Zohľadňujú zahraničné univerzity známky zo strednej školy?
Môj syn je tretiak na gympli. Má individuálny plán, v škole je minimálne, keďže športuje v zahraničí a tak vyzerajú aj jeho známky 🤦♀️.
Má šancu sa o rok dostať na vš? Chceli by sme buď ftvš v ba alebo zahraničie, ale skôr to zahraničie.
Uvažovala som nad USA s tým, že by tam športoval.
ono zavisi od kazdej skoly, niekde sa berie, niekde nie, niekde beru len vybrane predmety, urcite beru a musi mat skusku z jazyka (to musi mat este predtym nez budete podavat prihlasku), do toho ak je to USA musi zdokladovat, ze ma dostatocne penazi, plus vela razy najdolezitejsi je motivacny list a esej.....
ale kazda VS to ma inak, takze vybrat 5-6 a ist rad radom ......
Dcéra študovala VŠ v USA. Dobré známky na SŠ bola podmienka, potom robila testy, fakt sa tam dostal len skvelý študent. Ale ak je športovec, tak v USA by som hľadala školy, kde bude športovať za univerzitu, tam má šancu dostať sa na dobrú univerzitu aj bez mega skvelého prospechu zo SŠ.
Zacni asi tym, aby si syn urobil medzinarodny jazykovy certifikat, ktory potvrdi jeho jazykovu uroven. Tie certifikaty sa robia len parkrat do roka, takze cim skorej sa tomu bude venovat, tym lepsie. Lebo tam treba aj pripravu. Ked je vrcholovy sportovec, hladajte univerzitu, kde sa tomuto sportu venuju na univerzitnej urovni. Kamarat tak studoval, ze hral hokej za univerzitu a neskor isiel do nejakej nizsej zamorskej ligy (ja tuto nie som odbornik, tak pisem len takto jednoducho). Musite mat na toto dostatok financii a aj ich vediet preukazat. Lebo toto studium lacne nie je a aj keby dostal napriklad stipendium, tak to nepokryje cely jeho bezny zivot tam. Mam znameho, ktoreho syn takto chcel studovat v USA, vybrali si skoly, tam sa isli osobne pozriet, prebrali si tam moznosti, ze co by islo/neslo a nasledne syn robil nejake prijimacky, presne ako pise kocka vyssie motivacny list, esej a neviem co este. On mal ale dobre znamky, venoval sa kolektivnemu sportu. Neziju v SR, zili ale v Europe.
@muchotrafka298 vidíš, ten certifikát by mal začať riešiť. Dik. Toto ho hneď pošlem, lebo on je doma len teraz ešte 6 týždňov
@tilly na tie skusky na medzinarodne certifikaty sa musi prihlasit, to mu nedaju len tak, ze niekam pride a povie, ze toto ja potrebujem. Tam sa musi prihlasit na tu skusku, zaplatit poplatok a termin skusky je pevne dany (preto som Ti to aj napisala, aby ste to zacali vcas riesit, lebo je mozne, ze v termine ked bude tu napriklad skusky nebudu. IELTS sa napriklad robi na British Council v Bratislave. Na certifikat TOEFL tam su testovacie centra rozne po Slovensku.
Skusku nedostane kazdy, to je tvrdy test, pisomny, ustny, to nie je nieco, co by sa davalo automaticky. Dokonca jazykovky robia pripravne kurzy len na tieto skusky, kde sa studenti cely rok venuju len priprave na tento certifikat a na to, aby ho vobec urobili.
@muchotrafka298 hej hej, tak som to myslela, že to treba riešiť čím skôr

@tilly ...zavisi od skoly. Zacni pozerat podmienky prijatia. 🙂 V Anglicku bolo najma dôležité mat toelf alebo ielts na pozadovanej urovni. Teda vediet jazyk. Ale posielala som aj hodnotenie.