Intolerancia na lepok
Ahojte, som tu nová, nedávno som pribudla k tým, ktorej zistili intoleranciu na lepok. A zistila som, že sú rozne druhy a že je rozdiel medzi celiakiou, intoleranciou a alergiou na lepok. Čakajú ma v apríli krvné testy, každopádne mi výsledky ukázali intoleranciu na lepok. S lekárom sa budem rozprávať až v apríli, takže ak by sa tu našla nejaká ochotná duša mi to vysvetliť, poradiť, budem veľmi vďačná, zaujíma ma, či sa dá prejsť z intolerancie k celiakii. Sestra má niečo podobné, avšak ona sa vždy celá vyhádže v oblasti klbov, ja mám iba plynatosť, bolesti brucha, aj to nie vždy, skôr som si myslela, že ma čaká intolerancia na laktózu. Snažila som sa posledné obdobie stravovať ako histamín, tak mi odporučil lekár, no výsledky vyšli iba na intoleranciu na lepok. Ďakujem za všetky užitočné odpovede 🙂
@majamat ty mas celisku a ako sa to prejavolalo
@calefi ie, moja dcera ma.
u deti to moze byt trosku ine, aj diahnmostika, ci diagnosticke kriteria sa mozu o nieco lisit. rozdiel je hlavne v tom, ze tym, ze dieta ma "novy organizmus", ktory nie ej este tak vlemi voplyvneny, casto ma vyraznejsie prejavy, priapdne typickejsie pre dane ochorenie.
u dospelych casto rokmi moze dojst k zmierneniiiu priznakov, ale dospely sa citi dlhodobo zle, lae typicke priznaky mozu vymiznut, ci zmiernia sa a objavuju sa skor take tie celkove a neurcite, pripadne mimocrevne.
tiez je rozdiel v tom, ze u deti je posobenie lepku kratke a maju vyssiu schopnost regeneracie, castejsie aj mozu trpiet nechutenstvom. dospely sa za tie roky naucit, ze musi nieco zjest, aj ked mu nechuti. a teda deti, ak im nechudti, obmedzai elpok, pre ryhclu regeneraciu sa moze stat, ze sa crevo ciastocne zregeneruje a tym sa celiakia nemusi naplno potvrdit.
stava sa to aj u dospelych, ale po rokoch kontaktu s lepkom toto vacsinou nehrozi a poskodenie je take vyrazne, ze sa len tak nevyhoji aj s ohladom na nizsiu schopnost regeneracie.
@majamat ty mas celisku a ako sa to prejavolalo
@calefi a teda dcera mala priznaky aj typicke pre detsky vek - porucha rastu a neprospievanie, cize dieta by malo priberat, co ina chudla a ajked potom trosku rpiberala, tak malo.
okrem toho nafuknute brucho, zapcha ( a bola podla mna skor psychicka ), nechutenstvo - prakticky si sama nasadila bezlepkovu dietu, koli comu crevo nemala poskordene tak,a ko pri celiakii byva. sucasne mala aj HIT, tiez bola slaba, nemala energiu, do 4r sa mi vozila v kociku, nechcela chodit, bolievali ju nohy - rastove bolesti, caste infekcie, ale skor lake, deficit IgA ( celkove IgA ), a neviem, uz mi nic nenapada. najhorsie bolo to nechutenstvo. proste mi nechcela jedavat.

@izrasa DAO je super, ze ti to zobrali. nie vzdy to vysetria a je to rozhodne rpesnejsie,a ko z krvi. je to enzym, ktory spracuva histamin z jedla. ak je ho dokazatlene malo, potom sa jedna o histaminovu intoleranciu ( cize HIT ) a presnejsie je teda skontrolovat z creva.
antrum je cast zaludka, tma skor zistuju Helikobactera, resp mozno poskodenie, ktore napacha.
Marsh je marshova klasifikacia poskodenia creva. ma viac stupnov, pricom sa prestal pouzivat 4 stupen. vysetruje sa sliznica creva pod mikroskopom, co volnym okom nevidno.
t.č. sa pouzivaju stupne 0, 1, 2, 3a, 3b, 3C
Marsh 0 je zdrave crevo
Marsh 1 - tu su jednoduche zmeny, vecsinou su len zmnozene nejake imunologicke bunky v bunkach creva, co sa moze vyskytovat pri celiakii,a le aj pri mnohych dalsich dg, napr pri crevnej viroze, potreavinovej alergii, ci intolerancii, helikobakterovi a aj pri dalsich. preto sa neda odlisit, ci toto poskodenie sposobila celiakia,a lebo nieco ine. ak sa ale najdu aj vysoke protilatky na celiakiu a zaroven je vylucene aj dalsie ochoreni,c o by to mohlo sposobpvat, uzavrie sa dg celiakie. toto poskodenie s amoze vyskytnut u celiatikov, ktori pred odberom vzorky uz drzia dietu a crevo sa zregenerovalo, resp vdaka nechutenstvu, ci z inych dovodov jedia malo lepku, pripadne sa moze vyskytnut ostrovcekovite postihnutie creva. to je poskodenie, kde nei ej tato cast creva poskodena rovnomerne,a le su tam ostrvoceky s roznym postihnutim. kludne mozu byt vedla seba poskodeni stupne aj 1 a 3, dokonca aj 0. dr to neidi, preto moze trafit aj neposkodene tkanivo, preto moze nastat aj to, ze dr nenajde to velmi poskodene tkanivo, preto sa moze diagnostiak omplikovat.
Marsh 2 - to sa vyskytuje malo, je tam este nejaky posun v tkanive, taky medzistupen.
Marsh 3 ( abc ) - toto je najtazsie poskdoenie creva, kde su uz poskodene klky creva. klky musia mat urcitu vysku, lebo tym sa zvacsuje plocha, ktorou sa vstrebavaju ziviny. ked sa tato plocha zmensi, klky sa celiakiou vyhladzuju, tato plocha je dost mensia. preto vznika pdovyziva a podla toho aku velku plochu to postihne, podla toho sa aj meni stav a priznaky su trochu individualne. toto sa vyskytuje takmer vzdy len pri celiakii. vynimocne aj pri inych dg, ale pravdepodobnost inej dg je fakt vlemi mala. ak sa sucasne vyskytnu aj protilatky na celiakiu, dg je jasna. ak su protilatky negativne, ale ine poskodenie sa nejade, tak sa tiez uzatvara dg celiakie.
ziadne ysetrenie pri celiakii saostatne na 100% celiakiu nepotvrdi. je to subor vysetreni a kombinaciou vysledkov tychto vysetreni sa urcuje dg.
@majamat ahoj mozem aa
opytat