icon

Výber školy s dobrým uplatnením po bakalárovi

19. mar 2025

Na aku školu ísť, s uplatnením hneď po bakalarovi? Externe počas MD, RD
poradíte VŠ externé alebo nejakú strednú diaľkovú externú... Proste odbor, ktorý vystudujem za 2-3 roky... Napr.elektrotechnik, železnice, cnc, radiologia, alebo čokoľvek iné. Kľudne s matikou

pribinak
19. mar 2025

Bakalár ? Zbytočný titul.

martinka17
19. mar 2025

Ak sa chceš dobre uplatniť v práci, nepotrebuješ titul, potrebuješ zručnosti a vedomosti, ideálne také, ktoré nemá každý. Zamysli sa, čo ťa baví, čo chceš robiť a podľa toho si zlepši dane vedomosti.

melanta
19. mar 2025

Tak bakalára alebo 2-3 roky? Pretože bakalár externe je na Slovensku 4 ročné štúdium. Ako píše martinka, rozhoduj sa podľa toho, čo ťa baví a myslíš si, že by ti to išlo. Ťažko z brucha radiť, keď ťa nepoznáme.

melanta
19. mar 2025

@pribinak ak chce robiť napríklad na radiológii, alebo by chcela byť sestra, potrebuje aspoň bakalára.
@martinka17 záleží, čo chce robiť. Niekde zručnosti nestačia. Niekde musí mať VŠ, lebo to vyžaduje zákon, aj keby bola v tej oblasti najlepší odborník v štáte.

laurinka27
19. mar 2025

Podla mna dobra volba by mohla byt dentalna hygiena, ale bolo by fajn v takom pripade mat nadpriemerny vztah k zubom 😂

ejbyk
19. mar 2025

...ja by som študovala učiteľstvo
...alebo niečo so zdravotníctvom...sú to odbory kde vždy prácu nájdeš.

martinka17
19. mar 2025

@melanta podľa tejto otázky asi nebude ašpirovat na vrcholový manažment vo finančnej sfére. Podľa otázky má ukoncenu strednú, ktorá ju proste nebaví a hľadá niečo iné. Ja osobne som vysokú na pohovor nikdy nepotrebovala, som ekonóm, napriek tomu som vždy mala dobrú prácu lebo viem plynule nemecky, tu na východe silná stránka.

melanta
19. mar 2025

@martinka17 ja som v zamestnaní 20 rokov nepotrebovala VŠ. Bez nej som sa dostala do vrcholového manažmentu. Ale keď som chcela podnikať, musela som si ju urobiť, pretože zo zákona v mojej oblasti podnikať možno iba s VŠ vzdelaním. Čiže niekedy proste človek musí. Mávamv ponuke napríklad vysoké IT pozície a vyžaduje sa VŠ. Nestačí mega prax, mega zručnosti, jazyky, vyžaduje klient od kandidáta VŠ. Ale všeobecne s tebou súhlasím a chápem. A áno, autorka otázky nebude top kandidát na mega pozície. Keby áno, otázka by vyzerala úplne inak.

autor
20. mar 2025

@melanta upresňujem. Mám vyštudované Mgr. Učiteľstvo matematiky a občianky. Zamestnaná som bola ako učiteľka, ale chcem robiť niečo iné. Nieco, kde nebudú kdo mňa vyžadovať za ten mizerný plat, aby som robila doma do večera, keď chcem byť pri detoch. A ja som na to pedant, aby každá hodina bola skvelá, aby každý dokument odovzdaný vedeniu bol top...Možno ten radiolog, alebo nejaké remeslá pre ženy. Mýlite sa, niektoré BC externé sú už aj trojročné a našla som stredné školy externé alebo diaľkové, ktoré umožňujú štúdium cez víkend... Len teda sa pýtam na inšpirácie... Či máte niektorá skúsenosti s nejakym povolaním aj chlapskym, ktoré vás napĺňa a pekne uživí. A dá sa do toho dostať počas rodičovskej dovolenky.

martinka17
20. mar 2025

Ak máš dobré logické myslenie, čo zrejme máš, a máš aspoň jeden jazyk, možno by stačilo hľadať nejakú zaujímavú pozíciu v nejakej väčšej spoločnosti. Ja som napríklad v IT spoločnosti, netechnická pozícia, "objednávam tovar" - dobrý plat, prácu si domov isto nenosím, mám momentálne pernamentný homeofice...