icon

Zanechanie štúdia na vysokej škole

xkarolina
22. sep 2025

Ahojte, potrebovala by som radu..
Zapísala som sa tento rok na vysokú školu (predmety už mám v AIS a rozvrh), ale nakoniec som sa rozhodla nenastúpiť. Škola odo mňa chce teraz list o zanechaní štúdia.
Nechcem, aby sa to počítalo ako rok „odštudovaný“, lebo som fakt ešte nezačala naplno študovať. Len ma mätie, že mi píšu o tento dokument... mám pocit, že tým automaticky „berú“ rok.
Vie niekto z vlastnej skúsenosti, ako to funguje? Po odoslaní listu sa mi ten rok počíta alebo nie?
Vďaka moc za rady!

anonym_94e368
22. sep 2025

@xkarolina keďže už si zapísaná na štúdium, tak sa ti rok počíta. Rozmyslieť si si mala v čase, kedy ti prišiel list o prijatí na štúdium a zápisom na štúdium. To sú cca 2 mesiace.

sisa_s
22. sep 2025

Podla mna si studentkou od zapisu, cize za ti to bude ratat ako odstudovany rok

simsalabim
22. sep 2025

@xkarolina mozno sa da prerusit studium, aby sa ti to nepocitalo?

sisa_s
22. sep 2025
@simsalabim

@xkarolina mozno sa da prerusit studium, aby sa ti to nepocitalo?

@simsalabim na pozastavenie treba mat vazne dovody a pisomnu ziadost dekanovi + tak ci tak sa jej rok bude ratat

anonym_92e73d
22. sep 2025

Stiahni si tlacivo o ukonceni studia a odnes na studijne resp referentke to si obvolaj alebo do podatelne skoly 🙂 tiez som tam chodila len tyzden a rozmyslela som si to

curlie
22. sep 2025

@xkarolina nerozumiem, ako kde by sa to malo rátať ako odštudovaný rok 🙂 Ale z vlastnej skúsenosti, bola som na zápise na školu (ešte som neplatila školné) a 3 dni na to, som musela štúdium zanechať. Povedali mi, že mám poslať tento dokument o zanechaní, poslala som, a všetko vybavené. O rok som sa prihlásila do školy akoby nič...

ivana11155
22. sep 2025
@curlie

@xkarolina nerozumiem, ako kde by sa to malo rátať ako odštudovaný rok 🙂 Ale z vlastnej skúsenosti, bola som na zápise na školu (ešte som neplatila školné) a 3 dni na to, som musela štúdium zanechať. Povedali mi, že mám poslať tento dokument o zanechaní, poslala som, a všetko vybavené. O rok som sa prihlásila do školy akoby nič...

@curlie Ale u teba sa asi jednalo o platene studium. Autorka asi pise o statnej VS. Tam studium teraz zacina a studenti sa zadavaju do spolocneho softwaru pre vsetky VS. Odtial dojde info aj na soc.poistovnu, ze student pokracuje v studiu a rodic pobera dalej pridavky. Ak autorka je uz tam zadana, asi sa neda nic robit, VS na nu zoberie poplatok a akoby jej prepadol rok studia zadarmo. Tak tomu rozumiem ja, ale mozno sa mylim.

curlie
22. sep 2025
@ivana11155

@curlie Ale u teba sa asi jednalo o platene studium. Autorka asi pise o statnej VS. Tam studium teraz zacina a studenti sa zadavaju do spolocneho softwaru pre vsetky VS. Odtial dojde info aj na soc.poistovnu, ze student pokracuje v studiu a rodic pobera dalej pridavky. Ak autorka je uz tam zadana, asi sa neda nic robit, VS na nu zoberie poplatok a akoby jej prepadol rok studia zadarmo. Tak tomu rozumiem ja, ale mozno sa mylim.

@ivana11155 ahaaa, chápem 🥹 Ďakujem za vysvetlenie 🤗