Prečo má tak veľa deti alergie a intolerancie?
Ahojte, zistili mi histamínovú intoleranciu a ako sa o tom snažím niečo doštudovať, čítam viac menej iba o tom, že to má už veľa detí v predškolskom veku. Najmä HIT, laktóza. Vždy to tak bolo, len som si to nevšimla, alebo prečo sa to až teraz tak začalo? Že by nevhodnou stravou detí od narodenia či ako? Ďakujem za vysvetlenie
@carambolo
@oli18
Posielam clanok o tom ake super potraviny tu boli za komunizmu. Prehnojene a prestriekane hnusy. Aj dnes ludia zeru kopec hnusu, ale maju aspon na vyber. To vtedy nebolo.. Ja si rada za potraviny priplatim. Vzdy citam zlozenie. A nepoznam vela ludi, ktori to robia. Ale je to kazdeho volba.
Akurat pred par dnami som citala, ako ludia radsej kupuju hnusnu hydinu z Polska, ktora nesplna ziadne nase normy namiesto nasej kvalitnej, ale drahsej, co likviduje nasich vyrobcov. A potom budu vyplakavat o tom, ako sme kedysi boli potravinovo sebestacni. Tak do kelu preco teda nekupuju nase veci, aby sme zasa mohli byt sebestacni aspon v niecom? Mimochodom @oli18 rastove hormony aj antibiotika su u nasej hydiny zakazane a je to pravidelne kontrolovane. U tych polskych o tom pochybujem..
@najk este mi napis z akej potravy vyrastie cerstvo vyliahnute kurcat za 13 dni na 1 kg. A kdeze kupujes tie zdrave potraviny. Rada tam pojdem nakupit tiez. Videla som niekolko francuzskych dokumentov o kvalite europskych potravin, o rybach, o vode, o jablkach, o mase. Zasla som. Takze nejaky clanok v slovenskom platku neberiem ako relevantny. Aj tetka na trhu postrieka x krat zeleninu, lebo sa s nou chysta na trh, aby hu neznicila pliesen a vosky. Znama predava domace vajicka, sliepky krmi zmeskou pre nosnice. .... Naivita, ze je nieco zdrave.
@hiro aha, ano. My sme kupovali v skle, co pamatam, ale bolo v sackoch. Zase, aby bolo jasne, ja som odporca komunizmu,neporovnavam doby, ale v sucasnosti sme na tom mimoriadne zle. Pretoze sloboda a moznost volby je obroveke privilegium, ale ocividne s tym nevieme dobre zachadzat.
Ja sa len vyjadrim k tomu, ze doma dopestovane je skutocne zdrave a chutne... vyrastala som na dedine, moji rodicia a stari rodica mali hospodarstvo. Takze takmer vsetko sme mali svoje. Mlieko od kravy a od koz vlastne, syry vlastne, vajicka vlastne, maso hovadzie, bravcove, kuracie vlaste. Zelenina a ovocie z vlastnej zahrady. Cely rok moji rodicia a stari rodicia makali, aby sme si aj v zime mohli vystacit z vlastnych zasob vsetkeho. V lete sme boli stale na zahrade a potom sa vsetko zavaralo a ak sme neboli na zahrade alebo pri zvieratach, tak sme boli bud na luke a zbierali bylinky alebo v lese zbierali huby. Vsetko sme mali "bio", bez umelych krmiv, bez hnojiva...
Co z toho, ked cele nase okolie je zasrate pcb latkami a inym svinstvom, ktore komunisti vypustali do lesov a do riek a ktorym je nasiaknuta poda tak, ze este niekolko generacii bude mat peknu spomienku v podobe nejakej chronickej choroby. Moji stari rodicia vsetci zomreli na rakovinu. Babka sice este zije, ale je tiez onkologicky pacient.
Takze darmo sa tu predbiehate v tom, ze len to, co si clovek dopestuje sam, je zdrave. Ta nasa planeta je tak otravena vsetkym tym svinstvom, ktore ludia vyprodukovali, ze dnes povedat o niecom, ze je zdrave a bio a neviem co, je velmi relativne.
@draik poplatky za komunalny odpad su predsa pausalne, nezohladnuju, kolko odpadu vyprodukujem. Okrem toho, problem nie je separovanie. Ale kam tie plasty zo zltych kontajnerov idu? Male percento z nich sa skutocne recykluje. Problemom nie je spotrebitel, ten uziva, co mu je podsuvane. Chyba je vo vyrobe, ale vyrobca taktiez vyraba co najlacnejsie a najuzitkovejsie. Takze jedine nariadenie vlady, ale v tom by musela ist unia spolocne.
@carambolo Prepac,ale napriklad med,ktory kupis za 3 eura kilo v hypermarketoch,je zmiesany z cinskeho a ukrajinskeho bordelu,a len je to na Slovensku pomiesane a onalepkovane este aj ako "slovensky med"-tak co riesis imperialistov?Ale tak uz mi par mamiciek povedalo,ze im to nevadi,lebo ved je to sladke a tekute.
lebo ani predrazena bio zelenina nie je zarukou ze je to ozajstna zelenina,kedze dnes je uz vsetko zamorene,,a vsetky tie geneticky upravene obilniny maju tiez svoj vysledok....uprimne? ja radsej zjem nieco,kde vidim na obale napisane,ze to obsahuje hoci aj palmovy olej,lebo viem ze to aspon priznali...podozrive su mi vyrobky,ktore sa tvaria akoby prisli z neposkvrneneho sveta 😀 ..a najhorsie je,ze sa ludia v mene modernosti krmia sajratom v sacku,alebo exkluzivnym ovocim co cestovalo cez celu planetu /ake asi budu jeho skutocne vyzivove bonusy,co? / len aby si nedali staru klasiku....ja mam 45 rokov a tak poznam rozdiel co som jedla kedysi a teraz,viem ze mlieko uz nie je mlieko ale vyrobok,akurat lepsi horsi,ale vyrobok....chlieb je len atrapou chleba..ovocie zelenia sa chutovo ani nepriblizuju....mam pokracovat? to nie je nostalgia,len konstatovanie...radsej nech si tvoje telo navykne,nezabudaj,ze su uz overene vedecke dokazy /ked to potrebujes a nestaci ti obycajne racionalne myslenie/,ze plasty mame uz aj v tele....vsetok ten sajrajt v ovzdusi,v pode,sa dostava to rastlin,do zvierat-tak co cakas?plus lieky,ziarenie,-nic z toho neprospieva zivotu...vysledok je ,ze ludi zabija ich vlastna potrava...smutne je,ze ludia,co okazalo ukazuju ako zdravo ziju,nie su na tom ovela lepsie nez priemerný konzument..inak by nemali intolerancie ci ine choroby ako napr pankreas...
@kittykat22 ja len k tej kvalite.... Pozri si kolko obsahovala brokolica vapniku alebo vit C v roku 1985 a teraz... Pokles vitaminov a mineralov v ovoci a zelenine je za posledne 3 desatrocia aj o 70-80%. Potraviny uz naozaj nie su to co byvali. Mnohe vyrastaju v sklenikoch kde sa ich nedotknu slnecne luce, vo vselijakych roztokoch a teda nikdy sa nedotkli zeme, poda na poliach osetrovanych pesticidmi straca svoju kvalitu a o mase a hlavne hydine napichanej antibiotikami a ktovie este akymi svinstvami nehovoriac. Aaaa ano, este tu mame ryby. Ryby plne ortute a ineho svinstva z odpadkov ktore sa hadzu do mori a oceanov akoby nic... A vsetky tie intolerancie a alergie su vysledkom nielen ludskej genetiky ale aj tych uzasne "kvalitnych" potravin. Proste, naozaj nevravme o kvalitnych potravinach. Lebo tie ozaj kazdym rokom stracaju coraz viac zo svojej kvality... Vyhnut sa tomu uplne neda ale minimalne si viem vybrat ci kupim uhorku zo slovenskej farmy alebo z holandska, ktora bola osetrena ktovie cim aby prezila dlhu cestu. Alebo si kupim hydinu z domaceho chovu ktora vyzera aj chuti ako hydina a nie v retazcoch vakuovo balenu polozdochlinu....
@ciernysokol
Kto býva v byte, tak má menší dosah na množstvo odpadu (počet kontajnerov a vývozov sa riadi celou bytovkou), v rodinnom dome je dosah priamy (počet vývozov). Poplatky za skladkovanie najmä nevytriedeného odpadu prudko rastú.
Stále je možnosť kupovať napríklad nápoje v sklenených fľašiach, aj keď ako prví v regióne zavedieme zálohovanie plastových fliaš.
Viete,k tym casom zlatym komunistom.Hnojilo sa peknym svinstvom,striekalo hlava nehlava.Este stale vidim pozostatok tohto myslenia u starsich ludi-vonku krasne,slnko,vcely lietaju a dochodkyne v munduroch a la Covid a s postrekovacimi nadobami na chrbte veselo v zahrade chemizuju.My mladsi sa mozeme aj zblaznit,nevysvetlime.Este sa budu oduvat,ked sme pre vcely na roli nasadili hektar facelie,nestriekali,nehnojili,ze co to aka burina je a ze aby im to nezaneplesilo zahrady.Nikto z mladych,co poznam,nestrieka plodiny,aj za cenu,ze bude mat mensiu urodu,ale starsia generacia je tym uplne posadnuta.
Cumlík lovi
tieto choroby boli vzdy, ale neboli diagnostikovane ako dnes. Rakovina creva nie je nahodou najrozsirenejsi typ?
Ta vznika ako dosledok celozivotnych problemov s travenim. Moja teta cely zivot problemy, v 50tke konecne dg celiakia a hit, takych pripadov mam v okoli vela.
Ad strava, mozno kedysi (<1950) bolo vsetko bio, ale ludia vyrastli na zemiakoch a muke. Zelenina? - haha, ziadna. Potom s nastupom novych technologii sa na polia s do potravin davali vacsie hnusy nez dnes, ktore boli rokmi zakazane pre karcinogenitu atd atd. Kupovat v decembri cucoriedky a maliny je blbost, no nasa generacia moze byt vdacna za zdravu a rozmanitu stravu.
@draik opat, zena za pultom je z akeho obdobia? v 80r bolo dost vsetkeho,c os me potrebvali, s vynimkou tych veci, cos me pisali.
co sa tyka zaloy na najomny byt, je sice vratna,a le ziadnu anuitu neplatili okrem tych beznych veci ako su energie a pod.
ja platim najom a za tie roky to teda o hode previsi sumu, co moji rodicia museli zaplatit ( ked preratam pomer k najmu.
nehovoriac o tom, ze po pade socializmu sa suma, ktoru platili neprimerane zvysila.