icon

Alergia na lepok alebo pšenicu

11. aug 2023

Dobry den,vie mi niekto precitat tieto hodnoty?Nevyznaˇ sa v tom.Dakujem

Alergia na lepok alebo pšenicu
majamat
11. aug 2023

no neviem, v zavere je ze vysoke protilatky na lepok, teda neviem, ale mne ako vysoke nepridu,

mas pozitivne jedny portilatky na celiakiu. no urcite nie su vysoke, len mierne zvysene.
celiakia nie je alergia. to je ina dg.

mas zvysene protialtky antigliadin IgG., vseobecne plati, ze dolezitejsie su protilatky IgA? nie IgG. doraz na IgG sa kladie ba pri potvrdenom deficite celkovych IgA protilatok, cize ak by sa jednalo o celiakiu, tak budu zrejme skor zvysene prave IgA.
dalsia vec je, ez Antigliadin su velmi nepresne protilatky,

endomyzialne, deaminovany gliadin a a antitransglutminaza su presnejsie.

samozrejme pri kazdej pozitivite protilatok to treba preverit, ale pri tomto vysledku na lepok by som skor typovala, ze to cleiakia nie je.

v zavere mas aj popis normalneho nalezu horneho GITu. neviem ci si bola na hadici, ak ano, ta to vyzera, ze problem s lepkom nemas.

co sa tyka mlieka, tam ani neviem, vacsina protilatok na mieko hovori skor o kontakte s mliekom, nie o probleme, no ak sa objavia traviace tazkosti, je vhodne nasadit dietu. cize tu musi byt kombinacia pozitivity protilatok s klinickym obrazom.

majamat
11. aug 2023

pre porovnanie, moja dcera am deficit celkovych IgA, preto protilatky na celiakiu v skupine IgA mala falosne negativne.

no endomyzialne mala pozitivne, deamin gliadin mala 85 a antitrasglutaminazu IgG mala 350. toto su vysoko pozitivne protilatky.

autor
12. aug 2023

vraj mam vysadit mliecne a lepok.😅

palculienka40
12. aug 2023

Len po testoch z krci treba gasteo vysetrenie az potom sa riesi dieta, aby neboli falosne negativne.

majamat
12. aug 2023

to kto ti bral tieto odbery?
a bola urobena teda aj biopsia?

autor
12. aug 2023

Endoskopiu my robil a krvne testy sa robili

majamat
12. aug 2023

na gastre?

tak potom tam nei je celiakia, ani alergia,

ten vysledok by mohol hovorit skor o intolerancii na lepok,a le to nie je uplne iste.

v minulosti sa vela ludi dostalo an biopsiu koli podobnym vysledkom a celiakia sa nepotvrdila, pricom mohli mat zvysene aj ine vysledky, nielen antigliadin, ktory je fakt nepresny a nechapem, preco to este dr pouzivaju, deam. gliadin je ovela presnejsi.
cize taky clovek mal vylucenu celiakiu a dalej uz dietu nedrzal. a to poznam dievca, ktore malo 3-ciferne cisla vo viacerych vysledkoch, ma aj cukrovku ( tieto choroby sa casto zdruzuju ), no biopsia negativna a este aj genetika negativna, co prakticky celiakiu vylucuje a dietu nedrzi.

preto si myslim, ze to nemusi byt ani intolerancia.

majamat
12. aug 2023

ak by sa jednalo o lepkovu intoleranciu, nea sa dokazat ziadnymi vysetrniami, robi sa vylucovacou metodou, cize vyluci sa celiakia, pripadne alergia na lepok ( toto nie je az taka podmienka, lebo alergie maju castokrat ine prejavy )
a potom sa skusi nasadit dieta bez lepku,ako v tvojom pripade. no toto je zradne, lebo aj ked sa stav na diete zlepsi, nedokazuje to problem s lepkom.

ide o to,ze strava bez lepku je lahsie stravitelna a preto pri hocijakych traviacich tazkostiach moze dieta sposobit zlepsenie. no to este neznamena, ze tu problem s lepkom je.

pri celiakii nie je o com, tam je dokazany problem. no pri intolernacii sa to neda.
v pripade intolernacie - ktoras a predpoklada, by som teda dietu skusila, ale mozno po case by som skusila pridavat lepok, ze co to spravi. no pekne pomalicky a postupne a halvne v obdobi, ked je stav zlepseny.

majamat
12. aug 2023

este by ma zaujimali priznaky, pre ktore boli robene tieto vysetrenia.

autor
12. aug 2023

Strasne ma trapilo nafukovanie.Nieco som zjedla a hned ma nafuklo tak,ze som vyzerala ako v 6 mesiaci...do toho pocit uplnej plnosti

majamat
12. aug 2023

a zivotny styl a stravu mas aku? aku mas hmotnost?

v dnesnej dobe mame vsetkeho dostatoka casto je nase stravovanie take, ez to anse travenie nezvlada. chyba nemusi byt vyslovene v ochoreni, ci poruche.
takze treba prehodnotit aj tuto moznost.

mna nafukuje uz roky, travenie mam nanic, ale viem, ez moja strava nie je nic moc.

co viem a neviem ako soms a k tomu dopracovala je ze mam malo kyseliny v zaludku. za normalnych okolnosti mi to staci, no akonahle zjem neico tazsie, pripadne viac jedla, moje travenie to nezvlada. resp neikedy to nezvlada. jednoducho mam niekde hranicu, dokedy je travenie ok a odkedy uz nie je.

zaujimave je, ze napr nedostatok traviacich stiav a hlavne kyseliny sposobuje nedostatocne travenie bielkovin a celkovo stravenie stravy, co moze sposobovat aj naduvanie a premnozovanie neziaducich mikroorganizmov v crevach. zhorsene travenie podporuje vznik roznych intolerancii a aj poruchy imunity a samozrejme to ma aj priznaky.

v nasej strave niekedy chybaju vitaminy, mineraly, vlaknina a udajne ludia v dnesnej dobe maju podstatne menej miktobioty v creve.a to su dolezite veci na travenie.
co je blbe, ze crevna mikrobiota je u kazdeho jedinecna a prisposobena nasemu crevu. cize dolnanie probiotikami nemusi byt dokonale a dostacujuce.
vlaknina, v nasej beznej strave moze byt uboho malo vlakniny, priapdne moze byt jednostranna. vlaknina je rozpustna a nerozpustna a potrebujeme obe.

ak taketo stravovanie trva prilis dlho, casom sa travenie moze zmenit natolko, ze uz sa do normalu dostava vlemi dlho, rpipadne sa tam ani nedostane.

lukbe
12. aug 2023

Dosť nechápem,keď ti povedali,čo máš vysadiť,tak už si bola s vysledkami? Prečo si sa nepýtala na všetko? Ja to trochu poznám,okrajovo, ale nevravís,aké boli výsledky biopsie. IgG je vysoké, preto treba asi vysadiť lepok, ale netuším,či je tenke črevo v poriadku a aké sú ostatné hodnoty,nevidím to tam.

autor
12. aug 2023

@lukbe biopsiu mi nerobil.Pan DR.mi moc nic nehovoril iba,ze mam vysadit lepok a laktozu.

lukbe
12. aug 2023

Hmm,tak skus,čo to urobí,on asi vie,ostatne hodnoty zrejme boli v norme,takže celiakia to asi nebude. Predpokladám,že po istom čase ti opäť vezme krv ba vyšetrenie a uvidí sa potom.

majamat
16. aug 2023

som si na teba spomenula, lebo som dnes citala neico o celiakii. tu je screen z jedneho clanku, to je tusim stranka imunoalergo. amb.

a presne je tamnapisane, ze protilatky Anitgliadin ( AGA ) sa nemaju pouzivat, lebo pozitivita sa moze vyskytovat pri viacerych ochorneiach a clovek vobec nemusi mat zaidny problem s lepkom. tu je clanok https://imuno-alergo.sk/crevo-alergia-intoleran...