Učiteľstvo slovenského jazyka pre 2. stupeň ZŠ

alexandra_julia
12. jan 2022

Zdravím.
Mám mladšiu, 20 ročnú sestru. Momentálne riešime prihlášky na VŠ.
Je tu niekto kto študoval slovenský jazyk a literatúru ? Ak áno, v kombinácii s akým iným predmetom ? Prípadne má niekto skúsenosti priamo s prešovskou univerzitou?
Mala by som niekoľko otázok. Ďakujem krásne.

emm_i
12. jan 2022

Ahoj, ja študujem SJ a je to celkom náročné štúdium, hoci sa to nezdá. Pripraviť sa treba na kvantum povinných diel, ktoré je potrebné čítať z týždňa na týždeň (obsahy nestačia), často sú to aj 200-300 str. diela. Okrem iného je potrebné čítať aj štúdie, ktoré dotvoria komplexný obraz o diele/autorovi/danej problematike. Mám v kombinácii s FJ (jazyk je to náročný, ale oproti SJ to bolo ľahšie). My jazykári (NJ, AJ, FJ, RJ v komb. so slovenčinou sme to mali dosť náročné, lebo čítať diela treba aj zo zvyšných jazykov). Ja končím Mgr. Môžeš mi aj napísať 🙂

kristy2727
2. feb 2022

@emm_i ahoj, rada by som sa opytala. Nevedela by si mi poradiť kvalitnú literaturu na syntax ? Poprípade, kde je dobre vysvetlenie vetnych členov, polovetnych konštrukcii a suveti ?

mirpet
2. feb 2022

Studovala som SjL v kombinscii s Hud.umenim....Slovencina bol masaker,konkretne na Presovskej univerzite,ale dala som to.

alchemilkazltozelena
2. feb 2022

@alexandra_julia tiez som studovala SJ.. vydrzala som 1 semester 😂 a pritom to bol moj zivotny sen.... MASAKER JE slabe slovo... brutalita... mala som k tomu Nauku o spolocnosti, takze detto masaker, ale som rada za tu skusenost... keby som to ani nevyskusala tak by som si to vycitala 😐