Celiakia, alergia na lepok - prejavy
Ahojte, má niekto s týmto skúsenosť. Poprípade aké reakcie a prejavy ste mali.
@barancek2020 celiakiq ma obrovske spektrum priznakov od koznych problem,cez kasel,nadChu,krce,hnacky atd...mojej dcerke sa u rocnej prejavila cez nedostatok zeleza,nakoniec anemia, az vyskocila celiakia...nedostatok Fe bol len dosledok celiakie spolu s alergiou na bielk.krav.mlieka
kludne pozri na nete, lebo celiakia ma fakt vela priznakov a tie co su na nete popisane, aj platia. co sa tyka mnozstva a intenzity priznakov u jedneho celiatika, je to individualne, jeden nema priznaky vobec, ina ma 1-2 nenapadne priznaky a dalsi ma 10 velmi intenzivnych priznakov. cize fakt pestre.
mpjadcera mala poruchu rastu, nechutenstvo,bolesti bruska, ńafuknute brusko, mala take akoby kruhy pod ocami. diagnostikovana celiakia v3?5r. prve priznaky zacali po 1r.
@barancek2020 myslim, ze sa da na to kupit aj test v lekarni, ale samozrejme najlepsie je ist na gastro. Niekto ma aj busenie srdca, chudne, zle od zaludka.
Dcérka od narodenia len málo priberala, chudulinká, nechutenstvo, nafúknuté bruško, na svoj vek a váhu objemné stolice, fialové kruhy pod očami, anémia a hlavne ekzémy v kĺbových zhyboch. V 3 rokoch potvrdená celiakia, odvtedy krásne priberá, ekzémy nie sú, ani anémia.
Ja od detstva silná anémia, od puberty osteoporóza vrátane straty menštruácie, neschopnosť pribrať a chudnutie - a to som jedla za troch, neustála únava, fialové kruhy pod očami, ekzémy až do dospelosti, nafukovanie, kŕče a neskôr až hnačky...možno som aj niečo zabudla spomenúť. Po vysadení lepku na nejaký čas a opätovnom nasadení sme sa s viacerými lekármi zhodli, že najlepšie bude lepok vysadiť úplne. Uzatvorené ako intolerancia lepku, sú tomu 2 roky, problémy odvtedy ustúpili a cítim sa skvele, vrátane pribratia a hlavne udržania si váhy aj pri menšom príjme stravy z času na čas. Trvalo to ale vyše 40 rokov prísť na príčinu mojich problémov.
@barancek2020 mna bolel len zaludok a palila ma zaha. Zistili mi to viac menej nahodne ked mi na gastro brali krv kvoli bolestiam zaludka.. niektori ludia nemusia mat ani priznaky
ano, da sa kupit test, len pozor, negativny test celiakiu nevylucuje, su celiatici,a ko moja dcera, co maju deficit celkovych IgA protilatok a preto podtom aj protilatky na celiakiu v tejto podskupine vychadzaju falosne negativne. cize takymto celiatikom moze aj test z lekarne vyjst falosne negativne, lebo ten vysetruje jeden typ protulatok v podskupine IgA.
Celiakia je taky chameleon, u kazdeho inak, moj syn bezpriznakovy, akurat nepriberal a pomalsie rastol, mne byvalo zle od zaludka, inak nic, obaja sme mali vysoke poskodenie creva, marsh 3b, najlepsie dat si urobit test u doktorky z krvi, mne test z lekarne neukazal

Ja síce mam len intoleranciu na lepok ale prejavy prvotne boli kŕče v bruchu, nafukovanie, únava a malatnost po lepku a ako posledne nezvycajna chut jedál s lepkom v ústach