icon

Smotana a jogurt mi nerobia dobre

brna1989
9. jan 2021

Ahojte, preháňa ma zo smotany, jogurtu..zatiaľ mám odsledovane tieto potraviny.
Chcem sa spýtať, pod akú kategóriu spadajú tieto potraviny (histamin, laktóza, celiakia a neviem ešte ,čo existuje)
Nakoľko chcem ísť do medirexu na testy a každá z týchto kategórií sa platí zvlášť.aby som vedela, do ktorej sa mám zaevidovať.
Ďakujem

brna1989
autor
9. jan 2021

@ckocka ďakujem pekne 👍

majamat
9. jan 2021

@brna1989 hlavne mieko - tam je BKM a laktoza, no ak ti nerobi zle klasicke mleiko, tka by som laktozu vylucila. v tychto produktoch je aj pomerne dost histaminu.

majamat
9. jan 2021

v clanku je popisovana alergia na BKM,a le v dospelosti ludia mozu trpiet nei alergiou,a le intoleranciou na BKM. tu ej rpoblem so vsetkymi mliecnymi produktami.

potom je teda intolerancia laktozy a pri nej niekto kyslomliecne produkty,a ko je aj jogurt a kysla smotana, znasaju dobre., toto je dost individulane. no ak pri intolerancii laktozy niekto neznasa ani tieto kyslomliecne produkty, potom je pre neho najvacsi problem klasicke mleiko, lebo pravve v nom je laktoza nezmenena a najviac zatazujuca. kvasenim sa rozklada, preto niekto jogurty znasa dobre.

no ale teda pri HIT je problem tiez s kvasenymi potravinami, cize aj s kyslomliecnymi, no naopak s klasickym mliekom nie.

monkabohdalova
9. jan 2021

@brna1989 ahoj, ja mam deficit laktazy a presme sa to týka tohto - problém s mliečnymi vyrobkami, ale nie všetkými. Keď idem zjesť niečo mliečne a viem , že mi to robí problém tak zjem chvíli pred tým tabletku laktazan a vtedy to je v poriadku 🙂 ale ak chceš presne vedieť čo ti je, treba ísť na gasteo vyšetrenie

brna1989
autor
9. jan 2021

@monkabohdalova ahoj, ja som na gastro bola.zistil mi zápal žalúdka, čo mám vyliečené.tak teraz si sledujem tie potraviny,z ktorých má preháňa.