Intolerancia na lepok

ella133
24. mar 2023

Ahojte, som tu nová, nedávno som pribudla k tým, ktorej zistili intoleranciu na lepok. A zistila som, že sú rozne druhy a že je rozdiel medzi celiakiou, intoleranciou a alergiou na lepok. Čakajú ma v apríli krvné testy, každopádne mi výsledky ukázali intoleranciu na lepok. S lekárom sa budem rozprávať až v apríli, takže ak by sa tu našla nejaká ochotná duša mi to vysvetliť, poradiť, budem veľmi vďačná, zaujíma ma, či sa dá prejsť z intolerancie k celiakii. Sestra má niečo podobné, avšak ona sa vždy celá vyhádže v oblasti klbov, ja mám iba plynatosť, bolesti brucha, aj to nie vždy, skôr som si myslela, že ma čaká intolerancia na laktózu. Snažila som sa posledné obdobie stravovať ako histamín, tak mi odporučil lekár, no výsledky vyšli iba na intoleranciu na lepok. Ďakujem za všetky užitočné odpovede 🙂

majamat
24. mar 2023

@ella133 co ti vyslo v krvnych testoch. v prvom rade treba vylucit celiakiu. pri lepkovej intolerancii moze byt mierne zvysena jedna z protilaton na celiakiu, cize je neiste, ci sa nejedna prave o celiakiu. preto ju najskor treba vylucit.
a teda dokonca sa tato intolerancia stanovuje len an zaklade vylucenia alergie na lepok, ci celiakie, lebo vycsinou su vysledky v norme.

to ej dovod, preco sa pytam, lebo prakticky lepkova intolerancia sa spolahlivo diagnostikovat pomocou krvnych testov neda.

ancovicka21a
24. mar 2023

Ja mam intoleranciu na lepok..alergia,intolerancia a celiakia sú 3 rôzne veci,presne ako píšeš.. alergia je vtedy,keď máš klasickú alergickú reakciu -vyrazky,kychanie,atď.. celiakia je ochorenie tenkého čreva a potom je tu intolerancia s roznymi priznakmi,napr. ja mam zápchu,bolesti zaludka,bolesti hlevy..ale,keď si občas dáš niečo lepkove,nič sa nestane,nie je to život ohrozujúci stav,ako u celiakii..jediná nevýhoda je,ze všetky nedostaneš príspevok na stravu,ako to majú celiatici,ale všetky tie drahé chleby a múky si cvakas sama..

celicesty
24. mar 2023

@ella133 ake vysledky ti ukazali intoleranciu? Krvne? U gastroenterologa? Celiakia je autoimunitne ochorenie, takze ako pisu uz hore, tu treba cim skor vylucit

alusha
24. mar 2023

dievcata, nasmerujte ma, prosim,ako si dat vysetrit tieto potravinove intolerancie? obvodny lekar a potom alergolog? tam mi spravia taketo testy? tiez si myslim, na zaklade domaceho pozorovania, ze mam asi intoleranciu na lepok... konkretne pecivo vobec nemozem, lebo som permanentne nafuknuta, bolesti brucha, zapcha... ked ho na par dni tyzdnov, tyzdnov vylucim, citim sa o dost lepsie...

zabka79
24. mar 2023

@ella133 ja mam intoleranciu na lepok nie celiakiu.
Hnacky krce bolest brucha bolest hlavy. 4 roky som drzala 99% tnu dietu. Stav sa zmenil vyrazne k lepsiemu. Po 4 rokoch som sa vratila k lepku dr.povedala ze mam skusit. Skusala som 1 den potom som sa rozbelha normalne. No a po dvoch rokoch ma znova boli hlava, brucho....zvazujem znova "kuru"

zabka79
24. mar 2023

@alusha mne to robili na gastre

celicesty
24. mar 2023

@alusha kedze mas traviace problemy, urcite by som isla smer gastroenterolog a on uz bude presne vediet s akymi vysetreniami zacat

ella133
autor
24. mar 2023

@majamat ahoj, krvné testy nemám, na tie idem v apríli. Zatiaľ mám len gastrofibroskopiu za sebou, tam mi to vyšlo. Takze teraz sama nechápem, prečo krvné testy, ďakujem za vysvetlenie 🫣

ella133
autor
24. mar 2023

@ancovicka21a no super, takze žiadna pomoc. Hlavne, ze zdravotnú si platime. Zatiaľ mi iba oznámili, ze mám intoleranciu na lepok. Mám prist na krvné testy a dôvod neviem. Všetko je to pre mna nové, neviem čo o znamena, volala mi len sestrička, vraj mi to lekár vysvetli osobne. Mala som dostať výsledky e-mailom, preto sa čudujem, ze mi volali, prvotne som mala odporúčanie na sibo test.

ella133
autor
24. mar 2023

@celicesty Krvné som ešte nemala, ale gastroskopiu. Mám problémy s trávením, pre silne kŕče a bolesti som skončila začiatkom marca na pohotovosti. Museli vylúčiť všetko na sone, to bolo ok. Tak ma poslali na gastroskopiu. A výsledok bol intolerancia na lepok. Popravde keď mi volali som bola v poriadnom šoku, nečakala som to, nevedela som sa ani nič opýtať. Poznám iba ľudí s intoleranciu na laktozu, ok, sestra na lepok, ale ona sa vždy vyhadze na kĺboch, ja som nič take nemala.

ella133
autor
24. mar 2023

@zabka79 vedela by si mi kľudne aj správou napísať aká je to diéta, co by som mohla čomu sa vyhnúť? Úplne som v tom nováčik, viem co to je, ale možno už máš aj vychytanie nejake veci, tak poradis 🙂

laura07
24. mar 2023

@ella133 a prečo si z toho taká nervózna? 🙂 však treba vylúčiť lepok, uvidis čo ti povedia v apríli. Však to je už čoskoro. Tiež som nechcela BKM (nemôžem nič s kravskou bielkovinou), ale mne to už ani nepride ako obmedzenie. Človek sa s tým naučí žiť. Nie je to nič take hrozne. Jedine keď sa robia oslavy v restike, tam nikdy neviem čo tam šľahnu 🤦‍♀️

ancovicka21a
24. mar 2023

@ella133 krvne testy musia robit,to je taky postup..gastroskopia,krv,možno ti navrhnú aj kolonoskopiu (ja som odmietla)..nemusíš sa báť,krv berú na potvrdenie intolerancie..a pýtala si sa na diétu.. to nie je diéta v pravom zmysle slova,len proste vymenis lepkove veci za bezlepkové. .v každom markete majú regál free from glutén,.a plus aj údeniny sú bezlepkové,aj knedľa,aj trebárs mrazena pizza..ja nakupujem v kauflande a majú najlepsi výber podľa mňa..

laura07
24. mar 2023

@ella133 teraz čítam posledný koment 🙂 ryža je prirodzene bezlepkova. Môžeš jej koľko chces. Cestoviny kukuričné, nie pšeničné, pečivo bohu žiaľ strašne drahé a v speci predajniach. Strúhanka tiež bezlepkova, na zahusťovanie napríklad hraška, je v zelenom sacku, ta je obyc a v červenom je pikantná. Všetko z kukurice môžeš, aj struhanku, len ma to speci chuť 🙄 ale to si zvyknes. Iné ti aj tak neostane 🙂

majamat
24. mar 2023

@ella133 pokial viem, tak ani z biopsie sa lepkova intolerancia neda zistit.
co mas vo vysledku?

ella133
autor
24. mar 2023

@laura07 som nervózna z toho, lebo keď ma na niečo chuť, nemôžem to 🙄 viem, zvyknem si na to.
@ancovicka21a keď som ešte nevedela čo mi je tak som hlavne v Kauflande pozerala veci bez lepku a laktozy. Určite dobrý vyber, ešte Konrád obchod, aj tam. Chlebík som si objednala z pekárne, už som ho jedla a dobrý je, nie ako tie balené, len ta cena 🤦🏼‍♀️ nevieš mi poradiť nejake sladké veci ktoré môžem? 😂😂😂

ella133
autor
24. mar 2023

@majamat práveže som ich nevidela, neviem nič, iba diagnózu 🤷🏼‍♀️

majamat
24. mar 2023

@ella133 ak este ides na krvne testy, nedrz ziadnu dietu, jedz ja lepok.

neviem si vysvetlit, ako ti uzavreli takuto dg u biopsie. ide o to, ze vzorka creva sa hodnoti v Marshovej klasifikacii a bud napisu konkretne Marsh1, alebo 2, alebo 3 ( tu moze byt 3a,3b, 3c ). ak by si mala Marsh 3, uzavreli by to ako celiakia. cize predpokladam, ze toto si nemala. Marsh2 sa vyskytuje malo. no Marsh 1 si mohla mat. na zaklade toho ti to mohli uzavriet ako intoleranciu. problem ale je, ze aj celiatik moze mat Marsh 1 za urcitych okolosti, zrejme preto chcu robit odbery,a by uplne celiakiu vylucili.
u deti sa robia najskor odbery, potom biopsia, no u dospelych to robia akosi opacne.

a teda ak mas Marsh1, tak toto sa vyskytuje pri mnohych dg. ak mas pocit, ze ti to robi lepok, tak vdaka tomu sa zrejme zamerali na lepkovu intoleranciu. no celiakia tym stale vylucena nie je.

ak ti vykdu negativne protilatky, celiakiu tym vylucia, no ak by vysli pozitivne, aj napriek takto nizkemu stupnu poskodenia by ti malid at dg celiakia. samozrejme by bolo vhodne vylucit ochorenia, ktore mozu tento stupen sposobit. je mozne, ez niektore z tychto dg mas uz vylucene.

majamat
24. mar 2023

@ella133 bezlepkove potraviny su drahe. poistovna ich nepreplaca, lebo pri lepkovej intolerancii nedochadza k tak zavaznemu poskodeniu creva ako pri celiakii. vezmi si, ze ani pri laktozovej intoelrancii, ci alergii na BKM sa tiez potraviny nepreplacaju.

majamat
24. mar 2023

ten stupen poskodenia creva Marsh 1 mozes mat aj pri crevnej viroze, alergiacha aintolerancich na potraviny, pri helikobakterovi, parazitoch a pod. preto sa neda podla toho urcit dg. no ked to spojis s tym, ez ti vadi lepok, co si si sama odpozorovala, tak by to mohla byt lepkova intolerancia. no ako som pisala, celiakiu treba este vylusit skontrolovanim protilatok, ak ti ich teda este nekontrolovali. pred odberom biopsie a protilatok musis byt v kontakte s lepkom. preto nesmeis drzat dietu. na diete protilatky klesaju a crevo sa hoji.

cawes
24. mar 2023

@majamat inak toto neni uplne pravda. Moj syn ma Celiakiu. Prvy krat bol na gastre ako 2.5 rocny biopsia nic nepotvrdila lebo je to nahodna ci tkanivo ktore je odobrate je aj ,,napadnute,, dalsi krat bol asi v 6 rokoch a definitivne nam potvrdili celiakiu ked mal 8 rokov kde najprv robili krvne testy (podla novej metody) kde vyslo jasna hladina 2000 (bezlepkar ma okolo 25) na to nebolo potreba uz robit gastro ale ja som chcela kedze gastro vychadzalo kazdy krat negativne a az na treti krat z 5odobratych vzoriek pri tak vysokej hodnote bola jedna vzorka taktiez pozitivna.
Samozrejme moj maly ma celiakiu tretieho stupna 😭

cawes
24. mar 2023

@ella133 urcite jest normalne aj ked to je neprijemne az do krvnycv testov inak nic neukazu. Moj maly bol mesiac pred testami na 100 zatazi lepka cize denne prijimal

majamat
24. mar 2023

nadviazem an to co som pred chvilou napisala.

aj celiatik moze maz poskodenie creva Marsh 1 a to z viacerych dovodov.

1. pred vysetrenim drzal bezlepkovu dietu a crevo sa ciastocne zregenerovalo
2. pred biopsiou nedrzal dietu,a le pre nechutonestvo,c i zdravotne problemy konzumoval lepku malo. odporuva sa konzumacia aspon 4 lepkovych porcii denne. no u dospelych dochadza k poskodzovaniu creva vacsinou dlo, preto je vacsia sanca, ze sa poskodenie najde, aj ked drzi dietu. no tu zavisi od toho, aka je schopnost regeneracie, kolko je na diete, ako velmi je lepok obmedzeny, ako dlho ma neodhalenu celiakiu.
3. ostrovcekovite poskodenie creva - to znamena, ze cela plocha creva nei ej rovnako poskodena, su tam sotrovceky s rozny, stupnom poskodenia a dokonca aj neposkodena sliznica. to znamena, ze kldune mozes mat vedla mikro kusky sliznice - ostrovceky, kde bude Marsh 1, ci 2, ci 3,a lebo aj Marsh 0 ( toto ej dzrava sliznica ). a dr sa jednoducho netrafi do poskodenej sizice. hlavne do tej, kde je Marsh 3 - co je najtazsie psokodenie typicke takmer vylucne pre celiakiu ( takmer ).

a ozaj, este sa zvykne kontrolovat aj genetika, elbo celiaktici ju maju prevazne pozitivnu - okolo 95% cleiaktikov ( niekde som nasla aj vyssie % )

majamat
24. mar 2023

@cawes nerozumiem na co konkretne reagujes.

nuna2112
24. mar 2023

@ancovicka21a Dobrý deň u mňa to všetko nasvedčuje zatiaľ podľa krvných testov že mám celiakiu...Píšete že pri nej konzumácia lepku je životu ohrozujúce.mTo znamená že fakt úplne ale úplne všetko musím vysadiť kde sa nachádza lepok ?

ancovicka21a
24. mar 2023

@ella133 ryzove chlebíčky s polevou,čokoládu,bezlepkové keksíky sa dajú dostať.. ale ja ich nekupujem,dám si normálny.. pri intolerancia to není také prísne ako pri celiakiii.takže ak dodržiavas bezlepkovú stravu,jeden keks ta nezabije 😁 ono to na prvý pohľad znie strašné,že nebudeš môcť nič jest,ale opak je pravdou..treba pozerať logo preskrtnutej pšenice a zrazu zistíš,že je toho viac než dosť..

nuna2112
24. mar 2023

@ancovicka21a no bolo som včera v tescu a akože nič moc tam nebolo..Kúpila som si chlieb hnus manžel mi doniesol zo speci obchodu rohlíky nedá sa to jesť tak ako fakt ešte som len na začiatku a som zúfalá čakajú nás tri rodinné veľké oslavy a už vidím tie koláče torty všetko a ja budem len nato pozerať😭

ancovicka21a
24. mar 2023

@nuna2112 neber to tragicky..ak máš len intolerancia,tak si kľudne môžeš s mierou dat..kúp si kvapky iberogast,to je moja záchrana.. ja si kľudne dám aj normalnu pizzu,aj koláč raz za čas.. a nič mi nie je

nuna2112
24. mar 2023

@ancovicka21a ja práveže nemám žiadne bolesti nič len som po dvoch pôrodoch a veľmi som schudla a už rok sa mi nedarí vôbec pribrať preto som šla na gastro ..a krvné testy zatiaľ nie sú všetky výsledky ale mám vysoké hodnoty čo viem

ancovicka21a
24. mar 2023

@nuna2112 intolerancia ma veľa príznakov..ak nemáš bolesti,o to lepšie 😉