icon

Žiadosť o kurz cez úrad práce na rodičovskej dovolenke

barbior
3. nov 2024

Ahojte, prosím Vás momentálne schvaľuje úrad prace ešte žiadosti o kurz cez úrad prace? Viem si podať žiadosť o kurz a preplatenie kurzu aj keď som zamestnaná na rodičovskej dovolenke? Ďakujem 🙂

lucia23529
3. nov 2024

Tiež ma to zaujíma 🙂 pripnem sa

kikineska
3. nov 2024

@barbior urcite nie, museli by ste byt NEZAMESTNANA a evidovana na urade prace ze si hladate zamestnanie

barbior
autor
3. nov 2024

@kikineska ja som si dohladala takéto niečo. Máš prosím overenú informáciu? Na aké oddelenie sa treba ísť informovať na upsvar?

kikineska
3. nov 2024

@barbior ano nakolko som to sama riesila a v nasom okrese to mozne nebolo. Bolo tam viac tych podmienok , zaroven schvalovali kurzy az ked boli evidovani uchadzaci o zamestanie minimalne 3 mesiace na urade, skor nie. V kazdom pripade najdoveryhodnejsiu odpoved dostanes ak si zajtra zavolas priamo na urad prace pod ktory patris a rovno sa popytas ako to je u vas 🤗 to budes mat info z prvej ruky

majkyno
3. nov 2024

@barbior Pokiaľ ja viem tak je to môžné. Musíš sa ale zaevidovať najprv ako uchádzač/ka o zamestnanie. Keď budeš v evidencii tak si vybrať kurz ľubovoľný (ale vraj preplácajú len kurzy do 1000€). Opýtaj sa na úrade práce. Ja som žiadal 2 mesiace dozadu na vodičák C. Zamietli mi to.

bety19
4. nov 2024

@majkyno preco zamietli ak sa smiem opytat

sims122
4. nov 2024

Áno, je to možné.
@majkyno len poopravim, ma sa zaregistrovať ako Záujemca o zamestnanie (ZoZ)

lasona
4. nov 2024

Bol taky program predminulý rok, aj pre ženy na rodičovskom. Mne kurz preplatiť. Teraz co som zisťovala, tak už neplreplacaju, ze nie sú financie

misanthropicdann
4. nov 2024

@barbior program stále funguje. Preplácaju aj zamestnamym (na zamestnaných je práveže zameraný) kurzy stále prebiehajú ale odporúča sa vybrať si kurz spojený s technológiami (počítačové znalosti a pod) nikde sa neuvádza maximálna hodnota avšak kurzy drahšie ako 1000€ nechcú preplatiť.

Musíš sa najprv zaevidovať ako záujemca o zamestnanie - to sú tí čo majú prácu ale chcú zmeniť.

misanthropicdann
4. nov 2024

@kikineska hlúposť

misanthropicdann
4. nov 2024

@majkyno vodičský preukaz v tomto roku vyslovene vylúčili

alexashe
4. nov 2024

@barbior nedávno som to riešila ,takze mam cerstve info 🙂. Môžeš sa uchádzať o preplatenie kurzu,ale najprv musíš byť ako ZoZ evidovaná na UP. Je to možné aj keď si zamestnana/na rodičovskej dv.(Ja som na materskej dv.).Vyberieš kurz,vyplnis všetky potrebné dokumenty a odnesies na schválenie na UP,majú nato 30 dní,aby ti dali stanovisku ci kurz preplatia. Mne to neschválili,ako dôvod uviedli,že som krátko na materskej dovolenke a že najbližšiu dobu nebudem hladat zamestnanie.(pýtam sa sama seba odkiaľ majú túto info 🙂)Myslím si,že nestačí absolvovať iba kurz ,to ti dá nejaké základy a ty sa musíš dovzdelavavat,keď sa chceš reálne uchádzať o nejakú prácu co si vyžaduje širší záber,takže to chce čas.Preto si podám znova žiadosť a vysvetlím dôvod prečo je pre mňa dôležité začať so vzdelávaním už teraz a nie mesiac pred ukončením MD/RD.

barbior
autor
4. nov 2024

@alexashe ďakujem krásne za stručne info 🙂 môžem ti napísať prosím súkromnú správu?

smatko3
4. nov 2024

@kikineska nie, môže sa za evidovať ako záujemca o zamestnanie a to aj pracujúci clovek.

alexashe
4. nov 2024

@barbior jasne,napíš🙂

enkenk
4. nov 2024

@barbior áno, vieš si nechať preplatiť kurz aj keď si zamestnaná alebo na rodičovskej. Treba sa najprv zaevidovať na upsvar ako záujemca o zamestnanie (ZoZ). Môžeš si vybrať hocičo a nemusí to nijako súvisieť s tvojim aktuálnym zamestnaním. Len to musí byť niečo konkrétne, čo ti zvýši šance na trhu práce a budeš si vedieť odôvodniť v žiadosti. Takže napríklad vodičák by ti pravdepodobne nepreplatili. Ja som si počas RD nechala preplatiť IT kurzy za vyše 1000 eur. Najlepšie je napísať rovno na upsvar a oni ti rovno povedia.

ninan2
8. nov 2024

Kamarátke v BA práve schválili kurz účtovníctva, nejaký 3 mesačný čo je online, v hodnote cca tých 1000 eur, čo je max suma/1 kurz. Je momentálne na neplatenej rodičovskej dovolenke (4-ročný syn je na pol dňa v škôlke, viac zatiaľ nezvláda a oficiálne by ani nemal byť). Evidovaná je na ÚP ako Záujemca o zamestnanie. Ja tiež tak plánujem spraviť, asi niečo z oblasti IT si dám, 2 kurzy po sebe (musia byť z podobnej oblasti v tom prípade).

lubomirko2
9. nov 2024

Ja som si tak spravil vodičák na autobus a tiež som zamestnaný
Treba podať žiadosť presne podľa pokynov, potom 30 dní čakať či to prejde a je

tinnka0506
23. jan 2025

@alexashe môž sa opýtať prosím? Aj vy steuseli do žiadosti doložiť prísľub od zamestnávateľa,že keď ukončite kurz máte isté pracovné miesto v tomto odbore??? Mne príde na hlavu postavené práve mám s týmto dilemu pretože nikto Vám nedá razitko s podpisom a zaviazať sa keď ešte ani kurz nieje odobrený... Ako ste to riešili vy prosím? Ďakujem za odpoveď 🙏🏾

majlo1234
23. jan 2025

@enkenk ak chces povedat, ake to boli kurzy?

tinnka0506
23. jan 2025

@majlo1234 dala som si žiadosť na kadernícky kurz a k žiadosti ,kde sa má doložiť nejaký dokument o tom,že o toto remeslo je reálny zaujem mi povedali ,že inzeráty z akýchkolvek fór sú skôr neakceptovateľne ako akcept. Že si mám zohnať prísľub od zamestnávateľa ,ktorý mi dá razitko s podpisom,že budem u neho po ukončený kurzu... Čo je totálna blbosť... Preto sa pýtam ako túto časť poriešil pán manžel.

alexashe
24. jan 2025

@tinnka0506 nie,nič také nechceli k žiadosti,iba inzerciu miest o ktoré mam po kurze záujem.Ziadost mi schválili až na druhý krat,ale schválili tak sa teším🙂

staromodna
24. jan 2025

@kikineska nie je pravda. Na úrade práce sa dá byt evidovaný aj ako zamestnaný s tým, že sa človek zaujíma o kurz. Ja som bola evidovana a znova som sa zaevidovala počas MD a prihlásila som sa na kurz, ktorý mi schválili. V tom čase som už bola na RD

clavicula
24. jan 2025

@barbior mne na urade prace povedali ze je mozne preplatit kurz aj niekomu kto nieje evidovany... akurat problem je v tom ze hned na zaciatok pani vymenovala ake kurzy nepreplacaju cize v konecnom dosledku tych kurzov ktore preplacaju je minimum... ale môj nazor je ze za to ze si to aspon skusite poziadat aj ked nieste evidovana nic nedate....

zuzana0204
31. jan 2025

Dobry vecer , ma niekto skusenosti ako vyplnit ziadost na preplatenie kurzu

anonym_946bde
11. aug 2025
@alexashe

@tinnka0506 nie,nič také nechceli k žiadosti,iba inzerciu miest o ktoré mam po kurze záujem.Ziadost mi schválili až na druhý krat,ale schválili tak sa teším🙂

@alexashe Môžem sa opýtať či ste 2 krát žiadali o ten istý kurz alebo iny?

alexashe
12. aug 2025
@anonym_946bde

@alexashe Môžem sa opýtať či ste 2 krát žiadali o ten istý kurz alebo iny?

@anonym_946bde žiadala som o ten istý kurz 2x,ale v druhej ziadosti som rozsirila popis dôvodu prečo mám on záujem a zaargumentovala dovody ktore mi poslali ked mi ho prvy krat neschválili.

anonym_946bde
24. aug 2025
@alexashe

@anonym_946bde žiadala som o ten istý kurz 2x,ale v druhej ziadosti som rozsirila popis dôvodu prečo mám on záujem a zaargumentovala dovody ktore mi poslali ked mi ho prvy krat neschválili.

možete mi prosím poradiť čo ste napísali ako dôvod? prvý krát mi neschválili, idem žiadať 2 krát. 🙏

barbior
autor
29. sep 2025
@anonym_946bde

možete mi prosím poradiť čo ste napísali ako dôvod? prvý krát mi neschválili, idem žiadať 2 krát. 🙏

@anonym_946bde dobrý deň tiež som na tom podobne tiež má to zaujíma