icon

Výhody a nevýhody špeciálnej a predškolskej pedagogiky

nataliaclaudia
23. mar 2025

Dobrý deň.
Aký máte názor na štúdium:
1. špecialna pedagogika
2.predškolská a elementárna pedagogika ?
V čom vidíte výhody a nevýhody medzi uvedenými . Chcela by som to študovať ale neviem sa momentálne rozhodnúť čo je výhodnejšie a lepšie keďže obidve sú zaujímavé.

thereisabear
23. mar 2025

Vybrala by som si špeciálnu pedagogiku. S tým môžeš robiť v škole, ale aj individuálne s deťmi, rôzne terapie, ak máš k tomu vzťah. Podľa mňa máš takto pestrejšie možnosti ako pri predškolskej, tam je to hlavne o škôlke.

hylary
23. mar 2025

@nataliaclaudia 2. Možnosť - po bc môžeš robiť v škôlke alebo v ŠKD.. alebo ísť na Mgr a potom robiť na 1.stupni prípadne robit asistentku učiteľa
1. Možnosť - musíš mať vzťah k rôznym diagnozam, často veľmi ťažkým a náročným, musíš mať na to psychiku a mať k tomu blízko - bez toho sa to študovať nedá...
Ja som si vybrala druhu možnost a som spokojná.. mozem robit 4 rôzne práce...

heleninamama
23. mar 2025

Záleží na tom, aká si ambiciózna, akú budúcnosť si chceš zabezpečiť, či vieš vôbec do čoho ideš a či ťa to bude napĺňať. A či máš intelekt aj na vyštudovanie náročnejšej školy, alebo nemáš na výber. Osobne by som nešla ani na jeden tento smer a ani mojím deťom by som to nedovolila. Školstvo je v strašnom stave, deti sú dnes nevychované a rodičia nekritickí. Zničíš si zdravie na cudzích deťoch, nikdy nezarobíš na slušný život a v spoločnosti má dnes horšie postavenie ako učiteľka hádam už len prostitútka. A pracovať s postihnutými deťmi v tom tiež nevidím žiadny význam. Budeš študovať, snažiť sa a pokroky pri takýchto žiakoch dosiahneš minimálne. Mňa by takáto práca vnútorne vôbec neuspokojovala, skôr naopak, ubíjalo by ma to.
Ak by už chcelo moje dieťa ísť smerom na pedagogiku, tak určite by som mu odporúčala študovať prírodné vedy - tam si potom môžeš vyberať školy na svoje budúce pôsobenie a ešte sa o teba pobijú. A je šanca, že budeš pracovať aj so šikovnými žiakmi. Prípadne môžeš doučovať. Bežná MŠ, ZŠ, kde musia zobrať všetko kvôli spádovej oblasti, nie je v súčasnosti žiadna výhra.

nataliaclaudia
autor
23. mar 2025

@hylary ďakujem za odpoveď, Ako myslíte tie 4 rôzne práce?

valikasikulova
23. mar 2025

@nataliaclaudia však ti ich vypísala si to precitaj ešte raz ☺️

kaktusik007
23. mar 2025

@hylary aj so speckou mozes robit v skolke ci skd, a nemusis pracovat s tazkymi stavmi... aj deti nadane su deti so specialnymi potrebami....
@nataliaclaudia ja som stala pred rovnakym rozhodovanim a vybrala som si specku. Ale nie v BA, kde sa venuju postihnutiam, ale Nitru, ktora je zamerana skor na vyvinove poruchy ucenia a nadanie. Rozdiel je v tom, ze po ukonceni Mgr. nemozem vyucovat v specialnej skole jednotlive predmety, lebo nemam didaktiku predmetov (matematiky, slovenciny a podobne). Ale teda ja nemam ambiciu vyucovat v skole pre mentalne postihnutych, alebo slepych ci hluchych. A asi uz ani nechcem robit skolskeho pedagoga 🙂 pracujem ako asistent a ak je treba, tak zastupujem - a nejak som zistila ze ma bavi vyucovat, takze mam v plane vystudovat este cez rozsirujuce studium po skonceni Mgr. ucitelstvo matematiky.

Ono ak nezvazujes specku z dovodu ze mas ambiciu venovat sa detom s MR, tak sa tak skus zamysliet, ci by si bola schopna mat v triede 26 deti, z ktorych urcite aspon 7 este nikdy nepoculo od rodicov na seba slovo NIE, a tieto deti naucit citat a pisat. Ja by som to nedala, naopak, viac inklinujem k pubertiakom a druhemu stupnu. Takze preto u mna specka.

hylary
23. mar 2025

@nataliaclaudia mš, škd, asistent učiteľa a po skončení mgr aj učiť na prvom stupni - ale to by si po bc musela prejsť na učitelstvo pre primárne vzdelávanie..

mimka1402
23. mar 2025

@kaktusik007 kks až zle mi ostalo z toho ako "slepých, hluchých". Naozaj je to urážka ľudí, ktorí s týmto žijú a takéto pomenovanie nie je na mieste ani v tejto dobe ani predtým. Bolo by fér ľudí oslovovať slušne a s úctou. Toto pomenovania sú pre nich urážlivé a nepríjemné, degradujuce.

kaktusik007
23. mar 2025

@mimka1402 tak pardon, nevidiaci a nepocujuci... akoze sorry, rozdiel v tom nie je, nevrati sa im ani zrak a ani sluch.

mimka1402
23. mar 2025

@kaktusik007 Je v tom rozdiel. Nie, ale vyjadrovať sa slušne hádam môžme. Tiež v normálnej komunikácii nepovieš niekomu "ze tetka pocuj sem". Ale snažíš sa vyjadrovať korektne a niekto kto akože je špeciálny pedagóg ma trosku zarazilo vyjadrovanie.

kuggis
23. mar 2025

Predškolská a elementárna pedagogika obnáša aj skúšky z hudobnej, z telesnej, z matematiky, atď...ja osobne by som si netrúfla, takže ak pôjdem ja , tak na vychovávateľstvo ale buď Trnava alebo Bystrica, viac ma láka Bystrica... mám pomaturitné štúdium a odrobila som pár rokov v MŠ, takže dobre viem čo obnáša táto práca, nestojí mi za to aby som sa kôli nej trápila ešte aj na VŠ

hylary
23. mar 2025

@kuggis s tým súhlasím.. ja som v škôlke robila, aj v družine, mne vyhovuje robit asistentku učiteľa.. prvé dve je nezaplatena robota 🫣

kuggis
23. mar 2025

@hylary ani si nevieš predstaviť aká som bola naštvaná, keď som zistila , že moja výplata je rovnaká ako výplata asistentky, samozrejme mínus zmennosť, mínus triednictvo, porovnanie náplň práce a zodpovednosť úplne niekde inde, koľko času som strávila nad plánovaním,nad pomôckami a madam si prišla na hotové...mne pri edukačke tieklo chrbtom a ona si sedkala a pozerala na mňa a ešte mi zasahovala do edukačnej aktivity bez dohody ,bez vyzvania.. neviem či bude niekomu prínosný tento môj výlev 😂

kuggis
23. mar 2025

@hylary tak som si povedala, že radšej aj ja budem tiež na tej opačnej strane.. prídem niekam na hotové...

hylary
23. mar 2025

@kuggis určite bude 👍
Robia teda asistentku teraz? Či som asi zle pochopila 🤔 vsak píšem aj ja že chválim asistenciu, to sa s robotou v ms a ani v ŠKD nedá ani porovnať...

kuggis
23. mar 2025

@hylary nie nerobím ,dala som si pauzu na psychohygienu, uvidíme čo prinesie september