Zobrali vás na zdravotnú, aj keď máte psychickú poruchu?
Mám Hraničnú poruchu osobnosti, liečim sa (pravidelne beriem lieky, chodím k psychiatričke). Je podľa vás vylúčené, že ma zoberú na pomaturitné štúdium zdravotnej asistentky alebo za masérku? Bol by to môj sen, ale asi môžem na to zabudnúť.. 😔
Veľmi záleží od toho, či má človek aj ďalšie pridružené psychiatrické diagnózy. Niekto túto poruchu zvláda lepšie, niekto horšie - hovorím z vlastnej skúsenosti. Niektorí sú schopní študovať, pracovať a ísť si za svojim, iní nie sú schopní pracovať po celý život. Pokiaľ sa na toto štúdium cítiš, určite si choď za svojím ! 🙂 Nevidím v tom žiadny problém. Ide tam najmä o tvoj prístup k celému štúdiu. Drzím palce! 🙂
To bude dobré rozhodnutie, skús masérku (ak to lekárka doporučí) a keď človek robí, prácu, ktorá ho baví tak je celkove spokojnejší, stres depresiu zhoršuje.
@mpg Niekedy si niektorí ľudia neuvedomujú, že keď ľuďom, čo majú depresie niečo zákažu, tak im to zhorší stav... :( Ja som na to, že to pôjdem študovať nabrala odvahu až teraz a že by mi to nemuseli dovoliť vo mne vyvoláva dosť veľký smútok... Je dosť hlúpe, že ľudí hneď na základe toho, že majú nejakú poruchu odsúdia, keď ich ani nepoznajú...
Skús masérku,tam nie je taký stres,myslim že s tým nebude problém
Veď ale ak to chceš tak chod za psychiatrickou, co si o tom ona myslí, ak si si nie istá. Veď oni Ťa v škole tiez budú posudzovat, budu vidiet ako to zvladas. Je tozdiel maserka a zdravotna asistentka. Ako maserka by si mala fyzicky tazkú prácu, je to naročné povolanie, to je nieco uplne iné predsa ako zdravotný asistent! Zdravotnych asistentov a osetrovatelov robí kde kto a kedze je nedostatok opatrovateliek a opatrovatelov beru kazdeho. Ako maserka musis mat viac... A medzi zdravotnikmi na najnizsich pozícií sú riadny psychopati ktori sa inde neuplatnia, lebo ved s chorymi, dementnymi sa dá.( To nemyslim na Teba!) ..podla mna kludne to mozes studovať, zdravotnictvo potrebuje ľudí. Ak tak velmi chces staci Ti aj kurz, ale lepsie platia asistentov..v zahranicí urcite citit rozdiel medzi opatrovatelkou a asistentkou. Len si musis uvedomiť svoje limity a zaroven svoje prednosti. Limity v tom, aby si nevyhorela. Lebo vyhoria aj zdravi ludia bez psychiatrickych diagnoz. Tam dlhšie vydrzia ludia co si neberú veci k srdcu. Majú odstup a neangazuju sa citovo v pacientoch. Nenechaju si nakladat na plecia nosenie tazkych tiel, robenie vecí na ktore nemas vzdelanie. Nad sebou budes mat sestry a veducu sestru, takze budes usmernovaná, nebudes mat az takú zodpovednosť..
@kaktusik007 ďakujem, tak ja viem, ze to je casté, 20%inak je vela ale verim tomu, len ja si myslim, ze nech to skusi, ak to chce. Uz lekarka vie posudit a ona musi potvrdenie doniesť, tak bud jej ho dá, alebo nie. Aj pocas praxe budu vidiet ako to zvlada. Najviac to moze ublizit iba jej, ked nebude zvladat diagnozy druhých, alebo kolektív. Zdravotny asistent je predsa len sanitar, alebo co, krmit starých a chorých v domove a umyvat ich, menit plienky, sprchovat, obliekat ich, chodit po doktoroch s nimi, len by ju to mozno zatazovalo ked by mala problemoveho klienta, ale to ich naucia v skole ako s nimi jednat alebo zivot ju to naucí. Zalezi od kazdeho jednotlivo, lebo aj dvaja ludia s tou istou diagnozou su iní. To uz posudi jej doktorka. Ja si praveze myslim ze skor je nevhodná práca maséra..
@dagmarovita Prečo?
Ako prečo ze masér skôr nie?
@kaktusik007 Je to trochu zlozitejsie. Na HPO sice medikamentozna liecba nie je, ale na depresie, uzkostne poruchy, nespavost, vykyvy nalad, ktore suvisia s HPO, uz ano.
@marek775 u HPO ked nasadis antidepresiva - a ked zacnu chodit na terapie, nastava po case problem - ved je vsetko v poriadku, ja lieky a terapie nepotrebujem......
dakujem neprosim, labilny, emocne nestabilny clovek, nieto este s diagnostikovanou HPO v mojom zivote nema miesto

ja som aj zvazovala, ze ci je spravne napisat taky priblizny opis cloveka s hranicnou poruchou kedze je to tu tvoja tema, ale tak je to vseobecne dohladatelna informacia a
@dagmarovita polozila otazku tak som jej odpovedala. Ale s tvojou reakciou som ratala a uprimne, je ukazkova. Nic v zlom, len som Ti napisala dosledky Tvojho rozhodnutia ziskat lekarsku peciatku o sposobilosti studovat na zdravotnej pokutnym sposobom.