icon

Zvládnem opatrovateľský kurz bez zdravotníckej školy?

18. júl 2025

Ahojte baby, robila si tu niektorá z vás opatrovateľský kurz? Premýšľam nad tým, že by som sa potom zamestnala ako opatrovníčka buď v našom meste alebo vycestovala do zahraničia. Otázka znie...nemám zdravotnícku školu, vyštudovala som úplne niečo iné, vadí to, zvládnem taký kurz? Ako myslím, či je to veľmi náročné? Ďakujem 😘

dorizzz
18. júl 2025

Zvládneš to ľavou zadnou, stačí priemerná inteligencia.

mima172
18. júl 2025

Pracovala som v agentúre, ktorá kurzy organizovala + umiestňovala opatrovateľky v zahraničí. Kurz urobíš ľavou zadnou. Za niekoľko rokov tejto práce bolo len zopár žien, ktoré ho neurobili a aj to nie preto, žeby ho reálne nezvládli ale napríklad neprišli na skúšky alebo kašľali na prax (podmienka pripustenia ku skúškam - prax sme im priradili my). Za mňa je v podstate nemožné ten kurz nezvládnuť.

autor
18. júl 2025
@mima172

Pracovala som v agentúre, ktorá kurzy organizovala + umiestňovala opatrovateľky v zahraničí. Kurz urobíš ľavou zadnou. Za niekoľko rokov tejto práce bolo len zopár žien, ktoré ho neurobili a aj to nie preto, žeby ho reálne nezvládli ale napríklad neprišli na skúšky alebo kašľali na prax (podmienka pripustenia ku skúškam - prax sme im priradili my). Za mňa je v podstate nemožné ten kurz nezvládnuť.

@mima172 ďakujem krásne za odpoveď s reálnymi skúsenosťami 😘, super, idem do toho ♥️🍀

autor
18. júl 2025
@dorizzz

@dorizzz ďakujem 😘

alica_matejka
18. júl 2025

jasne ved to nie je nic zlozite. su to v podstate by som povedala aj take veci zo zivota. uz pichanie injekcii maximalne do svalu by si zvladla v pohode 😉

majamat
18. júl 2025

ved opatrovatelsky kurz sa nerobi po zdravotke. ak by si mala udravotku, ej to vyssie vzdelanie, kurz by si nepotrebovala.
a urcite vladnes.

svetlonos
18. júl 2025

Pokial chces ist mimo SK, urob si aj kurz nj alebo aj. Bez jazyka vonku je to náročné až nemožné zamestnať sa. Teda v serióznej agentúre. Odporúčam Hilfswerk vo Viedni. Su seriozni, nie ako mnohé sk agentúry.
Ten kurz je v pohode, skôr taky relax.

autor
18. júl 2025
@svetlonos

Pokial chces ist mimo SK, urob si aj kurz nj alebo aj. Bez jazyka vonku je to náročné až nemožné zamestnať sa. Teda v serióznej agentúre. Odporúčam Hilfswerk vo Viedni. Su seriozni, nie ako mnohé sk agentúry.
Ten kurz je v pohode, skôr taky relax.

@svetlonos ďakujem, angličtinu ovládam veľmi dobre, predtým som pracovala v zahraničí viac rokov, nemčinu som študovala na strednej škole,no ten jazyk mi fakt nejde do hlavy 😂, no základy by som zvládla.

autor
18. júl 2025
@mima172

@mima172 prosím ťa, na tej praxi sa skúša aj pichanie injekcií??? Len z toho mám strach, nie som veľký fanúšik injekcií, no zvyknúť sa dá asi na všetko....tak ak, tak budem sa musieť premôcť

majamat
18. júl 2025
@anonym_autor

@mima172 prosím ťa, na tej praxi sa skúša aj pichanie injekcií??? Len z toho mám strach, nie som veľký fanúšik injekcií, no zvyknúť sa dá asi na všetko....tak ak, tak budem sa musieť premôcť

@anonym_autor neviem ako je to s injekciami,a le opatrovatelka by asi injekcie ani pichat nemala. maximalne inzulin, pripadne Fraxiparine. ine nie. vacsina inj v domacom osetreni sa picha 1x denne, pripadne ani nie denne, to moze zabezpecit obvodny leakr, pripadne ADOS. u zomierajucich aj Hospic.
hladala som to na nete,a le nenasla som, su tam aj dobre bludy, ze vymena katetra a kanyly. mocovy kateter u muzov dokonca nevymiena ani hocjaka sestra,a le lekar. u zien moze sestra. nechce sa mi to dopodrobna hladat, ako to je. nemam na to cas.

autor
18. júl 2025
@majamat

@anonym_autor neviem ako je to s injekciami,a le opatrovatelka by asi injekcie ani pichat nemala. maximalne inzulin, pripadne Fraxiparine. ine nie. vacsina inj v domacom osetreni sa picha 1x denne, pripadne ani nie denne, to moze zabezpecit obvodny leakr, pripadne ADOS. u zomierajucich aj Hospic.
hladala som to na nete,a le nenasla som, su tam aj dobre bludy, ze vymena katetra a kanyly. mocovy kateter u muzov dokonca nevymiena ani hocjaka sestra,a le lekar. u zien moze sestra. nechce sa mi to dopodrobna hladat, ako to je. nemam na to cas.

@majamat jasné, aj tak veľmi moc ďakujem 😘

marienka1989
18. júl 2025

kurz je hračka, robila som ho pred pár rokmi, a injekcie v rámci praxe som ja osobne pichala iba Fraxiparine.

mima172
18. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor S týmto ti neporadím. Fyzicky som v DSSkách, kam sme posielali ženy nebola, len som dohadovala veci s riaditeľmi a riešila kapacity atď. Každopádne, myslím, že zo začiatku nejaké zdravotnícke úkony baby na praxi nerobili. Skôr hygiena, polohovanie, prevazy, lieky, prezliekanie postelí atď.

estellas
18. júl 2025

Na kurze sa nepichaju injekcie.
Keby si po praxi pracovala v domove dôchodcov tam opatrovateľky pichajú fraxiparine.

balerina2025
18. júl 2025

co sa tam vlastne vsetko uci, tiez som si myslela ze tam treba zdravotne vzdelanie lebo napr su opatrovatelky co pichaju injekcie a to sa bezne predsa neuci

balerina2025
18. júl 2025

@anonym_autor sa chystas do rakuska ci nemecka?

svetlonos
18. júl 2025
@balerina2025

co sa tam vlastne vsetko uci, tiez som si myslela ze tam treba zdravotne vzdelanie lebo napr su opatrovatelky co pichaju injekcie a to sa bezne predsa neuci

@balerina2025
opatrovatelky robia aj zdravotné sestry a rie môžu pichať injekcie. Inak len ten fraxiparin, inzulín a iné injekcie formou pera (ako inzulin).

balerina2025
18. júl 2025
@svetlonos

@balerina2025
opatrovatelky robia aj zdravotné sestry a rie môžu pichať injekcie. Inak len ten fraxiparin, inzulín a iné injekcie formou pera (ako inzulin).

@svetlonos dakujem za objasnenie

petrahl
18. júl 2025
@anonym_autor

@mima172 ďakujem krásne za odpoveď s reálnymi skúsenosťami 😘, super, idem do toho ♥️🍀

@anonym_autor s opatrovatelskym kurzom nebudes opatrovníčka, ale opatrovateľka

petrahl
18. júl 2025
@dorizzz

@mima172
@dorizzz bohužiaľ aj podpriemerná 🤷‍♀️🫣

majamat
19. júl 2025
@svetlonos

@balerina2025

@svetlonos tak vyslovene zdr, sestry nerobia. mozubyt zneuzivane na niektore vykony, ale vyslovene nerobia zdr, sestry, elbo v kompetencii sestier je toho podstatne viac.

viera012345
24. júl 2025

@anonym_autor Určite áno, zvládnete ho.

nurse0
24. júl 2025
@petrahl

@mima172
@dorizzz bohužiaľ aj podpriemerná 🤷‍♀️🫣

@petrahl áno a potom to tak aj vyzerá tá práca