Celiakia - vyšetrenia

mfilkova
20. feb 2024

Ženy, ktoré máte celiakiu, kde ste si prosím dávali robiť vyšetrenie na toto ochorenie?

zena666
20. feb 2024

@mfilkova gastroenterologická ambulancia

katarinabozikova23
20. feb 2024

Gastroenterológ...Hadica z vrchu...ale viem že sa dá aj z krvi zistiť už..Ale tam nezistia poškodenie % čreva...

misa1308
20. feb 2024

Mne hneď na prvom vyšetrení pred týždňom robili hadičku aj krv brali, a hneď ma aj na kolonoskopiu objednali, tiež som kvôli celiakii

majamat
20. feb 2024

zacina sau obvodaka, ktory moze a nemusi odobrat protialtky na celiakiu. nie akzd yje ochotny ich urobit. a nie kazdy vie aj ktore. casto este pouzivaju malo rpesne protilatky.
nasledne da vymenny listok na gastro.

na gastre sa robi tiez odber krvi a biopsia z creva - hadicka zhora. posupnost je indivdulana, casto a halvne u deti s anajskor vysetruje krv - protilatky na celiakiu, mze sa aj genetika, potom az biopsia, no anpr as gastroenetrolog robil najskor biopsiu a az potom protilatky.

celiakia sa potvrdzuje suborom vysetreni. ani jedno samostatne celiakiu zvycajne nepotvrdi, aj ked pri urcitych vysledkoch je vlemi vysoka pravdepodobnost.

protialtky z krvi, treba urobit viacer a najlepsie v podtriede IgA a aj IgG. kontretni antitrasglutaminaza, deaminovany gliadina endomyzialne protilatky.
ak su protilatky pozitivne, nedokazuje to celiakiu, ale ak su vysoko pozitivne, pravdepodobnost celiakie je velmi vysoka.
ak su protilatky negativne, celiakiu to tiez na 100% nevylucuje, lebo su aj celiatici s negativnymi protilatkami. aby organizmus reagoval tvorbou protilatok, musi byt v strave dostatok lepku.

biospia - tu zavisi od poskodenia creva. hodnoti sa vacsinou podla Marshovej klasifikacie ( teraz stupen 0-3, ten treti moze byt rozdeleny este na a,b,c ).
su viacere ochorenia, ktore mozu sposobit poskodenie creva, no cleiakia zvycajne sposobuje najtazsie poskodenie creva, cize stupen Marsh 3.
opat, poskodenie sposobuje lepok, cize ak sa ma toto poskodenie najst, musi s konzumovat lepok. obzvlast u deti, ale aj u dospelych s amoze stat, ze vyradia elpok zo stravy a poskodenie je slabsie, aj ked sa o celiakiu jedna - napr Marsh 1. tento stupen psokodenia s avyskytuje hoci aj pri crevnej chripke, potravinovych intoleranciach a apod, rpeto je vysledok enisty a celiakiu nepotvrdzuje, reps nei samostatne. aj su pozitivne protilatky, to uz je ina situacia. obzvlast ak su vysoko pozitivne.

a pozitivna genetika vyjadruje len rpedispoziciu. clovek s pozitivnou genetikou nikdy celiakiu mat nemusi. ak je genetika negativna, takmer je cleiakia vylucena,aj ked tiez nei na 100%, ebo su aj celiatici s negativnou genetikou.

evinqua
23. feb 2024

Mne náhodné zistili pri odberoch u hemato, vysetrovana som tam bola z iného dôvodu, potom smer gastro, kde mi urobili biopsiu a bola diagnóza.