Učím sa každý deň, ale v hlave mi nič nezostáva
Ahojte ženy,
O 3 týždne mám robiť skúšku – písomnú aj ústnu odpoveď. A úprimne… som z toho úplne hotová. Mám 55 rokov a škola mi nikdy nešla. Od malička som mala samé štvorky aj keď som sa učila celé dni. A teraz mám pocit že čím som staršia, tým horšie mi to ide. Normálne sa cítim ako úplne neschopná. Dostala som materiály z ktorých sa mám učiť. Učím sa 4 hodiny denne píšem si poznámky učím sa nahlas, skúšam všetko možné… a aj tak mám pocit, že mi v hlave neostáva vôbec nič. Je to strašne frustrujúce som z toho v strese a už aj slzy boli. Nechcem to vzdať len mám pocit že robím niečo zle a neviem čo. Budem nesmierne vďačná za akúkoľvek radu alebo tip ako sa učiť keď má človek pocit že mu hlava nič nechce brať.
Tiez by som si opakovala, co sa naucis napr rano, opalovat po 12 hodinach, potom o 24 hodin. Kreslit si schemy, mind maps, snazit sa najst logiku ak sa da, neucit sa mechanicky
@anonym_autor uzivaj accutil ten je dobry na sustredenie a pamat. A uc sa systematicky. Rozdel si to na dni. Kazdy den jednu cas a na druhy den si zopakuj z predosleho dna,dalsi den zase zopakuj dva predosle dni a takto postupne. Ono to pojde. Ak sa ti aj zda,ze nic nevies,je to len zdanie. Postupne natrenujes pamat a bude to zo dna na den lepsie. Hlavne sa neopustaj. Ak mas nervy a zufalstvo,zavri knihy. Prejdi sa vonku,vyvetraj si hlavu a neskor sa k tomu vrat.
A pre udrzanie zapamataneho je dolezity spanok
@anonym_autor ehm... sak skuska je az o tri tyzdne.... mrte casu dovtedy, co sa opustas... avsak ak si mala 4 uz na zakladnej, tak ano, chapem ze je to pre teba potom velmi narocne - natiska sa potom otazka, k comu ti tato jedna skuska bude a ci nie je naozaj nad tvoje moznosti - no aj tak sa neopustaj.. Ako hovori Slavik - Nevyskusas, nevies. Tak vyskusaj a neboj, niekedy aj motyka vystreli a skuska sa zadari ani nevies ako 🙂
mne napr. pomaha si spravit zo studijnej literatury material na cca 20 - 30 stran, tam si vyznacit podstatne veci, potom si citat uz iba tie a nakoniec si z toho este spravit vycuc a ten nahrat na telefon a pustat si to v aute pri soferovani - aj cestou rano na skusku 🙂
@anonym_autor tak toto poznám, keď som sa učila na maturitu. Toľko sprostostí v hlave držať. Samozrejme, že také výsledky aj boli. Ale inak čo študuješ ? Vieš ono niekomu ide učenie ľahko a niekomu ťažko, aj keď sa veľmi snaží. Ale držím palce a dáš to. Hlavné je, aby si to spravila.
@anonym_autor tak ono je to v tomto veku úplne prirodzené. Súvisí to s menopauzou. To čo robíš, robíš dobre. Píš si poznámky, prepájaj čítanie a písanie. Urob si spomenuté myšlienkové mapy, kde si pekne rozkreslíš čo sa na čo delí. Môžeš skusiť mnemotechnické skratky- AKRONYM. Hlavne pri nejakom rozdelení, kategorizacii. 5 typov, druhov, fáz niečoho....(neviem čo študuješ) ako napríklad v pedagogike, v systéme rozvoja osobnosti Zelinov KEMSAK-
K – kognitivizácia, ktorej cieľom je naučiť človeka poznávať, myslieť, riešiť problémy
E – emocionalizácia, cieľom je naučiť človeka cítiť a rozvíjať jeho kompetencie pre cítenie, prežívanie, rozvíjať jeho city, emócie
M- motivácia, cieľom je rozvinúť záujmy, potreby, túžby, chcenia osobnosti, jej aktivity
S– socializácia, jej cieľom je naučiť človeka žiť s druhými ľuďmi, naučiť ich komunikovať, tvoriť progresívne medziľudské vzťahy
A – axiologizácia osobnosti, ktorej cieľom je rozvíjať progresívnu hodnotovú orientáciu osobnosti, učiť hodnotiť
K – kreativizácia, cieľom tejto funkcie je rozvíjať v osobnosti tovirvý štýl života.
alebo DITOR....
Ja som si takéto skratky vytvárala sama. Samozrejme pochopenie, čo sa pod písmenom nachádza musí byť logické, to sa nebifľuj 😏 K vysvetleniu ti dnes môže pomôcť internet, AI, máš veľa možností, nedrž sa len knihy, skrípt...
Ja som si na takéto skratky urobila aj ťaháčik. Nepoužila som, ale pri opakovaní mi to išlo rýchlejšie.
Predpokladám, že máš nejaké okruhy, otázky. Snaž sa ku každej otázke pripraviť súvislú odpoveď, bez toho aby sa ťa museli pýtať. Aby tam boli podstatné veci, malo to štruktúru. Aby si ukázala, že k téme vieš niečo povedať a máš ako taký prehľad. Prevalcuj ich informáciami. Keď sa potom začnú pýtať, a nevedela by si, už máš dobrý bod, je vidieť že si ako tak v obraze a nepošlú ťa domov 😏 Je fajn zamerať sa v odpovediach na kľúčové veci, na aktuálne problémy v téme. Tie skúšajúcich vždy zaujmú a máte o čom diskutovať. Ak si v praxi, majú radi prepojenie teórie a praxe
Z fyziologického hľadiska- teraz veľa spi, dobre jedz, vypni všetky "obrazovky", sociálne siete, správy, nekonečné seriály a hlúposti. Radšej choď denne aspoň raz na 30 minútovú prechádzku, vyčistiť hlavu. Môžeš doplniť magnézium a B6 "na nervy" a Ginko biloba na mozog.
Skus sa nahrať keď sa učíš nahlas a púšťať si to do slúchadiel pred spaním, ci miesto radia počas cestovania.
Popros niekoho či by ti nepomohol cez umelú inteligenciu z učiva urobiť podcasty na počúvanie.
Možno by to bola cesta

@anonym_autor opakuj. Co prejdes prvy den, prejdi druhy den to iste, treti den to iste.