Výdavky na vysokoškoláka v Bratislave
Ahojte, aky je fiancny naklad na vysokoskolaka? Bratislava. Myslim, okrem poplakov v skole. Buduci rok idu moje dve deti, som sama tak neviem, ci to financne budem vediet utiahnut. Nech sa uz teraz pripravim trochu....
@anonym_autor Bude to dost financne nakladne. Skus sa poinformovat o stipendiach na skole. A zrejme si budu musiet najst brigadu.
Jedno z riešení je aby decka požiadali o vyššie výživné + brigády
kamoska ma v Brne (viem, ze sa pytas na BA), ale na internatoch teraz nikoho nepoznam......
ich to vyjde mesacne okolo 550-600€ / jedno dieťa (zdielany byt, internat nedostali)
moja je v BA na intraku a dostava 500e mesacne, brigady stiha len v lete, cize pokryvame vsetko
waw, baby akoze klobuk dole ze viete davat 500e jednemu dietatu na školu...skutocne aspoň ten danovy bonus keby bol aj na vysokoskolakov tak som ticho...ale toto je fakt vela
@anonym_autor a čo budú študovať? Lebo napr. popri takej Ekonomickej univerzite sa dá krásne brigádovať. U nás vo firme (korporat) je viacero študentov, niektorí u nás ostávajú aj po skončení školy. Na brigáde si vie pekne zarobiť a dá sa to flexibilne popri škole.
waw, baby akoze klobuk dole ze viete davat 500e jednemu dietatu na školu...skutocne aspoň ten danovy bonus keby bol aj na vysokoskolakov tak som ticho...ale toto je fakt vela
@katkaseiner no naklady su bohuzial, cca 130 intrak, mobil, elektricenka, potrebuje jest, drogeria, bezne veci... co usetri ma na neskor na veci, vie hospodarit, plus sportuje pri skole a tam tiez plati
@anonym_autor a čo budú študovať? Lebo napr. popri takej Ekonomickej univerzite sa dá krásne brigádovať. U nás vo firme (korporat) je viacero študentov, niektorí u nás ostávajú aj po skončení školy. Na brigáde si vie pekne zarobiť a dá sa to flexibilne popri škole.
@anonym_ed1fad presne, pri niektorych skolach v pohode robia lebo skola 2-3 dni, moja ma teraz prvy krat skolu 3 dni, doteraz mala 5, ale tie 3 dni ma od rana do 17, biologia nie je lahke studium... a mala robit, ale rozvrh jej to nedovoli, snad nabuduce
@anonym_autor u nás 280€ bývanie plus 100€ vreckové, teraz vyše 100€ električenka, sem tam učebnice, takže priemerne 400-450€ mesačne. Minule jedna pani z rodiny počítala že ich vysoká škol ich dieťaťa vyšla asi na 50 tisíc
Ja mám výdaje 700-750€ ak ideme a kamoškami na výlet alebo oslavujeme tak je to aj do 1000€ bývam sama na byte v prenájme.
@anonym_ed1fad informatika alebo alebo stavebna. Urcite nie humanitny smer ani ekonomicky. No, bude to veľmi zaujímavé...
@anonym_bffc3c tak to je masaker. To jedným rokom ich budem mat 3ch na vysokej. Aby som uz teraz bola na chlebe a vode...🙈
@katkaseiner no, danovy bonus pokryje dost nasich vydajov teraz...
@anonym_autor úplne chápem, že chceš deťom pomôcť. No sama to asi nedáš. Čiže deti si budú musieť nájsť brigádu (bezproblemov sa tak dá študovať, dokonca poznám nejednu študentku medicíny, čo stíha aj brigádu) alebo ísť externe popri práci 🙂. Brigádu si v Ba ľahko nájdu, či už v kaviarni, fitku alebo v študovanom odbore, takže si tých 500-600€ privyrobia v pohode + im ty prispeješ a vyžijú kráľovsky. Nehovoriac o tom, že sa naučia hospodáriť a vážiť si financie (čo je naozaj dôležité v živote)
v BA najdu brigadu vzdy, cize si vedia privyrobit a vyzit vedia, aj my sme vystudovali, studovala som so sestrou naraz a dostavali sme peniaze presne kolko trebalo, nic extra navyse a v pohode to bolo, ved ked chcem navyse zarobim si 😉
@anonym_ed1fad informatika alebo alebo stavebna. Urcite nie humanitny smer ani ekonomicky. No, bude to veľmi zaujímavé...
@anonym_bffc3c tak to je masaker. To jedným rokom ich budem mat 3ch na vysokej. Aby som uz teraz bola na chlebe a vode...🙈
@katkaseiner no, danovy bonus pokryje dost nasich vydajov teraz...
@anonym_autor danovy bonus uz na vysokoskolakov nie je, vsak? je to smutne.. povedia si ze mozu na brigadu... jak keby boli tie brigady na kazdom rohu a akoby skoly boli holubniky...
@anonym_autor danovy bonus uz na vysokoskolakov nie je, vsak? je to smutne.. povedia si ze mozu na brigadu... jak keby boli tie brigady na kazdom rohu a akoby skoly boli holubniky...
@katkaseiner no praveze v BA tie brigady su . a su vyslovene pre VS, vo velkej casti kaviarne, obchody maju zamestnanych brigadnikov - vysokoskolakov, lebo za tie peniaze v BA su ochotni oni robit, dospelaci nie......
a semester sa ti moze stat, ze mas skolu 5 dni, ale aj 3 dni a tak ostatne dni robis brigadu. .....
Ja som študovala medicínu v Olomouci, môj manžel tiež medicínu v Olmiku. Ja som musela brigádovať lebo mi rodičia povedali že je pekné, že chcem ísť na VŠ ale al chcem, musím si na všetko sama aj zarobiť. Tak som robila… bolo to náročne ale dalo sa.
Manžel mal podporu od rodiny ale aj tak chodil na brigády aj keď nemusel…
V lete sme išli vždy na platenú stáž - bolo to možné od 3. ročníka (Filipíny, India, Etiópia) - tam sme si okrem kopca zážitkov a kamarátstve priniesli aj nemalú korunu. Od začiatku 4. ročníka sme začali bývať spolu v zdieľanom byte (mali sme samostatnú izbu), v 5 a 6 ročníku sme už mali svoj prenajatý byt 1+KK. Teraz radi na to spomíname.
Máme 3 deti, ešte sú maličké ale často nad tým uvažujeme či ím zaplatiť celú vysokú školu alebo ich nechať v tom, aby si to potom vážili ako my. A boli v neposlednom hrdi na seba, že to zvládli. Tak ako sme my.
Mne rodičia davali pred 16 rokmi 6000sk mesačne na všetko, zvyšok som si platila sama (podnajom má stal 6400 sk len pre predstavu, že stravu, knihy, cestovne, drogeriu, oblecenie, všetko som si hradila sama, Resp som už bývala s frajerom a s ním som si hospodárila). Ono nemalo by byt všetko na tebe, nech si vybavia sociálne štipendium, keď majú len teba a zvyšok brigády. Ono tým, že už začiatkom júna majú volno až do polovice septembra, si v lete vedia zarobiť na brigádach niekoľko tisic eur a z toho fungovat po zvyšok roka, ja som to tak riešila. Všetko je o šikovnosti, dcéra kamaratky študovala veľmi náročnú skolu, napriek tomu si vedela ako čašníčka zarobiť 700 eur mesačne a nič jej mama nemusela platit, tiež na ňu bola sama…
@anonym_autor u nás dcéra v ba, internát 115€, plus jej dávame 300€ mesačne. Z toho si platí stravu, cestovné. Okrem toho brigáduje, výmysly typu drahšia kozmetika, prípadne nejaká dovolenka v lete si platí sama.
Ahoj. Teraz mi nastúpila dcéra na vš v Bratislave. Učiteľstvo.
Internát soji 72 eur /nivy/
Strava na int. Jrdalni dve dotované jedla cca 5.50 dokopy. Jej to stačí. Plus si dokúpiť. Ovocie. Zeleninu ci ci pecivo
Na stravu jej posielam 200 eur.
Paušál na mobil 18 eur
Ročný listok cca 150 eur - neviem presne.
Plus na začiatok som jej dala 100 eur na veci na výbavu internátu.. Poháre taniere. Kúpila si paplón. Čistiace potreby atď.
Odhadujem ta 320 uer mesačne nutné minimum.
Plus jej pošlem podľa potreby na oblečenie knihy atď. Co bude potrebovať.
Jedno z riešení je aby decka požiadali o vyššie výživné + brigády
@pribinak otec si už poradí, aby to tým darmožráčom neprešlo. Zdierať o peniaze dokáže každé dospelé decko ale postaviť sa na vlastné nohy by bolo užitočnejšie 😉.
Ja som študovala medicínu v Olomouci, môj manžel tiež medicínu v Olmiku. Ja som musela brigádovať lebo mi rodičia povedali že je pekné, že chcem ísť na VŠ ale al chcem, musím si na všetko sama aj zarobiť. Tak som robila… bolo to náročne ale dalo sa.
Manžel mal podporu od rodiny ale aj tak chodil na brigády aj keď nemusel…
V lete sme išli vždy na platenú stáž - bolo to možné od 3. ročníka (Filipíny, India, Etiópia) - tam sme si okrem kopca zážitkov a kamarátstve priniesli aj nemalú korunu. Od začiatku 4. ročníka sme začali bývať spolu v zdieľanom byte (mali sme samostatnú izbu), v 5 a 6 ročníku sme už mali svoj prenajatý byt 1+KK. Teraz radi na to spomíname.
Máme 3 deti, ešte sú maličké ale často nad tým uvažujeme či ím zaplatiť celú vysokú školu alebo ich nechať v tom, aby si to potom vážili ako my. A boli v neposlednom hrdi na seba, že to zvládli. Tak ako sme my.
vdaka vsetkym za prispevky. Dost ste ma ukludnili. Jasne, ze neplanujem platit uplne vsetko ale tiez by som im na studium rada prispela.
@anonym_b0a6dc to ste riesili cez agenuturu ci ako?
vdaka vsetkym za prispevky. Dost ste ma ukludnili. Jasne, ze neplanujem platit uplne vsetko ale tiez by som im na studium rada prispela.
@anonym_b0a6dc to ste riesili cez agenuturu ci ako?
@anonym_autor nie. Študentom s najlepším prospechom ponúkli možnosť takejto stáže. Ak niekto odmietol, posúvalo sa poradie na dalších opäť podľa prospechu…
Ja som bola na všeo. vždy na 1-3 mieste a manžel, ten študoval zuby a býval aj na 15-20 mieste ale tam o to nebol taký záujem tak sa dostal vždy “s prsom v nose” aj on.
Nech brigaduju aj pocas prazdnin bezne decka chodia do tesca a potom aj pocas skoly
ak chcu vzdelanie musia sa pricinit.
@katkaseiner tych 50€ co bol DB nikoho z biedy nevytrhlo.
vela zavisi od ceny intraku. rataj 300+intrak
@katkaseiner tych 50€ co bol DB nikoho z biedy nevytrhlo.
@natalka13 nesuhlasim, mne DB pomaha hodne. Nechavam si ho vyplacat raz rocne a to uz mam pekny peniaz.
@anonym_ed1fad ahoj, aká firma, kľudne do správy, syn je tam teraz prvák... Spomínal mi dáke možnosti, ďakujem
Ty kokos to sú sumy 😀…ja som síce skončil skolu pred 5 rokmi, jasne ceny išli hore ale nemyslím, že až tak. Intrák Družba v BA stál 75e vtedy, boli aj Átraky a tie boli lacnejšie. Za týždeň som vedel minút max 20e na stravu a ešte mi aj ostalo. Keď som chodil von míňal som iba svoje ušetrené peniaze. Jedával som na intrákovej jedálni tam komplet obed vyšiel vtedy max. do 3,50e a mali sme nárok na 2 takéto dotované jedlá. Ďalšia vec je ako dlho budú z týždňa na internáte. Ja som bol 3-4 dni max potom som chodil domov. Ciže u mňa to bolo do 170e na mesiac. Samozrejme ak boli náklady na nejaké knihy, učebnice tak tie som nerátal. Ja som si aj tak väčšinou požičal z knižnice a nemusel som kupovať dražoby.

@anonym_autor Dosť záleží ako budú ubytovaní - či internát alebo privát.
A tiež forma stravovanie. Ubytovanie a strava sú najväčšie položky.