icon

Ako nahradiť cukor pri intolerancii na laktózu?

avatar
evahs
9. dec 2025

Dobrý deň, obraciam sa na Vás so žiadosťou o radu.
Po vyšetrení enzýmov na zmrazenej duodenálnej sliznici mi bolo zistené DAO 60 %,
sacharóza 40 %,
trehaláza 50 %,
laktáza 30 %,
DAP 70 % ,
GGT 80 %,
Marsh 0,
KAO 40 %.

Bola som lekárom poučená o diéte ale nepochopila som ktorým cukrom môžem nahradiť bežný biely alebo trstinový cukor.
Prípadne uvítam i ďalšie rady o diéte.

Za odpoveď vopred ďakujem.

avatar
valiant
9. dec 2025

Zalezi ake problemy ti to sposobuje. Som na tom podobne. Ak si dam pizzu, vinko a za tym este dezert, budem ako balon, budem travit strasne pomaly a za odmenu ma isto aj prezenie.
Ak si dam chlieb s maslom a platok syra, tak je vsetko fajn. Ale ak k nemu zjem nakladane hribiky, prezenie ma.
Hriby nejedz. Mliecne vyrobky nahrad bezlaktozovymi, alebo idealne veganskymi. Pouzivaj ich aj do varenia a pecenia.
Sladke kolaciky, cukrovinky a pochutiny obmedz na minimum.

avatar
biba_18
9. dec 2025

a obmedz aj kysnuté 😏

avatar
oriesocek
9. dec 2025

To mas ešte dobre výsledky…. Ja mám trehalozu 0%, takže som musela úplne vylúčiť morské plody, hríby a napr veľký problém mi robí aj kokos - kokosové mlieko je hocikde, aj struhany kokos…, mám rovnako aj laktozovu - ale horšie výsledky- vylúčila som mliečne a pokiaľ si niečo dám, tak preferujem bezlakto alebo si dávam enzýmy…

avatar
evahs
autor
10. dec 2025

Ja stále hľadám čím sladiť, lebo sú recepty kde treba použiť cukor. Chlieb a pečivo si pečiem bez použitia kvasníc. Vyskúšala som niekoľko receptov a striedam to. Na internete ich je našťastie veľa. Da sa vybrať čo komu chutí. Našla som aj sušienky, kde treba použiť cukor a s tým mám problém, ktorý?

avatar
wodanka
10. dec 2025

Tak pridám sa, ja mám laktazu 0%, sacharozu 10% a trehalazu 40%. Vylúčila som všetko, čo obsahuje cukor a mlieko. Na začiatku to bolo ťažké, ale dá sa to zvládnuť.