icon

Uviverzita v Bratislave alebo Trnave

novak151
26. máj 2025

Zdravím. Potrebujem radu čo sa vysokej školy týka. Zobrali ma na Trnavskú univerzitu, pedagogická fakulta - učiteľstvo histórie a občianskej a do Bratislavy na Komenského, filozofická fakulta - učiteľstvo histórie a filozofie. Neviem sa rozhodnúť, na ktorú školu ísť. Bratislavu mám ďalej ako Trnavu, takže by to bolo ťažšie s dochádzkou (cca hodina cesty vlakom). Trnava je bližšie, takže by to bolo pre mňa omnoho jednoduchšie. Pozitíva som počul na obe školy, celkovo však ako škola je lepšie vnímaná UK v Bratislave (a je to zároveň nie pedagogická ale filozofická fakulta), preto sa neviem rozhodnúť. Vedeli by ste mi poradiť, hlavne teda vy, ktorí máte nejakú skúsenosť či už s jednou alebo druhou školou? Ďakujem za každú rozumnú odpoveď. 🙂

jankadanka654321
26. máj 2025

@novak151 BA ma podla mna vzdy väcsiu vahu ako TT. Studovala som v NR to istre ako v BA ale citila som sa podradnejsie na pohovoroch lebo som sa neohanala diplomom z BA. Ale zato vzali ma vsade kam som chcela. Ja by som sla do BA 🙂

mamkatramka
27. máj 2025

Ja som chodila na Trnavskú, tiež na pedagogickú ale inú kombináciu. Čo sa týka učiteľov z mojej kombinácie tak mali dobrý a ľudský prístup 🙂

danniiee8
27. máj 2025

Ja som chodila do TT ale na inú fakultu, takže neviem veľmi poradiť, pre môj odbor je TT jedna z naj škôl na Slovensku, takže som nemala tvoj problém. Ale inak super mesto, kultúrne a aj študentské vyžitie, super bývanie, všade všetko blizko, škola super. Za mňa keby si vyberám znova, znova idem do TT, avšak teda vzhľadom na môj odbor som nemusela váhu diplomu zo školy riešiť, v tvojom prípade to ale treba brať v úvahu

ivana11155
27. máj 2025

@novak151 nie je tak ze, z pedagogickej mozes ucit len na ZS a z filozofickej aj na SS? Inak jasne, ako ti baby pisu z BA diplom bude mat asi vacsiu vahu, ale nejako dramaticky by som to nevidela. Mna skor zaujal odbor, historia a obcianska... ci su to take predmety z ktorych ti v pohode vyskladaju uvazok, lebo teraz v mediach stale ide info ako je nedostatok matikarov, fyzikarov, chemia a informatika. Len preto som sa zamyslela.

novak151
autor
27. máj 2025
@jankadanka654321

@novak151 BA ma podla mna vzdy väcsiu vahu ako TT. Studovala som v NR to istre ako v BA ale citila som sa podradnejsie na pohovoroch lebo som sa neohanala diplomom z BA. Ale zato vzali ma vsade kam som chcela. Ja by som sla do BA 🙂

@jankadanka654321 Jasne rozumiem. Ja viem že chcem po škole učiť a školy zaujíma hlavne či mám štátnice z predmetov ktoré chcem učiť. Rozmýšlam ešte nad tým že Bc pôjdem do TT a Mgr potom do BA ak by som nebol spokojný.

novak151
autor
27. máj 2025
@danniiee8

Ja som chodila do TT ale na inú fakultu, takže neviem veľmi poradiť, pre môj odbor je TT jedna z naj škôl na Slovensku, takže som nemala tvoj problém. Ale inak super mesto, kultúrne a aj študentské vyžitie, super bývanie, všade všetko blizko, škola super. Za mňa keby si vyberám znova, znova idem do TT, avšak teda vzhľadom na môj odbor som nemusela váhu diplomu zo školy riešiť, v tvojom prípade to ale treba brať v úvahu

@danniiee8 Jasne rozumiem. Mesto sa aj mne veľmi páči, rok som teraz študoval v BA a prave preto sa rozhodujem aj nad tou Trnavou lebo dochádzanie je dosť únavné a Trnava ako mesto mi je viac sympatické. Kamarátka čo chodí na Truni školu tiež chváli. Čo sa týka váhy titulu tak ako som písal myslím si, že to je asi podobné keďže viem, že chcem určite učiť po škole. Pedagogická fakulta je ale vraj najlepšia v Trnave. Keby som šiel do iného zamestnania tak možno lepšie na papieri vyzerá UK ale to je asi všetko.

novak151
autor
27. máj 2025
@ivana11155

@novak151 nie je tak ze, z pedagogickej mozes ucit len na ZS a z filozofickej aj na SS? Inak jasne, ako ti baby pisu z BA diplom bude mat asi vacsiu vahu, ale nejako dramaticky by som to nevidela. Mna skor zaujal odbor, historia a obcianska... ci su to take predmety z ktorych ti v pohode vyskladaju uvazok, lebo teraz v mediach stale ide info ako je nedostatok matikarov, fyzikarov, chemia a informatika. Len preto som sa zamyslela.

@ivana11155 Nie, môžem učiť aj na ZŠ aj SŠ z pedagogickej aj z filozofickej. Tento rok otvárajú na pedagogickej zvlášť programy učiteľstva predmetov čisto len na ZŠ ale to nie je môj prípad. Myslím si, že z úväzkom problém nebude, chcel by som učiť na gymnáziu a tam je tá časová dotácia týchto predmetov vyššia ako na ZŠ. Teraz by som chcel vyštudovať hlavne čo ma najviac baví a potom po škole ak by bol problém tak by som si možno spravil Rozširujúce štúdium Informatiky alebo matematiky… ale to je ešte ďaleká budúcnosť.