icon

Celiakia Marsh IIIC

nuna2112
17. apr 2023

Ahojte práve som dostala výsledky a mám potvrdenu celiakiu ..Načo všetko mám nárok? Doktor mi predpísal nejaký štartovací balík múku a ešte niečo hovoril o nejakom príspevku ale keďže ma manžel plat cca okolo 2000€ (už s daňovým bonusom) ja rodicak 532€ a mamka ktorá s nami žije poberá invalidný asi 220€ mám pocit že mi to nevyjde ...Čo sa dá ešte vybaviť prosím Vás ? Vďaka

evkamotka
17. apr 2023

Co ti nevyjde? Jedz bezne prirodzene bezlepkove jedla a nesnaz sa silou mocou stravovat na špeciálnych bezlepkovych chleboch, mukach atd, co su drahsie nez kokain :D (vlastna skusenost)

Zistíš, ze prazenica sa da zjest s nakrájanou uhorkou a tvrdym syrom a netreba ju zajedat chlebom atd atd. Rada poradim, daj vedieť co konkrétne potrebujes jest specialne mnohonasobne drahsie

nuna2112
autor
17. apr 2023

@evkamotka Mám na myslí ten príspevok na stravovanie či čo to je ..Budem rada ak mi pomôžeš lebo ja som momentálne stratená zlá a keď si predstavím že je to na celý život tak ma ide rozdrapit od zlosti

maja22
17. apr 2023

@nuna2112 Ci mas narok na prispevok, posudi tvoj UPSVaR, pod ktory patris. Podas si ziadost aj s lekarskymi spravami. Je to okolo 40€. Na tejto stranke najdes informacie, na ake mnozstvo potravin mesacne mas narok. Napr. 10 kg muky a chleba, 2 kg cestovin a pod. Vies si tam naklikat do kosika konkretne produkty, odoslat na email a potom bud vytlacit alebo preposlat svojmu dr. a on ti ich predpise. Doplatok v lekarni je ovela mensi ako cena tychto produktov v beznych obchodoch. https://potravinynarecept.sk/ Neboj, sa zvyknes si. My sme v rodine traja celiatici, zacalo to pred 3 rokmi, kazdy rok pribudol niekto... Chce to cas a naberies rutinu.

celicesty
17. apr 2023

@nuna2112 mas narok aj na ztp preukaz

nuna2112
autor
17. apr 2023

@celicesty vážne? No super to budem už aj ztp v 33r 😭

nuna2112
autor
17. apr 2023

@maja22 ďakujem čiže tu správu odniesť obvodnej doktorke a potom s kópiou ísť na Up či ako? A ten ztp kam prosim

danieli
17. apr 2023

Na upsvar riesis ztp a zaroven prispevok na dietne stravovanie, ale tiez myslim, ze ti to nevyjde, je tak nejaky limit na majerok a prijem, ak sa to nezmenillo, ale ztp pories, na lepku svet nestoji, celiakia nie je koniec sveta, zijem s nou uz viac ako polovicu zivota a teda tiez sa mi tazko zabudalo na chut cerstvych rozkov😊chce to len cas, dnes je ponuka nekonecna a stale sa rozsiruje, vela veci kupis na recept, len zaciatky su narocne, ale to so vsetkym, drzim palce

nuna2112
autor
17. apr 2023

@danieli a treba mi nejaké papiere okrem správy odniesť na upsvar čo sa týka dokázanie príjmu majetku alebo nieco nejakú žiadosť vypísať?

bmolko
17. apr 2023

@nuna2112 to je problem? Moja dcera vrcholova plavkyna, drzi slovenske rekordy je tiez celiaticka a je ZTP od školky. Aky ma problem? Ziaden, ma zadarmo dopravu, listky do divadla, takze parada....

nuna2112
autor
17. apr 2023

@bmolko ďakujem za "podporu"..Niekto v tom vidí problém niekto nie..Ja áno..Nikdy som nebola chorlava nikdy nič zlomené atď tak je to pre mňa šok a bije sa vo mne zlosť keby to bolo také jednoduché asi by v Tom toľko ľudí netapalo ..

maja22
17. apr 2023

@nuna2112 nakontaktuj sa na svoj UPSVaR mailom alebo skoc osobne. Vysvetlia ti, prip. hned podaju tlaciva, ktore treba vyplnit. Ano, doklada sa vselico, nielen sprava od dr. Keby ti aj nevysli tie 40€ davky, mozes si potom poziadat o preukaz ztp. Pomoze ti usetrit na vstupnom do roznych institucii, na doprave a pod. Rozumiem, ze aktualne si z toho vytocena, ale to prejde. Predychas to, zvyknes si, dobre bude 😉

nuna2112
autor
17. apr 2023

@maja22 Čiže to sa vylučuje buď ztp preukaz alebo príspevok na stravné? Či tak si to myslela že najprv tam skočiť ohľadom príspevku a potom to ztp riesit

maja22
17. apr 2023

@nuna2112 nevylucuje, podaj si ziadost o prispevok, daju ti vyrozumenie a mozes riesit ztp. Lebo v rozhodnuti bude pisane o tvojom zdravotnom postihnuti a keby ti aj prispevok nevysiel, o ztp si uz mozes poziadat.

nuna2112
autor
17. apr 2023

@maja22 Ja som somár z toho príspevku keď tomu dobre chápem čo som si čítala tak by mal vyjsť ale teda neviem či to dobre chápem ...

maja22
17. apr 2023

@nuna2112 uvidis. V kazdom pripade si to podaj...

danieli
17. apr 2023

@nuna2112 presne neviem ake podklady, skocila by som osobne podat ziadost na oba a oni uz vysvetlia co potrebuju, ja som ztp uz 20 rokov, ale v tejto sfere sa maloco pohlo, bude dobre😊pre mna to bol rovnako sok, konciaca puberta a zrazu nemozes jest skoro nic…v tom case nebolo absolutne co jest, chlieb piekli v Modre a objednaval sa postou😂dnes kupis chlieb vsade, spoznas nove jedla a chute, bezlepkove je ovocie zelenina ryza quinoa pseno pohanka existuje bezlepkovy kvasok mozes vsetko maso, bezlepkova strava nemusi byt vobec obmedzenim, v restauraciach uz dnes vedia co je to bezlepkove jedlo, pomaly v kazdej cukrarni najdes bezlepkovy dezert, v lietadle si vies stravu dopredu nahlasit…prve tyzdne budu tazke, ale pojde to, naucis sa citat stitky potravin a najst alergen to su vsetko veci poslednych rokov a je to stale lepsie, a myslim, ze ta poslu aj na vysetrenie kosti, v dosledku dlho nedodrziavanej bezlepkovej stravy mozes mat redsie kosti, ja napriklad mam, ale viem o tom a robim preventivne opatrenia, aby sa to udrzalo v dobrom stave, zvladnes to, pre mna bol prvy pocit krivda, preco ja? Ale kym nejde o zivot nejde o nic a davno celiakiu nevnimam ako problem, je to len sposob stravovania, necitim sa ina ani chora a preukaz ztp je akoby kompenzacia tej nakladnejsej stravy ked mas zlavy na vstupne ci cestovanie

nuna2112
autor
17. apr 2023

@danieli to aj v kvásku je lepok? Áno presne mám ten pocit obmedzenia zlosti lebo nikdy som nejak extra chorá nebola a zrazu bum a strašne som zlá lebo je to vec na celý život nie na rok dva ...a čo čítam veci typu že nesmiem odkrojit napr s tým istým nožom klasický chlieb následne sebe 🤷 alebo s tou istou naberačkou napr koláč rozum sa mi zastavuje ale že uplne