Bezlaktózová intolerancia - hlieny a pocit na vracanie
Ahojte,
Cca od zaciatku februara mi zacalo byt po jedle cca 10-15 minut zle, mala som pocit, ze sa mi tvorilo voac hlienov, ktore som potrebovala vyklasat, napinalo ma, asi 2krat to skoncilo az pri zvracani, velmi kratkom - len nieci ako zlc, nie jedlo. Skusila som vysadit laktozu (prce co mi s lepkom napadlo, ale z peciva mi nie je zle). Mam pocit ze to je lepsie, zvykne mi byt obcas takto uz len viac menej ked jem mimo domu. Ak som zvykla zjest nieco, co obsahovalo lepok, tak som si dala po jedle na travenie len take sodove tablety z DM ako doplnok stravy.
Dnes som uz bola na gastroentereologii, som objednana na krv a ultrazvuk, ale doktorka vravela, ze takato intolerancia sa skor spaja s problemami v spodnej casti tela - bolesti brucha, krca, hnacka a pod., ale nevylucuje. Ja si tiez nie som uplne ista co to moze sposobovat, deje sa to hocikedy - rano, na obed, vecer. Stale som mala lahko podrazdeny zaludok, napr. Ma napina pri umyvany zubov, neviem prehltnut tabletku a neviem si ani grgnut :D tento kasel po jedle vacsinou ukonci tame silne zaklaslanie, zvuk ako keby ste uz sli vracat, ale nepovraciam sa. Mam pocit, ze odkedy som vysadila laktozu, tak ma uz tak nenapina ani pri umyvani zubov.
Stretli ste sa s podobnym problemom niekto? Ako sa u vas prejavuje bezlaktozova intolerancia? Mam diagnostikovanu par rokiv aj histaminovu intoleranciu (na zaklade alergeologicky), ale to som nikdy nepozorovala ako problem.
Moze to byt aj z histam.intolerancie, sestra ma a ma aj intolerancie na vsetko mliečne, stavy mala rôzne pri HIT, musi drzat velmi prisnu dietu, pri mliecnej intolerancii ma skor bolesti brucha hnačku, aj kolega ma len na laktozu a mava pri tom len črevné problémy, nie tie co mas ty. Ale pri nedrzani diety pri HIT mavala silne busenie srdca, pocit na odpadnutie, tazkosti s dychanim, svrbenie, opuch tvare, jazyka, neviem ci vyslovene pocit na zvracanie ale zle jej bolo. Tak bohvie, bud to musis na sebe odsledovat alebo este pobehat lekarov.
Mne zistili deficit laktózy min roka. Problémy som nemala 38 rokov žiadne. Až keď som prešla na bezlaktozovu stravu a potom som si dala napr. obyčajný hylak prišlo mi neskutočne nevoľno, oblial ma pot, bolo mi na zvracanie a dostala som kŕče do brucha. O bryndze ani nehovorím ta ma rozbila na kompletku na 2 dní- zaludok aj creva. A to som bryndzové halušky jedla min 3 krát do mesiaca bez problémov. Gastro vysetrenie mi robili kvôli zapalu pažeráka po covide.
Ja mam aktualne 24 r…. Naposledy z piroh az 🤮 mozno maslo? Tvaroh? No som zvedava co to bude … len som sa chcela poradit, ci niekto tiez nema problem so zahlienovanim po jedlach
Ja som mala problémy žlčníka a aj išiel von, lebo som stále vracala čo som zjedla. Tvorila sa mi žlč vo veľkom a to ma dráždilo na vracanie, potom sa k tomu pridali žlčníkové kamene a nakoniec musel ísť žlčník aj kamene von. V niečom sa mi polepšilo ale zistili mi Reflux s NERDOM - to je reflux, ktorý dráždi na kašeľ. Preto, ked sa veľa najem vo veľkom kašlem a hlavne hlienovo kašlem.
Mám aj alergiu na laktózu a to mi vzniklo po covide, kde ma stále preháňalo ale príšerne. Gastro mi zobral krv ale už som vysadila mlieko a prešlo to. Výsledky prišli alergia na laktózu a začala som jesť pomaly jogurty a bolo to dobré.
@kalifka dakujem za skusenost, podla mna by to mohlo byt aj cosi s tym, nieco doktorka spominala aj so zlcnikovymi kamenami, aj o refluxe som si uz cosi citala. Ako ti prosim diagnostikovi reflux? Zistia mi to aj na USG, nevies?
ja som chodila na hadicu do žalúdka, krv a na základe toho prišiel na to.

Ja mám laktozovu intoleranciu, mne sa to najprv prejavilo zápchou a neskôr krv v stolici. Odkedy mám bezlaktozovu stravu, tak problémy nemám. A dlhé roky som mávala nafúknuté brucho a akné. A to mám po 40-tke. Toto mi tiež zmizlo...