icon

Štúdium práva na Slovensku - Košice alebo Banská Bystrica

15. mar 2025

Dobrý deň, budem maturovať a zvažujem štúdium práva. Rozhodujem sa medzi Košicami UPJŠ a Univerzitou Mateja Bela v BB. Je tu niekto, kto absolvoval štúdium na právnickej fakulte na jednej z týchto univerzít? Ako to hodnotíte? Vo svojom okolí nemám nikoho, kto by mal niečo s právom… mám vôbec takto šancu zvládnuť štúdium a ďalej sa v tejto oblasti uplatniť? Štúdia sa nebojím, oslovila ma najmä sociológia, preto volím právo.

tairyx
15. mar 2025

Určite máš šancu zvládnuť štúdium, ak si odhodlaná a je to smer, ktorý ťa zaujíma, smelo do toho. O UMB kolujú reči, že je to najhoršia univerzita na Slovensku, takže poradiť neviem, mne tam študuje dcéra tiež právo a nie je to zrovna med lízať. V prvom ročníku polovica prijatých študentov vyletela. Ale to je na každej vysokej škole, kam sa vieš dostať bez prijímačiek.

wintery
15. mar 2025

BB určite neodporúčam, je to najnekvalitnejsia fakulta práva.

nynia
15. mar 2025

Ja v Kosiciach v 3rocniku som prestupila do BA a nelutujem ked chces vediet viac napis mi sukromnu spravu nehodi sa pisat tie dovody takto... A BB by som sa vyhla oblukom, celkovo ta skola asi na vsetkych alebo minimalne na vacsine fakult ma podpriemernu uroven. Za mna najlepsie fakulty su BA a TT nad inymi by som neuvazovala.

ivangeline
15. mar 2025

UPJŠ, jasne, že máš šancu, aj sa uplatnis ale musíš zamakať troska viac ako inde. ;)

lubkavargova1
15. mar 2025

UPJS je tazska skola ja som tam a poviem ti je to makacka...ale ak chces len sociologiu tak to nema vyznam tak sa sustredit len na to....sociologie je tam pomerne malo. To si vyber rovno zameranie na socio inde.

kofa77
15. mar 2025

pravo a sociologia su dve rozdielne veci, su musis ujasnit, co chces..
a volila by som Trnavu, ked uz

oblecenie99
15. mar 2025

Študovala som na PF UPJŠ, ale už dávnejšie (viac ako desať rokov dozadu). Čo konkrétne potrebuješ vedieť? Myslím si, že ak sa rada učíš, štúdium ti nebude robiť problém. Dá sa to. Na druhej strane, musíš zvážiť, čo chceš robiť po škole. To je už o inom. Na východe tých príležitostí nie je veľmi veľa, a musíš zamakať už počas školy a naháňať kontakty: ak by si chcela takú advokáciu, je vhodné zháňať robotu brigádne v nejakej kancelárií už počas školy. Ak budú spokojní, je tu šanca, že sa tam po škole uchytíš. Tiež by si mala mať k tomu právu dobrý vzťah a akýsi čuch, mať právo rada. Plus osobnostné predpoklady.

Samozrejme, sú aj iné oblasti, kde sa môžeš uchytiť. Len počítaj s tým, že také jednoduché to nie je. Ak by som mohla poradiť, na UPJŠ je dobrá fakulta, ale z hľadiska príležitostí, či už počas školy, ale po nej, išla by som do BA, alebo Trnavy.

kajusik1403
16. mar 2025

určite Košice, UMBčka má dosť nedobrú reputáciu za mňa, tiež som sa tam hlásila a som rada, že som sa nakoniec dostala tam kam som chcela a nemusela tam ísť. Na UPJŠke poznám ľudí a samozrejme právo nie je najlahší odbor na štúdium ale táto univerzita má úroveň

lubkavargova1
16. mar 2025

Aj ku nam prestupovali z BB a teda mali problem na zaciatku, vylietavali jedna radost kym prisli do toho ako sa ucit a co vsetko...vseobecne sa vraj traduje, ak chce niekto lahko pravo nech ide do BB...este aj Paneuropska ma vyssiu reputaciu ako BB a to je co uz povedat

josojoso
8. apr 2025

Na BB sa vykasli. O prf umb sa na ostatnych fakultach sepka, ze celej univerzite robi hanbu, co je aj pravda.