Systémy a tipy na efektívne učenie sa cudzích jazykov
Ahojte, tie čo sa učíte cudzie jazyky, zaujímalo by ma aký máte systém a koľko času a čomu konkrétne (čítanie, písanie, počúvanie, rozprávanie) denne/týždenne venujete. Máte svoj vlastný systém, ktorý sa vám osvedčil? Prípadne máte nejaké pokiaľ možno nezvyčajnejšie tipy, ktoré fungujú vám a sú pre vás efektívne?
Rada by som popracovala na svojej francúzštine do užívateľskej úrovne v bežnej konverzácii ale aj v práci. Platím si konverzačné hodiny online 2x do týždňa a popritom si vo voľnom čase čítam. Ale cítim, že to nie je ono, a chýba mi nejaký poriadnejší systém. Naozaj nemám rada pozerať filmy, nebaví ma to ani v rodnom jazyku, takže tadiaľto cesta nevedie. Momentálne sa hodnotím ako niečo medzi úrovňou A2 a B1.
Jeden jazyk (angličtinu) som zvládla, mám C1 a denne ju používam v práci, ale cítim, že s francúzštinou mi to akosi nejde a rada by som ju dopilovala postupne časom tiež do podoby využívania v práci.
@1111sandra1111 prosím vieš dať link na tie príbehy? Ďakujem 😉
@dada2610 su rozne kanaly, ja stale nachadzam nove. staci si zadat english stories a hned ti povyhadzuje videa a kanaly.
for example🙂
Samoštúdium 1 hodinu každý deň, poctivo, gramatika a slovíčka, 2x týždenne online lektor, knihy a časopisy. Na filmy nie som príliš ani ja, ale mňa bavia dokumenty, hlavne príroda a história. Taký David Attenborough a jeho dokumenty sú úžas. 2 jazyky som takto dala z nuly na C1.
Píšeš, že máš online konverzácie a čítaš, ale nie je to ono. Možno skús zmeniť lektora. Nemusí ti sedieť jeho štýl.
To by zaujímalo aj mňa. Ja som to vzdala už s tromi jazykmi. Nejdú mi do hlavy.
@martinadomianova to su podla mna take typy ludi. ani mne to tak nejde. stale sa mi mylia podobne slovicka a atd. alebo napr. v hlave si vsetko viem usporiadat a ked mam rozpravat, uplne prazdno, nic neviem pospajat, sa mi tam premavaju tie suche travy ako vo westernoch!😅😅😅
ale kvoli cestovaniu, kedze chodime bez cestovky, potrebujem si AJ trenovat. aspon zaklad.
na franinu je toho mrte... napriklad na spotify, TV5Monde ma vlastnu appku, dokonca specialnu Apprende TV5Monde... pomaly kazde vydavatelstvo ma svoj interaktivny web s cviceniami aj na fonetiku, zamerany prave pre FLE.

ja sa ucim AJ, tiez mam dva krat do tyzdna konverzaciu, plus- to pises, ze nic pre teba- pozeram filmy a do toho si davam AJ titulky a ked chodim na prechadzky so psami, pustam si pribehy v anglictine. Su na YT, 5 urovni, rozme dlzky, rozne temy. A knihy samozrejme.