icon

Úľava a lieky pri intolerancii na laktózu

1. apr 2025

Ahojte,dlhodobo ma bolel žalúdok a stále sa to zhoršovalo až mi zistili laktozovu intoleranciu. Samozrejme sa snažím obmedziť tieto potraviny úplne ale stane sa mi raz za čas ze zabudnem..ako dnes na večeru natrela som si chlieb smotanovou nátierkou a k tomu dala ešte aj syr 🫣 teraz mam strašnú bolesť žalúdka, je niečo co by mi pomohlo uľaviť? Normálne rozmýšľam ci sa ísť na silu vyzvracat ale ci by to malo zmysel ked to tam je už natravene. Výsledky som dostala len minulý týždeň a este som si o tom ani nič riadne nezistovala nie sú napríklad nejaké tabletky ktoré uľavia alebo pomôžu tu laktózu spracovať?

inaemre
1. apr 2025

Su tabletky, ale tie musis vziat predtym. Cize ak ides napriklad na oslavu a niesi si ista co je v jedle.
Inak musis dodrziavat dietu, citaj etikety, velmi vela veci obsahuje skrytu laktozu (dehydrovany mliecny prasok napriklad). Maslo, mlieko, natierky, vsetko kupovat uz len bezlaktozove, nech sa ti to uz nestane.

monikazso
1. apr 2025

Zázvorový alebo mätový čaj

daisydee
1. apr 2025

Vyskusaj Nospu, mne to vzdy pomoze….

oriesocek
1. apr 2025

Tabletky (enzýmy) laktazym alebo podobne, je toho veľa. Pred jedlom a aj počas jedla, ak je tam veľa laktozy. Ja som dnes aj manželovi vyplakávala, že v cukrarnach a kaviarňach nevedia napr do nejakého koláča dať namiesto bežného mlieka bezlaktozove…. Tak väčšinou nemôžem nič, resp puncovy… a ešte mania, ak je bezlaktozovy, tak hneď bezlepkovy a 2x drahší… lepok môžem.

kika2079
1. apr 2025

Ak máš niečo bezlaktozove daj si .. napr. Mlieko bezlaktozove tieto potraviny obsahujú laktazu a ta štiepy laktózu používali sme pri detoch ak niečo zjedli

meri_84
3. apr 2025

Sú rôzne tabletky - laktáza, dajú sa kúpiť v lekárni, na nete, aj v DM majú. Nie sú na predpis, poisťovňa to neprepláca. Sama si však odsleduj ktorá značka ti sadne a aj aké mmožstvo a občas zmeň značku. Sú to len enzýmy - laktáza štiepi laktózu. Keď sa jej tvorí v tele málo, alebo vôbec tak nevie rozložiť laktózu, čo spôsobí riadnu šarapatu v črevách a nepríjemné kolikovité bolesti. Treba to zobrať tesne pred daným jedlom, alebo počas. Odporúčam mať tabletky stále v kabelke. Pozor tiež na probiotiká, mnohé obsahujú laktózu, no existujú aj bezlaktózové.