Ako sa stravujete pri histamínovej intolerancii?

27. jún 2023

Ahojte ako sa stravujete pri histaminovej intolerancii ?
Napr aké jedla si vrátite a aké potraviny značky používate ďakujem.

zmrzlinka2021
27. jún 2023

Histaminova intolerancia (mam ju aj ja) je sekundarny priznak ineho problemu s travennim - nie je to diagnoza, aj ked dnes je popularne kazdy problem pod to zahrnut. Boli ta hlava? Mas sople? proste hocico a vysledok si ludia doplneia ako hist. intoleranciu a neraz neriesia vazne zdravotne problemy.

Hist. int. sa ti upravi vtedy, ked zmenis svoj jedalnicek a zacnes jest "investicne", cize kvalitne a zdrave potraviny, zelenina, ovocie + k tomu pravidelny pohyb + psyhika + spanok...

Brucho nie je smetny kos - to je pravidlo 😉

kacena4
27. jún 2023

@zmrzlinka2021 no vidíš mi jeme zdravo diétne ale aj tak máme
HIT

zmrzlinka2021
27. jún 2023

@kacena4 Nie je to len o strave, je to o organoch traviacej sustavy. Vacsina ludi ma pridruzene vazne diagnozy. HI ako diagnoza, taka realna sa vykystuje u menej ako 1 % ludí, ktorým lekari diagnozstikovali HI.
Mne napr. HI spustili antibiotika a upravou stravy som sa z toho dostala a zmenila som celkovo postoj k svojmu telu, k tomu, co davam do ust.
Neviem ci pocuvas podcasty, ale odporucam rozhovory s mudr kuzelom, gastroent., ktory sa tiez k tomu vyjadruje.

marianarem
27. jún 2023

@zmrzlinka2021 Ja mam tiez HIT a nemam ziadnu inu vaznu diagnozu. Stravujem sa uz dlhe roky zdravo, k tomu este aj malo cukrov a aj tak. A naozaj mi pomohla nizkohistaminova dieta.
Ale co pises, ze sa ti to objavilo po ATB, tak takych pripadov poznam uz niekolko. Vlastne co to maju ludia v okoli okrem mna, tak sa im to tiez objavilo po ATB. Nie je mi uplne jasne, ako sa to stane. Mne sa to objavilo niekolko mesiacov po porode.

marianarem
27. jún 2023

Ja som zo zaciatku nasadila prisnu nizkohistaminovu dietu, na nej som bola zopar mesiacov. Naozaj to pomohlo. Potom som zacala zvolnovat. Nasla som si na internete zoznamy potravin a jedla som naozaj len tie s velmi nizkym alebo prakticky nulovym obsahom histaminu. Zo zaciatku som nevedela, co mam vlastne jest, potom som si zvykla. Tie zoznamy najdes aj ty, ked trochu pogooglis.
Teraz uz dodrziavam len niekolko zakladnych zasad:
1. Jem co najcerstvejsie jedlo. Teda nedojedam obed na veceru alebo na druhy den. Ak si chcem odlozit, tak po kratkom vychladnuti rovno do mraznicky a potom este zmrazene do hrnca na zohriatie.
2. Kupujem si cerstve maso, idealne v den prichodu do obchodu. V retazcoch nekupujem vobec, tam je to pri prichode do obchodu uz relativne stare. Doma bud hned uvarim alebo dam do mraznicky. Ryby kupujem len mrazene alebo cerstve vylovene v ten den.
3. Vyhybam sa fermentovanym, zrejucim veciam - olivy, stare zrejuce syry, plesnive syry, kysla kapusta, susene maso a podobne.
4. Udeniny vobec nejem ani veci z konzerv.
5. Kakao len obmedzene.
6. Nejem veci ako chipsy alebo prazene oriesky, ktore su napustene odlezanymi olejmi.
7. Jogurty jem len niektore druhy, kedze niektore jogurtove kultury produkuju histamin. Vo vseobecnosti su bezpecne jogurty s bifidobakteriami.
8. Jem probiotika s kmenmi bakterii, ktore odburavaju histamin, alebo ho aspon neprodukuju.

mischumischu
28. jún 2023

Dievčatá prosím a ako sa detekuje HIT? Mne brali krv na alergo na 55 najbežnejších potravín ale bola tam len celiakia. Ako zistia prosím HIT? Na gastre, na hadičke?

lucylaw
28. jún 2023

@marianarem Prosím ťa mohla by si napísať, aké probiotiká to berieš? Ďakujem 🙂

lucylaw
28. jún 2023

@mischumischu Mne zistili z krvi na gastre, nebola som na hadičke..

marianarem
28. jún 2023

@lucylaw Striedam Hisbiotix, Probiofix Inum a Pearls IC.