Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach - právo

6. feb 2024

Pekný večer, pozdravujem
Som študentka práva na UPJŠ v ke, som tretiackou a dennou študentkou. Píšem preto lebo už som bezradná a neviem čo ďalej
Štúdium je veľmi náročné a popravde ma už ani nebaví, znechutil ma prístup profakov a popravde som mala aj iné očakávania od studia.
Mnoho ľudí mi hovorí vydrž, prax je niečo iné = lepšie
Ja sa s týmto názorom nestotožňujem a ďalšia vec s bc z práva asi toho veľa nezmôžem… reálne placem nad tými knihami a poslednú dobu zažívam pocit že sa už viac ani nenaucim
Prenasam 2 predmety, ktoré ak nespravím vyhodia ma.
Akokeby sa bojím sama urobiť ten krok a odist z tej školy …
Pred nástupom na tuto vs ma rodina aj priatelia odhovárali, pretože som krehká a zraniteľná a vôbec sa nato nehodim … ale ja som si išla svoje …
Prosím Vás čo by ste mi poradili

ivangeline
6. feb 2024

Nelutuj. Uc sa. Ak nevyjde,obdobne a ľahšie je verejná sprava. V 2.stupni si mozes najst brigadu niekde na pravnickom oddeleni. Ak ti to ozaj nejde,tak sa zmier s tym a zmen plany.. Leb skoda,ze az v 3.rocniku to riesis..

barbie2023
6. feb 2024

Načo je niekomu krehká a zraniteľná pravnicka? Odid keď ta to nebaví lebo budeš trpieť ďalšie roky štúdia a potom ta aj tak zmatie tvrdá realita života právnikov.

draik
6. feb 2024

Mňa by hlavne zaujímalo, čo si predstavujete, že budete robiť po škole. A hlavne, či máte niekoho blízkeho z fachu, kto Vás potiahne v praxi.

ibrunova
6. feb 2024

Snaž sa dokončiť aspoň to Bc., škoda by to bolo len tak teraz nechať. Mne tam tiež študuje dcéra, teraz končí Bc.

tilly
6. feb 2024

Ja mám právo na UK v BA. Je to už veľa rokov, ale pamätám si dosť dobre, že tiež som mala krízu, keď som študovala. Právo sa možno nezdá, ale je to dosť náročné štúdium.
Keď som to porovnávala s kamoškami a sesternicou, čo študovali ekonómiu na ekonomickej univerzite, alebo management na UK, bolo to oveľa väčšie množstvo učenia a hlavne sa to nedalo obkecať, všetko muselo byť presné.
Máš dve možnosti, môžeš sa na to vykašľať, čo by bola v treťom ročníku škoda, alebo sa vyrev a zatni a začni makať.
Ja ti rozumiem, chápem, že je to náročné, ale keď to dáš, budeš na seba pyšná. Držím palce

tilly
6. feb 2024

@barbie2023 právnik nie je len advokát, ktorý si nemôže dovoliť byť krehký a zraniteľný...

any3108
6. feb 2024

Ahoj, skončila som PrF UPJŠ v 2020(Mgr.) A teraz v lete som si spravila JUDr.
No krízu ako ty som mala v druhom ročníku, tiez som zraniteľná a krehka duša a na pravo som išla na nátlak rodiny. Tá škola sa zvládnuť dá, bez učenia a nocovania nad knihami to ale nejde. Po škole som robila v advokátskej kancelárii 2 roky, teraz som na RD. Práca po škole je úplne niečo iné, na to tá škola ani zďaleka nepripraví. Škola ťa naučí orientovať sa v zákonoch, to je všetko. Nenaučí ťa správne napísať žalobu, dokonca ani vyplniť daňové priznanie hoci su v 4.rocniku 2 semestre daňového práva 😁 ale určite by som sa nevzdávala pred dokončením Bc.
Keď dokončis Mgr. Z prava máš kopec možnosti kde sa zamestnať 🙂 aj keby to s právom nesúviselo, máš perfektný prehľad v zákonoch, čo ti pomôže vo veľa zamestnaniach resp. Aj keby si sa rozhodla podnikať.
Ja sama neviem, či sa po RD do advokacie vrátim, treba mať na to naturu 😁

viestta
6. feb 2024

@barbie2023 napriklad sediet na obchodnom oddeleni firmy a kontrolovat a pisat kupne a predajne zmluvy? Nie kazdy, kto skonci pravo pracuje ako advokat, prokurator alebo sudca. A este moze robit aj notarku, tam moze kludne byt aj krehka a citliva dievcina (a este su stovky inych pozicii kde uplatni svoje pravnicke vzdelanie)

marlen16
7. feb 2024

Ja som končila prf UPJŠ v 2016, a úplne rozumiem tej krize - Európa, čo? Treba vydržať. Si zober, že keď dáš EP, potom ta v podstate vo 4roč čaká daňové, čo je tiež riadny zahul (len zimný semester, letný je v pohode) ale lepsie ako EP a v 5roc máš štátnice. Mne veľmi pomohlo sa učiť spolu v skupinke a dvoma ďalšími kamoškami - ráno sme sa stretli, prešli si plán učenia na daný deň, a večer sme končili, s malými prestávkami. Po určitej státí (napr kapitole) sme si kazda odprezentovala učivo, ostatne dve počúvali a keď trebalo, opravili alebo doplnili. Oveľa lepšie si to človek zapamätá, akokeby sa to mal učiť sám, mne tento typ učenia veľmi vyhovoval. Takto sme sa napr na statnicu z obcana stihli naucit za 2tyzdne a ďalšie dva sme mali na opakovanie. Už keď si sa dostala cez čístky ako bol riman v 1roč a občan v 2roc, tak toto dáš tiež. Ale ako písali kocky vyššie, s Bc. veľa vody nenamútiš…aj niekde popri škole pracuješ ? Lepšie sa učí, keď si aspoň trosku v praxi a prichádzaš do styku s reálnym pravom. A keď si krehká a citlivá dusa, môžeš ísť napr na pozíciu VSÚ. Alebo robiť pre obec, samosprávu, inšpektorát prace, danovy úrad… na právnych oddeleniach…nájdi si systém učenia, ktorý ti bude vyhovovať (a odporúčam určite skúsit skupinové učenie, navzajom sa potiahnete a namotivujete, sa jednej nebude chcieť). Držím palce !