Výdavky a skúsenosti so štúdiom v Bratislave
Chcela by som Vás poprosiť, či niekto nemá skúsenosti so študovaním VŠ v Bratislave.
Syn sa rozhodol isť študovať z Košíc do Bratislavy.
Trocha sa toho desím, kedže to chce urobiť kvôli frajerke.
Ja žijem sama, mám ešte jedného menšieho syna, ich otec mi výživne platí ako sa mu zachce, každý mesiac mešká, stále ho naháňam kde je výživne. Ja nezarábam veľa. Uživím seba aj deti ale ked pôjde do Bratislavy študovať tak to už budú iné výdavky a toto neviem či utiahnem.
Syn potrebuje od mna počuť argumenty prečo to nie je dobrý nápad študovať v Bratislave, ked aj tu na východe sú tiež dobré školy.
Je introvert, má rad kľud, neviem si ho predstaviť veľmi na internáte. Neviete mi priblížiť ako to tam vyzerá?
Čo sa týka práce, tiež si ho neviem predstaviť brigádovať a privyrábať si a študovať naraz. Velmi nevydrží mi hocijakej práci, už to skúšal. Vyberá sa len určite brigády.
Nemáte niekto aj sumár výdavkov, koľko Vás stojí vysoká škola pre deti teraz a ako to je s internátmi.
Dakujem
Ahoj ja už mám za sebou síce vysokoškolské časy, ale neter mi teraz študuje v ba, v prvom rade sa treba informovať či by mu nevyšlo štipko štát dáva tuším 1000 študentom, ktorý mali dobrý prospech na strednej, zapájali sa do rôznych aktivít a zostali študovať na sk 300€, aj ona dostáva a hradí si všetko sama intrak, oblecko, strava ( to sa ale v pondelok nabali a vo štvrtok večer je už doma). Vraví, že ešte 100€ si mesačne ušetrí lebo štipendium je len na bakalara 3r, takže by si chcela ešte ušetriť na magistra a rodičov obremenit, ak si sama na deti poinformuj sa na sociálne štipendium i to viem že funguje a z počutia čo viem od netere tak ona platí intrak 80€, mesačne si kupuje lístok na mhdecku za tuším 20€, cesta vlakom zadarmo ak si stihneš kúpiť lístok samozrejme, jedlo išlo hore už v univerzitnej jedálni platia za menu okolo 5.50€ vravela a knihy tak tie ona si oozhanala z druhej ruky nemusela nové kupovať plus samozrejme občas ide i na kávu či niekde odsedieť, čo sú tiež € oni záleží kto má aké priority i ja som mala spolužiakov čo v pondelok pizza, pivo a v stredu už im boli dobre suché rožky a rátali drobné na vlak, aby sa dostali vôbec domov....
Podľa toho čo vravíš, tak vyletieť z hniezda by mu mohlo práve trošku pomôcť... bude sa chcieť zabávať a pozvať frajerku na rande? v práci bude musieť vydržať, ak bude chcieť mať na to peniažky, je tu veľa možností na privyrobenie si... takisto bude mať motiváciu makať v škole, aby získal prospechové štipendium, pri niektorých odboroch sa dá aj motivačné a tiež, aby mal možnosť si v ďalšom roku vybrať izbu - prípadne aj jednotku, keď nebude chcieť spolubývajcich... ak tu študuje aj priateľka, môžu žiadať o partnerské ubytovanie... cena internátov momentále začína tuším na nejakých 70€/mesiac, ale to sú trošku horšie izby (záleží aj aká uni)... najesť sa dá na intrákoch s dotáciou na ISIC-u 2x denne za cca 3€, v jedálňach priamo na uni okolo 5€, veľmi obmedzene sa dá aj navariť si, na intrákoch sú kuchynky... električenka sa oplatí ročná za nejakých 120€... a vždy možete skúsiť podať žiadosť o sociálne štipendium, je veľmi pravdepodbné, že ho získa, keď píšeš, že si samoživiteľka s nížším príjmom
tak 300-400 by som pocitala ze bude potrebovat ak je introvert s nevie sa udrzat v praci mozno mu to pomoze prave
za mna by mal dostat vyzivne od otca to uz ma chodit jemu pridavky a ty prispej co sa ti da
a čo sa týka života na internáte?
ako to tam vyzerá?
ubytovanie? na akej úrovni je?
strava sa dá kupiť dvakrát denne?
dá sa na internáte učiť?
@rachel978 Autorka, bolo by fajn napisat aspon univerzitu, na ktoru chce tvoj syn nastupit, nakolko kazda ma svoje internaty a kazdy z nich je v inom stave…
@rachel978
V Bratislave je xy škôl a internátov. Takže na začiatok by bolo treba napísať, čo chce študovať na ktorej univerzite. Ja som študovala na UK v rokoch 2004-2009. Bývala som v Mlynskej doline na Štúraku v rekonštruovanej časti, rozumej v pohode izba s novou kúpeľňou, ako to tam vyzera dnes, neviem. V jedálni na intráku nám varili od 11.00 do 19.00. Keď si neprišla úplne večer, mala si na výber aj z 5 jedál. Jedáleň viem, že je prerobená nakomplet, ako to tam funguje teraz, neviem, ale nikto tam neumre od hladu. V škole sme mali jedáleň a obedy aj tam. Dnes je Mlynská doline oproti tomu, čo to bolo, keď som tam študovala úplne iné miesto. Sú tam služby, poliklinika, obchodné centrum a všetko. My sme tam malu jeden bufet s nejakým arabom, čo tam predával kebab 🤣🤣🤣. Na intráku sa dá učiť, prečo by sa nedalo? Nerozumiem otázke. Všetci sa učili na intráku. Keby má problém, BA je prepchatá knižnicami a miestami, kde sa môže učiť, keby mu intrák nevyhovuje. Naša škola mala študovne, dalo sa učiť aj tam. Ja som popri škole pracovala, chodila na brigády, časť nákladov som si hradila sama. Môj otec s nami nežil, mama sa starala o mňa sama. Prídeš mi fest úzkostlivá, synovi by, podľa mňa, pomohlo vyletieť z hniezda.
@rachel978 uz ho na tu skolu zobrali?
Nasi sa v mojich 17tich rozviedli, mamicka mi zial povedala, ze VS mi financovat nevie (sme 3 deti) a ak chcem ist studovat, jedine dialkovo. Tak som tak i urobila. Studium na STU dialkovo, od 18tich do prace, do skoly som chodila v soboty. Drzim palce, i toto je cesta. Musi si chalan uvedomit, ze bud si na to zarobi. A hlavne si to nevycitaj ❤️
@aeruginosa filozoficka univerzita
@rachel978 niečo cez 300-400€, závisí, kde bude bývať a do akej miery je náročný... Moja sestra býva na mlynoch, sú 3 na izbe a platí niečo cez 110€/mesačne+ napr. za každé pranie sa pripláca myslím 2,7€, strava ho bude stáť cez 200€, bude potrebovať knihy, skriptá, sem tam ošatenie...
@rachel978 môžeš mu povedať, že mu mesačne dáš prídavky +50€ k tomu a 50€ nech si pýta výživné od otca -on sám, súdne. Na zvyšok nech si zarobí. Keď nie je psychicky v pohode, tak nech traumu rieši so psychológom, lebo ak sa bude na nehodu z pred x rokov vyhovárať celý život, tak sa priprav, že ho budeš živiť kým neumrieš ty. 🙈

@rachel978 chce ísť, tak nech sa zariadi, od brigády až po štúdium. Je dospelý, ty mu môžeš tak prispieť, koľko ti financie dovolia. Nie si povinná mu financovať celý jeho VŠ život. Nebude prvý ani posledný, ktorý si bude musieť poradiť sám - lepšie preňho.