťa zaujímajú. A ako napísala minilla, prvoradé je byť si vedomý nákladov na štúdium. Dcéra študovala VŠ v USA, nebolo tam nič extra špecifické - jediné špecifikum bola cena štúdia.

melanta
31. jan 2025

Ešte doplním, že jeden ročník bakalárskeho štúdia stojí cca 16 000 eur, ročník magistra pár tisíc naviac, čo ale asi vieš, je to myslím aj ľahko dohľadateľné na webe.

perthes
autor
31. jan 2025

@melanta viem a aj to že sú fondy, štipendiá. Čítala som pribeh o jedneho chlapca zo Slovenska, ktorý má sociálne štipendium, neplatí sa školné.
Ja som svojim príspevkom dúfala že mi napíše niekto kto má osobnú skúsenosť..

melanta
31. jan 2025

@perthes nepotrebuješ nikoho na modrom koníku, aby ti písal o skúsenosti. Priamo univerzita ti poskytne všetky potrebné informácie k tomu, ako vieš získať štipendium, ak nemáš vlastné financie na školu. Ak chceš študovať na Bocconi, rieš všetko priamo so školou, veľmi ochotne ti poskytnú všetky potrebné informácie. Modrého koníka k tomu naozaj vôbec nepotrebuješ.

perthes
autor
31. jan 2025

@melanta ach bože..myslela som že mi niekto napíše osobnú skúsenosť. Informácie o škole a štúdiu je jedna vec ale osobná skúsenosť o živote a štúdiu je druhá vec. So školou komunikujem. Vidím ze nebolo správne tu písať. Nl

vkatush
31. jan 2025

@perthes ale nič konkrétne si sa nepýtala, čo ti má kto povedať.
Niekoľko kamošiek študovalo v Taliansku, na rôznych Uni. A áno, mali štipká, ale nestačili na pokrytie nákladov, každá popritom brigádovala. Zadarmo to nebude ako keby si dostala full ride scholarship.

melanta
31. jan 2025

@perthes autorka, moja dcéra študovala univerzitu v USA, ja aktuálne študujem v Emirátoch. Ak by sme všetci, ktorí študovali mimo SR, išli študovať vtedy, ak by dostali informácie na modrom koníku, tak nikto by neštudoval.

Ja chápem, že sa ti moja odpoveď nepáči, ale pravdepodobnosť, že tu nájdeš niekoho, kto študoval na Bocconi je nulová takmer akoby si tu chcela stretnúť mimozemšťana. Je v poriadku sem písať. Ale je namieste mať aj schopnosť chápať nielen to, čo ti vyhovuje. Ak chceš vedieť niečo o živote v Taliansku, daj sa do skupiny Taliansko, je tu dosť žien, ktoré v IT žijú. Ja mám k IT pozitívny vzťah, mám C1 z taliančiny, robila som si ho v IT. Ale očakávať, že tu získaš informácie konkrétne o štúdiu na Bocconi, je naivná. A navyše, ako človek, ktorý žil kvôli práci vo viacerých krajinách a ktorý každý mesiac niekam pracovne cestuje ti poviem, že nepotrebuješ to. Potrebuješ sa na školu dostať a mať peniaze na život. Možno to tak nepôsobí, ja podporujem myšlienku študovať napríklad aj na tejto univerzite, ale už som profesne čo to v zahraničí zažila, preto mám taký názor aký mám - modrého koníka nepotrebuješ k tomu, aby si išla študovať a zvládla to.

perthes
autor
31. jan 2025

@melanta ďakujem za rozsiahli sloh.