icon

Zlyhala som?

6. dec 2021

Ahojte, viem že to asi tu na mamičkovské fórum nepatrí ale ide o to, že mám pocit, že som totálne zlyhala. Ide o to, že študujem na VŠ kde som počas semestra prestúpila na externé štúdium lebo na dennom som nezvládala nároky, všetky zadania posielané od vyučujúcich na poslednú chvíľu, prepisovanie poznámok z prednášok, písanie seminárok... Do konca Bc. Mi ostávajú 2 roky. Budem veľká nula ak tie 2 roky budem mať len brigádu na pár hodín a zamestnám sa na TPP až po Bc ale priamo v odbore ktorý študujem? Mám naozaj pocit, že som zlyhala a budem len domased, kým si nenájdem prácu. Ako by ste to urobili vy na mojom mieste? Zamesstnali sa už teraz alebo venovali tie roky naozaj štúdiu? Viem, ľudia bežme pracujú aj počas denného štúdia ale ja nato nemám. Ešte dodám som aktívna športovkyňa takže každý deň niekoľkohodín sa venujem tréningom, nie len sedeniu na zadku ale zo športu nemám príjem len keď vyhrám súťaže ale z toho sa neuživím.

Strana
z2
lylyjana
7. dec 2021

@21oktober na prvom pohovore sa samozrejme pytali aj na studium, ved na co ine sa moze pytat, ked je clovek po skole. A bola to velmi dobra VS, bola som studovat aj v zahranici, no viac ako co som studovala ich zaujimalo vzdy ako som zvladala nejake situacie (napr.stresove), ako si predstavujem idealne zamestnanie, co cakam atd. No kedze som nemala velmi skusenosti s pracou vo firme, tazko sa mi odpovedalo. A myslim, ze aj cloveku da do zivota viac to, ze nazbiera realne skusenosti. Ak aj nie pracovne, tak sa treba nominovat do nejakych skolskych projektov, dobrovolnickych cinnosti, ziskavat co najviac skusenosti - a to hlavne kvoli sebe, aby clovek zistil, co ho bavi, co nie, posuvalo ho to dalej.
Na mna dost rodicia tlacili aby som sa dobre ucila, ze pracovat budem po skole, robila som nejake male brigady, doucovala som, no potom sa mi horsie hladala praca, lebo vsade chceli napr aspon 2 roky praxe
A suhlasim, zavisi co clovek studuje, ake ma pozadie. Ale mozno dokoncit Bc zacat pracovat az pocas druheho stupna VS studia, aby bol "vlk syty aj ovca cela" 🙂

erikamamo
7. dec 2021

ono je tazko radit, ked zjavne pracu podla mna potrebujes, aby si mala ako taky prijem. no mozno to chce len hlavu inak nadstavit a nemysliet dopredu na to, ze to nezvladnes

dt1
7. dec 2021

@oblecenie99 ahoj vidím, že s právom máš skúsenosti, tiež ho chcem ísť študovať, baví ma ale mám hroznú angličtinu. Myslíš, ze na výške sa dokážem presadiť aj bez nej? Mám na mysli samozrejme právnickú fakultu. Na jednom odbore je predmet, štylizácia právnych textov v anj a na ďalšom odbore dokonca ani cduzi jazyk nie je.

21oktober
7. dec 2021

@lylyjana máš odbory , medzi ktoré patrí aj právo kde teda právnika ktorý ťa prijíma za koncipienta zaujíma či si naozaj vyštudovala právo , na akej škole , čo bolo predmetom tvoje diplomovky a teda advokáta kde som robila koncipienta zaujímalo aj to či som skončila s červeným diplomom . Naša firma keď prijíma koncipientov , ktorých je mimochodom riadny pretlak a má teda z čoho vyberať , vyberáme aj podľa toho ako ukončili školu , čo bolo predmetom ich diplomovky , ak nás téma zaujme často si ju aj ja sama vyžiadam . Prax v advokátskej kancelárii počas štúdia ma teda moc nezaujíma , lebo tá zväčša spočíva len v zakladaní do spisov a ich spravovaní a na to máme administratívne sily.- stredoškolákov. Takže ja osobne oceňujem ak sa študent naplno venuje štúdiu a získava vedomosti , ovláda angličtinu , ruštinu alebo nemčinu . Prax niekde v predajni alebo ako kuriér alebo v tej advokátskej kancelárii nie je pre mňa vôbec smerodatná .

oblecenie99
8. dec 2021

@dt1 V čase, keď som ja chodila na právnickú fakultu bola angličtina voliteľný predmet, čiže keď si ju nedal, tak si ju nemal. Mať ju je však veľmi veľká výhoda. V praxi ju potrebuješ, lebo sa bežne stane, že dostaneš do ruky zmluvu, ktorú je potrebné pripomienkovať a tá bude v angličtine.. alebo príde za tebou klient, ktorý má zahraničného spoločníka alebo konateľa a s ním tiež budeš musieť komunikovať v angličtine, emailom alebo aj osobne či telefonicky. Alebo nehovorím o rozsudkoch, či smerniciach, nariadeniach v inom jazyku - koľkokrát sa nám stalo, že sme mali použiť nejakú smernicu Rady EU, ktorá bola síce preložená do slovenčiny, ale museli sme porovnávať jednotlivé znenia (anglické, nemecké, francúzske, maďarské) a niekedy ten význam konkrétneho ustanovenia je iný v inom jazyku.. Závisí to od konkrétnej kancelárie, v ktorej robíš. Neviem, ako je to teraz na škole (ja som končila 2013), preskákať sa škola dala bez angličtiny, ale neskôr (najmä ak sa chceš zamestnať v nejakej advokátskej kancelárii vo väčšom meste) bude pravdepodobne potrebná.

Strana
z2