icon

Štúdium veteriny: Potrebujem maturitu z biológie a chémie?

user3214
8. jan 2025

Dobrý deň. Chcem sa tento rok prihlásiť na štúdium veteriny. Mala som teraz rok prestávku od školy a nerátala som s týmto výberom - nemám maturitu z biológie ani chémie. Vždy mi však tieto predmety išli, potrebovala by som si ich zopakovať na prijímačky ale neviem čo všetko potrebujem.

1. Potrebujem mať z týchto predmetov maturitu, aby ma prijali?
2. Stačí mi učiť sa z ich otázok na prijímačky, ktoré sa dajú kúpiť u nich na webe alebo sa striedajú a mám sa učiť celé okruhy ?

Ďakujem za odpoveď

evka64
8. jan 2025

Ahoj, nemusis mat maturitu z biologie a chemie, staci sa poriadne naucit na prijimacky. Ja som sa ucila z gympelackych ucebnic ale to bol rok 2003 no...

user3214
autor
9. jan 2025

@evka64 ďakujem, teraz majú okruhy na internete, ale sú 2022/23, takže neviem či sú stále aktuálne alebo sa to mení každým rokom. Objednala som si aj testovnice tak uvidím, ale ďakujem aspoň za odpoveď na prvú otázku

evka64
9. jan 2025

@user3214 nemas zac, ja si myslim, ze sa to bude opakovat, mozno daco pridali za tie roky..ja som koncila doktorandske v r.2013 a stale boli tie iste otazky v tych skriptach..takze mozno daco pomenia a vacsina ostava ta ista

erikaduris
11. jan 2025

Ahoj, ja som tiež z celej duše túžila po veterine, konkrétne po všeobecnom veterinárskom lekárstve…neviem, či aj ty premýšľaš konkrétne nad týmto študíjnym programom ale odporúčam prečítať si tento článok https://blog.sme.sk/martinchudy/spolocnost/vete...
Mňa osobne to presvedčilo, aby som si štúdium rozmyslela. Každopádne všetko je v tvojich rukách…na svete sa nájdu aj skvelí veterinári s dobrým srdcom…veľa šťastia 😊❤️

evka64
12. jan 2025

@erikaduris ja som studovala v tom obdobi ako sa pise v clanku 2003-2009 a nedvidela by som to takto tragicky...boli to pre mna najkrajsie roky zivota...velmi by ma zaujimalo, kto je ta veterinarka, ocividne daka moja spoluziacka....vseliaki ludia chodili do rocnika aj taki, co sa stranili na cvikach a nerobili nic aj taki, co len frflali a nic nebolo dobre. Takze tento clanok by som nebrala ako objektivny a uz vobec by ta to nemalo odratit od studia, ked si o tom snivala. Studium je velmi narocne, kvanta skript, ale da sa to zvladnut.

erikaduris
12. jan 2025

@evka64 verím tomu, že štúdium má svoje čaro a študenti sa tam nenudia. Premňa samotné štúdium aj práca po ňom malo veľa nevýhod. Príde mi nefér študovať tvrdo 6 rokov a koniec koncov v niektorých prípadoch za minimálny plat. Pozícia veterinára je veľmi nedocenená. Ja som z malého mesta a neviem si predstaviť, kde by som sa po škole zamestnala. 30km od mesta je veterinárna klinika, ale nechcela som sa spoliehať nato, že by sa práve tu našlo premňa miesto. Peniaze na vybudovanie vlastnej ambulancie by som po škole nemala ani z ďaleka. Je to ťažká voľba, ale určite je veľa ľudí, ktorí to zvládli aj za takýchto okolností. Chce to veľa času, kým sa dostanete tam, kde chcete (v mojom prípade to bola spomínaná vlastná ambulancia), peňazi bude stále potreba na zabezpečenie všetkého. Tento článok som našla úplnou náhodou a veľmi rýchlo som zmenila svoj pohľad na celé štúdium. Myslím, že veterinárne univerzity by mali byť vybavené viacero zvieratami rovnakého druhu, aby sa medzi študentmi prestriedali. To, že sa jednotlivé vyšetrenia učia na živých zvieratách beriem ako nutnosť a samozrejmosť. Samozrejme s odstupom času som to začala brať s rezervou. V dnešnej dobe sa na internete nedá veriť ničomu, ale ja som si povedala, že ak je to naozaj tak, ako sa píše, tak nechcem byť toho súčasťou. Verím, ale že tam študujú/učia aj dobrí ľudia, ktorí majú zvieratká naozaj radi.