icon

Vysokoškoláčka v Prahe

belkare
24. jún 2016

Ahojte. Hľadám mamičky, ktorých dieťa študuje na VŠ v Prahe. Potrebujem informácie, poprípade spolubývajúcu pre moju dcérku (privát). Moja dcérka sa od septembra chystá na štúdium do Prahy prijali ju na Karlovu Univerzitu. Ďakujem pekne.

Strana
z2
bonbon06
25. jún 2016

Ahoj, ja tiež študujem na Karlovej univerzite, môj mesačný rozpočet je cca 180-200 eur (strava, mhd, ubytovanie - ale bývam na internáte...). Poplatky za školu nie sú žiadne (len teda ak by nešla študovať externe alebo v anglickej forme prípadne by mala nadštandartnú dĺžku štúdia), ja osobne som si za 2 roky ešte žiadne knihy nekupovala, všetko si požičiam pred začiatkom semestra v knižnici alebo si stiahnem pdf súbor na internete a z tadiaľ sa učím (bolo by mi ľúto vyhadzovať desiatky - stovky eur za knihy :D ).

lubkavargova1
25. jún 2016

@belkare v poooohode...sikovne to dievca musi byt 🙂 A tiez je lepsie si pozhanat info z kazdej strany ako potom nejako vyplakavat..jasne, ze aj "na pysciska spadnut" ako sa vravi u nas...ale to je ina story v zivote...drzim palce a mozes byt hrda na svoju dceru, ze mas taku sikovnu a mudru dceru...hoc aj "dcerku" v 19 rokoch...ja by som bola maximalne pysna na moju keby ze take zvlada! 😀

natalym
25. jún 2016

@bonbon06 To fakt? Koľko platíš za intrák?

bonbon06
25. jún 2016

@natalym Platím 2800 kč mesačne.

natalym
25. jún 2016

@bonbon06 Myslela som, že je štúdium oveľa drahšie. Iste máš aj brigádu. Moja dcéra by chcela ísť na medicínu.

bonbon06
25. jún 2016

@natalym mám aj brigádu ale všeobecne sa tu snažím dosť hospodáriť s peniazmi, potrebné veci si radšej poberiem z domu a snažím sa aj nenakupovať sprostosti. Ono dosť aj záleží koľko človek platí za ubytovanie (zatiaľ čo ja dám tých 2800 kč tak niekto napr. aj 4000 kč), koľko si dopraje na strave prípadne iných voľnočasových aktivitách. Plus ja nedávam nič za knihy všetko si popožičiavam, na iných fakultách netuším ako to maju s učebnicami. Inak som zabudla, že ešte si môžeš podať aj o ubytovacie štipendium, čo je 600 kč za mesiac a vypláca sa to cca po 3 mesiacoch vždy 🙂

natalym
25. jún 2016

@bonbon06 Tak to potom nevidím žiadny problém pre dcéru. Myslela som, že je to veľmi veľmi drahé.
Ale ona je ešte malá, chodí len ZŠ, ale má ambície a je aj veľmi šikovná. Tak len sa pýtam. 🙂
Ďakujem Ti pekne a úspešné štúdium prajem. 🙂

titkovamiriam
25. jún 2016

@belkare tak najskor byvanie,to mal hned ponuku zo skoly,na Vysočanoch obnovene pavlačové byty-jednoizbak ale komplet zariadeny s kupelkou aj myčkou ma riad platia dvaja po 5000kč,viem ze na zaciatku musel 3m dopredu,školu ani neviem ake ma vydavky no na zaciatku sme nic neplatili teraz okrem brigad/adidas,restiky-to je rozne/ma aj štipko,cestuju po PRahe na studenske preukazky cenu ti nepoviem spytam sa syna ked bude doma ale nieje to vela tak zo stravou sa zmesti cca do tych 300-350eur mesacne,lebo stravu ma aj na skole a ako on povie co chodia nakupovat potraviny tak su lacnejsie ako u nas a to jedvaju aj v restikach ci si zajdu na koncert-no a cestu Praha-Bratislava to zvladaju dohodnutym stopom za polovicu,dokonca na velku noc tu bol tak ze ten co ich raz uz viezol sa im ozval a platili len tretinu 🙂 takze to bolo take mile.
Ono je asi najdolezitejsie prezit tie prve 3m a prvy rok na skole-potom to uz ide.Syn mal skusenost z Irska a Holandska tak Praha to je podla neho lavou zadnou.Jedine co ho stve je ze rovesnici mu nerozumeju tak očechol ale skusky moze v pohode v slovencine,aj ked odborne nazvy sa teda drvil v čestine

sendy1977
25. jún 2016

@natalym neter študuje na Karlovej univerzite medicínu a ona si knihy kupuje, ale čo hovorila tak ceny v pohode.

natalym
25. jún 2016

@sendy1977 Ďakujem to je ešte ďaleko, len ma zaujala Vaša diskusia. 🙂

jatva
25. jún 2016

byvam v Prahe, rada pomozem ak bude s niecim treba. Prvy rok a hlavne ak tam nikoho nepozna je lepsi asi intrak, kde sa zoznami a v dalsom rocniku uz mozu zhanat ubytko spolocne ako partia, ktora ma dobre vztahy. Intrak si moze vybrat ktory sa jej paci, bude dostavat prispevok, ktory moze potom davat na privat. Ak sa najde fajn bytik, tak to vies vyjst aj lacnejsie ako intrak. Ked som studovala ja, bola som rada za intrak - super komunita.

mysuliatko7
25. jún 2016

@natalym Ahoj ja som studovala zubarinu v Olomouci a VELMI obdivujem tych, co aj dokazali pracovat,... V 4 a 5 rocniku som byvala v skole od 7.30-15tej a plus ucenie potom.. No neviem si to ja osobne predstavit..ale jasne, asi ked neni ina moznost..Osobne si vsak myslim,ze medicina+praca musi byt velmi sikovny student..Poznam vela ludi, co to nedali.
Inac mesacne ma to stalo cca 250E, neratam specialne mesiace, kedy bolo treba kupit nejake povinne nastroje do skoly,popripad kniky, ktore neboli ako PDF
Drzim palce , nech sa dcere dari 🙂

sendy1977
25. jún 2016

@natalym tak aj môj syn má predstavu Karlova univerzita fakulta mat-fyz a pritom iba teraz končí 9. ročník. 🙂 Tak má vzor sesternice. 🙂

natalym
25. jún 2016

@sendy1977 Naša buď právo alebo medicína. Ona je strašne cieľavedomá, poriadna, presná, je siedmačka, ona sa učí preto, lebo nechce mať zlé známky. Ona ma doslova šokuje svojím prístupom, my s manželom sme takí ležérni, nerobíme z takých vecí veľkú vedu, ale tešíme sa a podporujeme ju a aj budeme.
Druhá dcéra to je lajdák, horší ako my dvaja zase, ale dúfam, že sa to ešte zmení, nič jej nevadí. Ale je pracovitá zase. 😀

natalym
25. jún 2016

@mysuliatko7 No veď to som si vedomá, že to je náročné. Ak budeme môcť budeme ju podporovať. Gratulujem.

mysuliatko7
25. jún 2016

@natalym Dakujem, bez mojej maminky by som to nikdy nezvladla a do konca zivota jej za to budem vdacna!!
Ja som bola na ZS jednotkarka, na strednej som mala aj stvorky 😀 A chcela som studovat psychologiu, ale mamina vymyslela zubarinu,ze ked maturujem z bio a chemie, ze to je to iste :_D Tak som sa toho nejako chytila... 😝 Aj za to som jej vdacna 😝

natalym
25. jún 2016

@mysuliatko7 Krásne, tak to má byť. Dúfam, že budeme môcť ju podporovať.

belkare
autor
26. jún 2016

Veľmi pekne ďakujem každej za radu a príspevky. Dozvedela som sa od vás dosť veľa, napr. ktoré sú dobré a "zlé" štvrte v Prahe. koľko je tam približne výdavkov na mesiac a tiež dobré rady k životu vo veľkomeste 🙂 Budem to tlmočiť dcére a nech už si sama vyberie k srdcu to, čo jej bude čo najviac na osoh. Ako matka len toľko tým koho to ešte len čaká, je ťažké prežívať ako vaše dieťa, ktoré sa len nedávno narodilo vyletí z hniezda a vyberie sa do sveta. Samozrejme aj keď jej dôverujem a som si istá v jej samostatnosti a schopností zdolávať problémy, napriek tomu, že ona už rok študovala v zahraničí, prežívam strach, úzkosť a neistotu. Je to tak, ako písala jedna mamička, dcéra to má v paži celé a ja sa idem zblázniť 🙂 Je to však osud matky, aj keď rozum káže prijať to a brať to ako prirodzenú vec, srdce však potrebuje viac času sa s tým stotožniť, že vaše dieťa opúšťa domov a vyberá sa na vlastnú púť životom. Toto je moja premiéra, no čaká ma to pri strednej dcérke o 4 roky (práve skončila ZŠ a ide na SŠ) a potom pri tretej dcérke o veľa-veľa rokov (má len 2 roky). Možno už pri tretej to bude len rutina 🙂 Ešte raz vám veľmi pekne ďakujem 🙂

oli18
19. okt 2017

@belkare síce stará téma, ale napíšem niečo, o čom nikto nepísal. Ide o prácu luxusných spoločníčok a spoločníkov. Nájdi si na nete o tom niečo, boli aj dokumenty v TV. V Prahe medzi vysokoškolákmi veľmi rozšírené "brigády".

Strana
z2