icon

Súvisí potravinová intolerancia s vysokou únavou?

juraj456
9. aug 2025

Ahojte, check sa opýtať, všímam na sebe dlhšie, že mám problem s jedlom, asi hlavne mliečne nemám to ešte odsledované úplne. Ale dnes som mal napríklad syr, tatarsku, capuchino (všade je mlieko) tak zrejme to mám laktózu, chcem si to dať ešte potvrdiť. Chcem sa opýtať tí ktorí mate intolerancie, sposobovalo vám to po konzumacii neskutočnu únavu , aj takú že by ste hneď zaspali? Ďakujem

ariannazara
9. aug 2025

Ano mam na laktozu.

juraj456
autor
9. aug 2025
@ariannazara

Ano mam na laktozu.

@ariannazara a máte aj únavu?

lucik194
9. aug 2025

nie nesposobovalo to ziadnu unavu, dieťa ma intoleranciu na laktozu

a v tatarke nie je mlieko v ziadnej podobe teda ak si mal hellmans

sara07
9. aug 2025

urob si jednoduchy test
vyslovene vyluč na 14 dni,niekto dáva 30 dni všetko komplet mliečne a potom postupne pridavaj a uvidíš
ja nedávam mlieko ,šlahačaku atd.. ale uplne v pohode acidko, hollandia jogurt . napr acitivia bolest brucha, banovecky alebo zvolensky mi bol tažky

oriesocek
9. aug 2025

Ja mám intolerancie a u mňa hlavne som bola stále nafúknutá a som mala pocit, že nič mi nestrávi, dlho trvalo, kým mi prešlo ten pocit plnosti, atd

lucik194
9. aug 2025
@sara07

urob si jednoduchy test
vyslovene vyluč na 14 dni,niekto dáva 30 dni všetko komplet mliečne a potom postupne pridavaj a uvidíš
ja nedávam mlieko ,šlahačaku atd.. ale uplne v pohode acidko, hollandia jogurt . napr acitivia bolest brucha, banovecky alebo zvolensky mi bol tažky

@sara07 no napr acidko v pohode davas preto, ze je to kyslomliecny produkt a ocividne este mas zbytkovy enzym a tak Ti ho tebo dokaze spracovat (tie sa inak "lahsie" spracovavaju)

dieta malo to iste, zo zaciatku uplne v pohode spracovavala acidko, po 4 rokoch, nula cela nula, nemoze uz ani to, musi len bezlaktozove. ta uroven enzymu bola aspon minimalna, tak to dokazala spracovat, teraz jej uz "padla" na nulu......

lucik194
9. aug 2025

ale najrychlejsie mas dat si na pockanie urobit dychovy test na intoleranciu na laktozu (predpokladam, ze na orave to urcite niekto bude robit), v BA to stoji 40€, vysledok mas hned po teste.

lebo ak vysadis mlieko a pojdes si dat z krvi po nejakom case urobit testy na alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka - moze Ti kludne vyjst falosne negativny vysledok.

daj co najskor urobit intoleranciu testy (to mas rychle) a potom predpokladam, ze tak rychlo termin u alergologa nedostanes a az potom na alergiu

majamat
9. aug 2025

ako uz bolo pisane, v tatarke nie je mlieko a syr, zalezi od toho aky.
v mmnohych tvrdych syroch je len stopove mnozstvo laktozy. samozrejme zavisi od konkretneho syra.

lucka_ke
10. aug 2025

vysoká únava po jedle tak, že hneďd zaspíš môže súvisieť s vysokým nárastom glykémie, môžeš mať nábeh na cukrovku