Výber vysokej školy - učiteľstvo alebo psychológia
Ahojte, rozhodujem sa kam na výšku. Rozhodujem sa medzi učiteľstvom biológie a geografie, a psychológiou na PU. Viete mi poradiť? Mám trošku problém s prezentovanim pred veľkou skupinou ale všetci mi vravia že sa to počas štúdia zlepší. Ma niekto nejaké skúsenosti s tým? Taktiež neviem čo si myslieť o reforme v školstve.
Ďakujem za odpovede.
@nynia ale učiť bude iba psychológiu v takom prípade. kde všade sa vyučuje psychológia?
po skončení psychológie je treba ešte tisíc všelijakých ďalších vzdelávacích školení a kurzov, nevyjdeš zo skoly ako hotový psychológ
@adriana_9705 ak mas problem s prezentovanim pred velkou skupinou, tak psychologiu a s biologiou a geografiou az take uplatnenie nie je.
Táto kombinácia má slabú dotáciu, na školách je väčšinou dlhodobo učiteľ, čo to učí. Ťažšie sa ti tak vykryje úväzok. Vybrala by som si ten predmet, ku ktorému mám bližšie a spojila to s ďalším žiadaným alebo dostatočne dotovaným predmetom (AJL, SJL, MAT, FYZ).
Čo sa týka psychológie, uvedomiť si, čo to obnáša potom. Ďalšie vzdelávania, školenia, kurzy, prvé roky pod niekoho vedením,... Hotový psychológ je dlhá cesta (a aj drahá, ak chceš mať dobré uplatnenie).
@zmrzlinka8 poznam jednu ktora po vysyudovani ekonomie uci AJ na strednej skole nic ine ako pedagogicke minimum si neurobila. 🤷🏻♀️ A to, ze nevyjde ako hotovy psychopog viem a nic to nemeni na tom, ze sa to viac oplati ako ucitelstvo a este s takym platom aky maju ucitelia 🤣
@adriana_9705 ahoj, ja by som sa priklonila k tej psychologii
Ja si myslím, že obe sú fajn. ^^
Kde vás vezmu… ak budete prijatá na obe školy tak potom sa rozhodujete
Aku psychologiu mas na mysli? Asi jednoodborovu. Mozes aj ucitelsky smer v kombinacii s inym predmetom.
@oli18 áno, jednodborovu pretože v kombinácii s iným predmetom ako učiteľstvo by som sa ťažko uplatnila vzhľadom k tomu že nie je psychológia na každej škole
@adriana_9705 odporucam karierneho poradcu
zameraneho na vychovne a profesijne poradenstvo, vyber skoly a pod.
nejde o to co je ako vyhodne, komplikovane..ale co Vas ako osobu s Vasimi dannostami zaujmami zrucnostsmi schopnostami naplni
som.spec.pedagog aj karierny poradca 🙂

Psychologia urcite ma podla mna lepsie uplatnenie a po nej si vies urobit pedagogicke minimum (studium je 2r pokial sa nic nezmenilo) a aj ucit keby si chcela. Avsak naopak to nejde. Uz teraz psychologov je obrovsky nedostatok.