icon

Vysnívaná škola verzus práca

28. jún 2023

Ahojte, mam 40 rokov a od septembra som prijata na 2 rocne externe pomaturitne studium, tiez ukoncene maturitnou skuskou. Strednu skolu po zakladke mam ekonomickeho smeru, som teraz dlhsi cas bez prace, intenzivne posielam zivotopisy, bola som na pohovoroch, ale vsade je taky natresk, ze na jedno miesto sa hlasi kopec ludi.
A dnes mi z jedneho pohovoru zavolali, ze ma prijali. Mzda tesne pod 1000€ v hrubom, denne by som dochadzala 70km jednu cestu a urcite by som nemohla nastupit na tuto skolu, pretoze by mi to v praci neumoznili. V skole je aj prax a keby som vynechavala skolu alebo prax, neprejdem do dalsieho rocnika a nepustia ma k maturite.
Hladam pracu aj na skrateny uvazok, ale nic, bez odozvy. Ako sa teraz rozhodnut ☹

autor
28. jún 2023

@ildiko36 Tak platovo, ako v zdravotnictve na Slovensku...
A hlavne, je to uplne iny odbor, ja mam strednu ekonomicku, smer uctovnictvo
Mas moj velky obdiv, co si dokazala, drzim ti velmi palce, aby si to dotiahla do uspesneho konca 🙂

pbra40
28. jún 2023

Pripadne Domovy dochodcov, Domovy socialnych sluzieb, denne stacionari pre dochodcov, detsky domov,... neviem ako sa teraz tieto institucie presne nazyvaju.
Su aj pracovnici, co chodia osetrovat dochodcov domov ( pytaj sa na obecnom urade), len tam neviem, ci nepotrebujes specializaciu

luccija
28. jún 2023

Nechceš robiť účtovníctvo?či čo Ťa láka na zdravotníctve?

autor
28. jún 2023

@luccija Vies co, ani uz nechcem. Je sialena doba, pomaly kazdy den su zmeny vo vsetkom, treba to denne sledovat, pravidelne chodit na skolenia. NIe je to taka rutinna pohoda, ako za sociku, kedy pomaly 20 rokov platilo to iste.

kaktusik007
28. jún 2023

autorka - chod do skoly. a tak ako ti radi
@pbra40 - najdi si pracu v obore, aspon pribuznom.
ja mam cez 40, a totalna nechut do prace, tiez mam ekonomiku a robila som aj ucto (aktualne sice uz nerobim, ale presne ako pises, tie zmeny su neskutocne, na rok vypadnes a uz su v keli). A tak som sa rozhodla zmenit uplne zivot a dala som sa na skolu - zacinam v septembri. A zaroven s prihlaskou na skolu som si zacala hladat pracu v obore a dnes mi volali - od septembra nastupujem. takze ono zazraky sa deju.

panonia
28. jún 2023

Jedine ísť robiť pomocný personal do nemocnice. Len treba rátať s tym že veľa nezarobiš ale aspoň Ti vyjdú v ústrety keď budeš potrebovať ísť do školy.

sella38
29. jún 2023

Ja by som sa zamerala na uctovnictvo, ak budes dobra, mozes robit aj sama na seba popr. homeoffice. Zdravotnictvo nie je ziadna vyhra a hlavne iba s pomaturitnym vzdelanim to nebude ziadna vysnena pozicia....
Ja mam OA. Tiez som si splnila skolou sen - skolstvo. Mat dnesny rozum a o 20 rokov menej, venujem sa uctocnictvu 🙂

kvetinka75
29. jún 2023

ja mám tiež ekonomickú a spravila som si externe aj zdravotnú. Práca v kancelárii ma už tak nenaplňala. Na tvojom mieste by som si našla prácu v nemocnici a išla na školu. Ak ťa to baví , predpokladám že áno, keď si si vybrala tú školu, má to väčšiu perspektívu.

kvetinka75
29. jún 2023

@sella38 mňa účtovníctvo vôbec nebaví. Ja som chcela ísť na zdravotku ale rodičia rozhodli - ekonomická. pomaly 30 rokov robím v kancelárii ale nie komplet účtovníctvo, pretože to z duše nenávidím. Keď som sa dozvedela, že je možnosť spraviť si aj zdravotnú, neváhala som. Mne tie peniaze za to nestoja, robiť niečo, čo ma nenaplňa. Pracujem z časti ešte v kancelárii ale venujem sa niečomu, čo ma celkom baví aj keď už tak nenaplňa. A časom si môže spraviť aj Bc. Kde je napísané že maturitou to musí skončiť?

simca06022011
29. jún 2023

Ja by som kvôli tým euram 70km nedochádzala. Hladala by som hocico v blizkosti skoly a Uprednostnila by som školu, je to externé tak ako sú časovo riešený? S pracovnou dobou by sa to veľmi nemalo byt.

simca06022011
29. jún 2023

@sella38 ani uctovnictvo nie je výhra. Teraz poznám hneď viac takých, co prerieduju klientov, dvíhajú ceny alebo kašlú na to uplne a to su ini "pani účtovníci". Posledne roky je to práca za trest, o stresoch nervoch a iných veciach ani nehovorím.

trgypadl
29. jún 2023

@sella38 jediný rozdiel s pomaturitnym vzdelnaim je ten, ze bude prakticka sestra.... Moze robit v podstate vsetko, okrem podavania venoznych liekov... Takze az tak zle na tom nebude a vzdelanie si vie doplniť vzdy...

kvetinka75
29. jún 2023

@trgypadl a kde je nedostatok personálu, bude robiť aj to.

trgypadl
29. jún 2023

@kvetinka75 no na toto by som si davala pozor zial..... Nadriadenemu to vyhovuje, ale ak by nastal problém a nahodou by bolo setrenie, tak mi ver, ze si Ta ako praktickú sestru nikto nezastane, lebo si robila výkon, ktory nie je v Tvojej kompetencii

kvetinka75
29. jún 2023

@trgypadl to áno, ale keď je málo personálu, netvrdím že všade a stále ale viem že sa to robí

babulkomale
29. jún 2023

@sheila121 u teba nejaka logika, casova postupnost asi velmi nefunguje, ze? Ved prve co mi napadne ked posiela zivotopisy, ze sa jej to proste casovo zhodlo s prijatim, ze sa jej ozvali odniekial z prace 🤦
Hned utocit "preco a preco"???

trgypadl
29. jún 2023

@kvetinka75 ano jasne, ze sa to robi, to mi je jasne, ale prakticka sestra by mala hladiet hlavne na seba, lebo ak sa vyskytne problem tak si kvoli tomu neskrtne, a narobi si len problemy, zial. Pisem to v dobrom 😉

kvetinka75
29. jún 2023

@trgypadl veď to áno. To si každý musí zvážiť či mu to stojí za to. Ja nerobím nič, čo nemám v kompetencii ale viem, že inde to ,,funguje,, inak. Ale veľa sestier si robí Bc. tak časom bude asi viac tých ,,s kompetenciami,, a nebude takýto problém

evkamotka
29. jún 2023

Do skoly plus praca ako sanitarka, uz ta tam budu poznat aj ty kde v nemocnici hladaju a o dva roky sa zamestnas ako sestra.

Taka rada, sla by som radsej externe na bc osetrovatelstvo, ppdla mna aj teraz sa da dostat, lebo na ten odbor nebýva natresk. Budes sestra s titulom a plat lepsi, praca s lepsimi moznostami. Ved aj tak ides studovat, to uz mozes rovno bc na vs

sheila121
Odpoveď bola odstránená
bubinkaaa
29. jún 2023

@evkamotka najprv musí mať SŠ zdravotnícku, až tak môže ísť na Bc.

evkamotka
29. jún 2023

@bubinkaaa vsak aj z gymnazia sa da ist na vs osetrovatelstvo. Žiadna vs na slovensku nie je podmienena rovnakým odborom na ss. Pokojne moze ist po obchodnej akademii na osrtrovatelstvo. Odkiaľ cerpas taketo info?

trgypadl
29. jún 2023

@evkamotka kedysi sa nedalo ist externe, mohla si ist iba na dennu formu....ona podla mna myslela toto..neviem ake su podmienky aktualne

bubinkaaa
29. jún 2023

@evkamotka tu na koníkovi o tom písali zienky,ktorej to študujú alebo študovali...skus si dohladat

ildiko36
29. jún 2023

Keď ukonciš zdravotnú zaleží ktorú, viem ti zohnať pracu v nemecku.2tyzdne si doma 2t.odrobyš, a maš plat v hrubom od 3340 az 4100 euro, zadarmo ubytovanie, +auto.a je moznosť ďalšieho vzdelania čo ťa platovo posunie vyšsie..
Za sprostredkovanie ani cent nezoberem ,som rada ked niekomu pomôžem a je to firma, nie agentura a na plný pracovny pomer na dobu neucitú..nikto ti z platu nezobere.Ale je potrebne dokončiť bud vseobecnu sestru a odrobyt z posledných 5rokov nepretžite na Sk 3roky, alebo oše.Bc vtedy uznaju vzdelania hned.Treba k tomu skúška B2 z nemciny .Ja som to tiež dala k vôli lepšej budúcnosti mojím detom a vobec to nelutujem.

cacianka
29. jún 2023

Ten nápad hľadať prácu ako sanitar, je super, pracujem v nemocnici a sanitarov berieme a aj študujú svoj odbor. Nie som personalista, takže presne neviem aké sú podmienky, ale 1 dokumentacna si robí estru a pon-uto je v škole
Sme špičková nemocnica v Ba, keby si potrebovala, viem sa spýtať, personálne mám vedľa na chodbe

autor
1. júl 2023

@cacianka Prosim ta, ktora nemocnica? Mohla by si mi zistit, aka praca a ktore dni? Toto ma velmi zaujima, Dakujem 🙂

cacianka
1. júl 2023

Nou Klenová.
Vcera si mala napísať, dnes nepracujeme 🥳. Môžem v pondelok. Zatiaľ si pozri na stránke ponuku práce, neviem aktuálne možnosti. Prípadne mi napíš ss do ip

autor
1. júl 2023

@cacianka Dakujem velmi pekne za ponuku, ale toto asi nie je dobry napad ☹

marca12
1. júl 2023

Asi by som tu pracu nevzala. Pripadne sa skus porozpravat so sefom,ci by ti umoznil studovat. Len je otazne,ci si bude drzat a zaucat zamestnanca,o ktorom vie,ze o par mesiacov odide. Ak to financne utiahnete,chod studovat a verim,ze si najdes pracu,ked ziskas kontakty na praxi.