icon

Bezlepková diéta a zlepšenie ADHD u detí

5. mar 2025

Bezlepková diéta môže výrazne zlepšiť symptómy ADHD. Neliečená celiakia môže zvýšiť riziko duševných porúch aj problémov so správaním.

Strana
z3
dadka1997
5. mar 2025

Aj dieťa s ADHD ma narok na normálnu stravu, čiže je to taká blbosť jak mraky

biba_18
5. mar 2025

mám pocit že si mýliš príčinu a dôsledok ...

autor
5. mar 2025

Máme celiakiu u matky deti no u deti sa zatiaľ nepotvrdila. Majú iné závažné poškodenia čreva, preto ideme skúsiť nahradiť lepok.

Čreva a hlava majú priamy súvis, preto sa pýtam či nemá niekto skúsenosť a

budem rada, ak budú reagovať len ľudia ktorých sa zo týka. Ďakujem.

dadka1997
5. mar 2025

Ale ty nerozumies tomu ze celiakia nema s ADHD nic spolocne ?

autor
5. mar 2025

@dadka1997 nedristaj

biba_18
5. mar 2025

mňa sa to týka - ale moje dieťa nemalo celiakiu, tak neviem ako by mu pomohlo vynechanie lepku ... keď u tvojich detí máš podozrenie, tak vynechaj ...
nie každý celiatik má adhd ... nie každý s adhd je celiatik ... takže @dadka1997 nedrísta

autor
5. mar 2025

@biba_18 o tom nikde nepíšem že priamo spôsobuje, ale rozhodne nepomáha. Čítaj s porozumením prosím.

biba_18
5. mar 2025

zaujímavé je, že píšeš o čítaní s porozumením - keď sama tak nerobíš ... neceliatici s adhd s tým nemajú problém...

viestta
5. mar 2025

Autorka, mylis si pricinu a dosledok. Ano, pri celiakii je zhorsene vstrebavanie zivin, takze organizmus nema to co potrebuje a moze to sposobovat aj neurologicke potiaze, ktore mozu mat dopad na psychiku. Inac ten hon na lepok je uplna hlupost. Pre zdravy organizmus vynechanie lepku nema vobec ziadne benefity, prijimanie lepku nesposobuje ziadne problemy. Problem sposobuje len tym, ktori ho netoleruju. Pre zdraveho cloveka je to bielkovina ako kazda ina a telo ju stravi a rozlozi na aminokyseliny, ktore pre svoje fungovanie potrebuje

dadka1997
5. mar 2025

@biba_18 neda si vysvetlit a drista si svoje

@anonym deti s ADHD nemusia byt celiatici ako ani celiatici nemaju ADHD

Ak obmedzis dietatu s ADHD lepok, nič sa nezmeni na jeho hyperaktivnom spravaní

oslo1
5. mar 2025

Ahoj, niekde som teraz zachytila, ze obmedzenie UPF, cukrov a bielej muky (alebo lepku) pomohla s ADHD.
Ja by som najprv vyhodila klasicku buelu muku a vsetko s tym spijene. Kup si organicke, nebielenu, a z nej zacni piect. Rozdiel by si mala vidiet. Klasicka muka ma vdaka premyvaniu vyssi podiel lepku. Preto skus Tu organicku.

autor
5. mar 2025

@oslo1 ďakujem, vidím, že jediná relevantná reakcia prišla od teba, lebo si zdravotnícka a vieš o čom píšeš.

Dokonca u neliečených ťažkých celiatikov môže vzniknúť ADHD ako následok.

autor
5. mar 2025

@biba_18 ? Dokonca u neliečených ťažkých celiatikov MÔŽE vzniknúť ADHD ako následok.

autor
5. mar 2025

Chcela som čítať skúsenosti a ozvali sa mi tu teoretizujúce odborníčky z MK.

viestta
5. mar 2025

@oslo1 muka sa nempremyva. Muky s vyssim obsahom lepku sa melu z psenic vyslachtenych na to aby mali toho lepku viac. Vymielaju sa z nich otruby, cim sa znizi obsah vlakniny ale aj telu prospesnych latok, zvysi sa pomer lepku k celkovej vahe, ale lepku obsahuje muka len tolko, kolko bolo v povodnom zrne.

biba_18
5. mar 2025

no a? čo to má spoločné s tým, že niekto má adhd a nemá celiakiu??

biba_18
5. mar 2025

a či môže vzniknúť adhd ... no, mám toľko o adhd preštudované a nikde som sa nedozvedela že by adhd bola získaná, všade to popisované ako VRODENÁ neurovývojová porucha ...

biba_18
5. mar 2025

@oslo1 lenže ona na to ide inak - jej deti adhd nemajú, ale sa bojí že z neliečenej celiakie to získajú...

jamimo
5. mar 2025

zožeň si tieto knihy, záver si urob sama
Svoje dieťa poznáš najlepšie.
https://www.martinus.sk/320579-syndrom-travenia...
web autorky
https://www.doctor-natasha.com/
https://www.martinus.sk/677921-psenicny-mozog/k...
https://www.martinus.sk/852529-zdravy-mozog/kniha
Skús vyhľadať v angličtine blogy, štúdie, medicínske články...
Počítaj s tým, že budeš na smiech, lebo na Slovensku dokonca aj oblasť medikov ani len nechyruje o súvislostiach a prepojení zdravého čreva z mozgom 👆 i keď sa o tom už dosť rozpráva... V zahraničí už dávno existuje odbor psycho-imuno-alergo-neuro-endokrinológia. V rozhovoroch som zachytila až 2 odborníkov (SR, CZ) že sa o tom zmienili.
Skoré zlepšenie prajem!
PS: dieťa nemusí mať celiakiu, stačí neznášanlivosť lepku- Ale aj to lekári v SR neuznávajú...

adka176
5. mar 2025

Tiež si myslím, že je tam prepojenie črevo-mozog, dnes už existujú vedecké štúdie, ktoré potvrdzujú súvislosť stravy a správania.....nielen pri ADHD, ale aj pri autizme a iných poruchách správania detí...

Aj keď je vrodená neurovývojová porucha, samozrejme vhodnou stravou nezmizne, ale určite sa dá korigovať a zmierniť alebo naopak zhoršiť

Jasné, že to neznamená, že celiatik je zároveň ADHD a ani opačne, ale ak má dieťa ADHD, tak určite vhodnou stravou sa dá napomôcť k tomu, aby tie prejavy správania boli iné...

Treba čítať, čítať a študovať, dnes už existuje mnoho štúdií
rovako súvislosť jedla aj psychických porúch je úplne zrejmá...
Takže tie hejty neboli na mieste....

biba_18
5. mar 2025

@adka176 @jamimo - ale vy znova riešite dôsledok a nie príčinu ... príčinná súvislosť je v tomto prípade iná ako uvádza autorka - deti s celiakiou adhd nezískajú ...
@jamimo - dokonca sama si dala screen kde sa píše presne to čo píšem - že AK má tvoje dieťa adhd, je dobré zisťovať či nemá celiakiu...
@adka176 - ale ak nemá celiakiu, tak napomôže jedine k tomu, že nebude jesť lepok ... pretože prejavy adhd sa vyskytujú už u maličkých kojených detí ...

autor
5. mar 2025

@jamimo ♥️ďakujem ti veľmi pekne

autor
5. mar 2025

@biba_18 moje dieťa ADHD s najväčšou pravdepodobnosťou má a písala som to.

autor
5. mar 2025

@biba_18 ADHD môže byt sj získaná skorým poškodením mozgu a všade sa to píše. Prepáč nemám už síl ti odpisovať.

jamimo
5. mar 2025

@biba_18 Nerozumiem, čo si na mojom príspevku nepochopila... neriešim príčinu, píšem, že si má zohnať knihy, prečítať štúdie a názor nech si spraví sama... Sú však deti, ktoré majú pscho-neurologické prejavy a rodičia ani len netušia, lekári detto, že dieťaťu môže pomôcť zredukovať prejavy stravovanie. Áno, to som pridala. Na škodu veci, že matky väčšinou vychádzajú na smiech a hejt..

biba_18
5. mar 2025

nie, ani v jednom príspevku nepíšeš že tvoje dieťa "pravdepodobne adhd má", ale že deti majú iné iné závažné poškodenia čreva pre ktoré ideš nahradiť lepok ...
už v druhom príspevku som ti písala - vysaď lepok

autor
5. mar 2025

@adka176 zúfalá matka sa snaží pre dieťa urobiť najviac a čoho sa dočká sú mudrlantské dristy. Keď matka problém ignoruje, zas sa pýtajú kde bola doteraz. Niežeby držali huby a tešili sa, že moje živé dieťa neobťažuje ich deti. Oni ani nevidia čo všetko tá matka preto robí, aby bolo jej dieťa znesiteľné a čo si všetko musí vytrpieť od okolia ona aj dieťa.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
5. mar 2025

@jamimo a potom take neliečené ADHD dieťa niekoho v dospelosti napadne a ľudia sa pýtajú kde boli rodičia, že nevychovali dobre. Myslim, že ľudia by mali byť radi, že matka robí všetko čo je v jej silách a možnostiach kým sa ADHD liečiť ešte dá, aby jej dieťa nebolo raz pre spoločnosť príťažou ale prínosom.

Strana
z3