Výber školy - zamestnania
Riešim výber školy, prípadne zamestnania u detí. Aké vzdelanie (vysokú školu) alebo zamestnanie by ste odporučili, poradili svojim deťom, resp. by ste si vy vybrali, keby ste sa mohli znova rozhodnúť? Samozrejme, že sa musia rozhodnúť samé decká, ale rada by som im povedala aké majú možnosti, čo jednotlivé práce obnášajú, aby si vedeli urobiť lepší prehľad. Decká skončia klasické gymnáziá, čiže určite bude potrebné ďalšie vzdelanie. V žiadnom prípade si nepredstavujem, že budú študovať nejaké pro forma vysoké školy u nás. Viem, že veľa ľudí pracuje v korporáciách, avšak vôbec netuším aké školy treba mať na takú prácu, čo tam vlastne človek robí a či je to zaujímavá práca. Mne by sa páčila veda, výskum, ale na to sa mi ich zatiaľ nedarí prehovoriť 🙂. Nakoľko človek bude robiť dlhé roky, mala by to byť práca, ktorá nebude jednotvárna, možno by bolo fajn nemusieť byť ukotvený na jedno miesto. Máte nejaké tipy?
Ja som chcela zistiť aj konkrétne veci, ktoré neviem, napríklad, viem, že čo môže robiť človek keď skončí právo, farmaciu, medicínu či architektúru. Neviem však ako sa dá konkrétne zamestnať napriklad so strojarinou, mechatronikou atď a či to môže byť zaujímavá práca, ktorou sa dá uživiť. Aj IT alebo ekonómia je široký pojem a je tam viacero možností zamestnania, pričom ja viem možno len o pár z nich, ako je v ekonomike napríklad účtovník či bežný podnikový ekonóm, pričom štúdium môže ponúkať širšiu škálu zamestnaní, o ktorých vôbec neviem.
@april171 napisem to inak, kazde povolanie vie dobre zarobit, ak sa najde niekto kto je TOP a proste maka na sebe. Aj pravnik, lekar, ucitel s pedagogickou. Potom su tu povolania, kde treba makat, ale aj je to vyhoda ekonomia, IT. Kebyze mam dcere povedat, ze ktore, tak urcite poviem medicinu, mikrobiologiu, biochemiu, IT. Tazke odbory, ale uplatnenie super...robit v korporatoch nie je pre kazdeho a taktiez nie je prr kazdeho urobit VŠ, či dokladať tovar alebo robiť v automobilke. Za menej perspektivne považujem prave humanitne a pravo...to ozaj musia mat talent ...
@april171 Tieto informácie by mali byť uvedené ako ,,uplatnenie absolventov" pri príslušnom študijnom odbore. Keď pozrieš v elektronickej forme na stránku univerzity, jej fakulty a odbory.
@april171 myslim ze najlepsie ti poradi tato stranka https://uplatnenie.sk/ , stranky skol a studijnych odborov a potom normalne pozriet profesia.sk, pozicie ktore zneju zaujimavo a ake maju poziadavky.
Plnu skalu moznosti zamestnania ti nepovie nikto, lebo to casto nieje o tom co vystudovali ale ako to vedia pouzit. Aj z ajtaka moze byt dobry manazer.

V dnesnej dobe je toto neskutocna tazka otazka na zodpovedanie, pretoze vo vacsine pripadov roznych korporacii a inych firiem nejde ani tak o to co konkretne sa kandidati naucili pocas skoly, ale ako ich ta skola naucila rozmyslat, ako vedia aplikovat poznatky, ci sa vedia samovzdelavat, ci vedia samostatne pracovat na ulohach a podobne. Jasne, ak ide o odbornu pracu tak su tie znalosti dolezite ale ak clovek nakoniec nechce robit vo svojom obore tak tie vyssie spominane veci su o to dolezitejsie.
Nehovoriac o tom ze zaklad tych navykov co popisujem vyssie sa ziskava uz na strednej.
Napriklad ja robim v korporate internu komunikaciu a mam vystudovanu sociologiu. Skolu som vyberala podla toho co ma zaujimalo, isla som na to vyslovene naivne 😁 a potom som sa pozerala na pestrost sylabov.
Je to psychologia davu, cize ma naucila rozpoznavat vzorce skupinoveho spravania, dokazem sa na ludske spravanie pozerat z mnohych uhlov, nerobim unahlene zavery az kym nemam vsetky podstatne informacie. Prvy dojem preto u mna neexistuje. Na problemy (uplne vsetky) sa pozeram komplexne, lebo vsetko so vsetkym suvisi. Cast studia je statistika, ktora ma zas naucila systematicky premyslat, zvazovat, analyzovat, hladat suvislosti a priciny, overovat si zistenia a hlavne ich prezentovat v zrozumitelnej forme.
Dnes si uz vobec nic nepamatam z teorie, ani mena profesorov, nic, ale toto vsetko mi ostalo ako podvedomy reflex. V praci to aplikujem tak ze "chapem" firmu, viem aky ludia u nas pracuju a ako prijimaju a chapu informacie, a ako im ich mam podat tak aby ich okamzite pochopili, viem najst balans medzi formou a obsahom.