icon

Ako zvládnuť alergiu na bielkovinu kravského mlieka?

24. jún 2025

Ahojte zistili mi alergiu na abkm. Čiže mám vynechať všetko mliečne co je dosť ťažké. Poradíte mi nejaké fajn typi ako ďalej? Neviem si to predstaviť

katarinaba
24. jún 2025

Musis skusat. Mne chuti Rama Crema 31% smotana, ale pouzivam ju len do kavy. Na varenie mi to nechuti. Existuje vela druhov mliek - ovsene, sojove, ryzove, kokosove. Takisto aj jogurty su uz v celkom velkom mnozstve. Skus sa pristavit pri chladiacom boxe s veganskymi vyrobkami napr. v Tesco, maju tam naozaj bohaty vyber. A uz len potom skusat. Mne tieto nahrady moc nechutia. Obcas ten jogurt, obcas rastlinne maslo. Ja este k tomu vsetkemu nemozem soju, takze vsetky sojove vyrobky idu mimo.
Ja osobne som skoncila tak, ze sa takmer uplne vyhybam mliecnym vyrobkom, aj potravinam, ktore ho obsahuju a nenahradzam to nicim. Ale z casu na cas zhresim, no mne sa problem neobjavuje okamzite, taketo obcasne zhresenie prezijem bez ujmy. Pre seba varim jednoducho, z par ingrediencii.
Ak mas rada kysnute veci, toto si vies doma upiect ako doteraz - namiesto mlieka das vodu. Je vela kolacov aj bez mlieka - napr. piskotove cesto a vyrobky z toho. Tesco ma listkove cesto bez mlieka - cize aj na slano aj na sladko.
Neviem to na 100%, lebo vsade pisu inak - prepustene maslo (maslo, ktore preslo prazenim) GHI - niekde pisu, ze sa pri tomto procese odburava aj laktoza aj bielkovina. Tak ak mas rada na varenie maslo, toto ti ho moze nahradit. Ale ako pisem, to uz neviem na 100%.
Teoreticky - abkm je na kravsku bielkovinu. Su ludia, ktori toleruju mlieko od inych zivocichov - ovecky, kozicky. Cize aj toto by mohla byt cesta. No su ludia, ktori ani taketo mlieko nemozu,
Skusat, skusat, skusat. Hlavne nevesaj hlavu, ono to nie je az take hrozne, ako to na zaciatku vyzera. Ja som myslela, ze sa uz v zivote nenajem 😀

palculienka40
24. jún 2025

Ja s tym zijem roky. Kozie som po case tiez nemohla podoba sa na kravske ale skus. Inac vsetko 100 percent ovcie. Plus rastlinne verzie. Pozor na laktozu, susenu srvatku v produktoch. A mozes len bezmliecne produkty nie bezlaktozove. Mnohi si to mylia. Veganske produkty. Casom si zvyknes. Drzim palce. 😉 pozor na laktozu v liekoch. 😉

minka201
24. jún 2025

Ahoj. Ak sa chceš môžeš mi napísať správu. Poradím, čo budem vedieť 🙂

adaam
5. júl 2025

na začiatku sa to zdá ťažké, ale po čase zistíš čo môžeš a čo nie. Ja okrem mlieka nemôžem ani paradajky - a to mi vadí oveľa viac.

diaszoky
6. aug 2025

@anonym_autor nuz ja tym troim tiez uz 5 rokov a nezvykla som si na veganske produkty. Vecsina syrov a jogurtov su nejedle. Najmenise zll je rama crema do varenia do nlieka si to neviem predstavit. ako nahradu do mlieka capuccina najlepsie mlieko owsene mandlowe kde pise barista.