Viacpočetná potravinová alergia
Prosím vás, je tu mamička ktorá má dieťatko s viacpočetnou potravinovou alergiou? Potrebujem sa s niekym poradiť, už neviem čo dať synovi papať. :( Ďakujem vopred
@laskac do skolky chodi len do 11, ranajkuje doma a tiez obeduje doma. Nastastie mam mamku doma a ta mu vari, takze ja mozem do prace. Myslim ze to ma zdedene z muzovej strany. Svokor ma astmu a svokra ekzem. Teraz berie liek spirabel - to hlavne kvoli pelovej alergii a mame kvapky fenistil.
@jankkas nám napríklad odporučila doktorka ako alternatívu slepacich vajec prepelicie. že neobsahujú rovnaké alergeny a v Usa sa z nich dokonca vyrábajú antihistaminika. Mne aj po nich časom začal opuchat, ale na Slovensku ho nevedia otestovať,lebo to nerobia,tak neviem, či na alergiu). ale skúste sa spýtať, či pre vás môžu byť vhodné.
Mamičky a je niektorá z vás z TN?
Prepacte mi za uprimnost ale ked som si to vsetko od vas precitala tak som sa zlakla co ma este s mojim drobcom caka. Este otazka kolko dni davate nove jedlo? 3? A ked zle reaguje tak sa dieta cele vysype ci ako? Mne sa v noci stale skriabe a nwm prist na to ze z coho. Niekedy sa ukludni ked ho dam vycikat, potom zase mlieko a niekedy nepomoze nic. Nwm prist na to kde robim chybu.
@chmurkaxy dakujem za tip. Nasa mavala vajicka velmi rada jedna z par veci co si aj pytala papat bolo varene vajicko. Len u nej je tazko odsledovat co jej robi zle lebo sa to prejavuje viac vnutorne ako navonok. Tak sa obavam aby jej nejake autoimunitne ochoteni nevypuklo ked by sa to zanedbalo. Na druhej strane to ked citam napr aj vas co vsetko musi syn uzivat tak sme na tom este kralovsky. Prajem veela zdravia
A este nieco. Ako jete vy s detmi? Jednoducho mu poviete ze on to nesmie papat to co mate vy a nepyta si? U nas to tak zatial funguje. Ale ja sa snazim pred nim co najmenwj jest nech ma nevidi. Ale cim je starsi tym je to komplikovanejsie.
@laskac @jankkas
ono to znie podľa mňa horšie,ako to je. uvidíš. zvyknete si. ja už viem také sede zony.. že ak sme niekde,kde deti jedia koláče a on náhodou nemá (čo ja väčšinou aj iným deťom na oslavy musím vlastnu tortu 😁), dovolím mu napríklad cistu slahacku. Máme potraviny,ktoré by som mu nedala ani omylom (vajce,orechy a strukoviny,to sa dusi aj len z dotyku), ale tie ostatné občas dám,ak ma slabšiu alergiu. napr jablko.
inak,my môžeme mať na stole hocičo a on si nevezme a neskúša. Príliš si pamätá opuchy a lieky a rozdychavanie. A my môžeme jesť čokoľvek,aj prazenicu, ale nepýta a chce len svoje.
Aha,a napríklad dávaj aj pozor pri pití z rovnakých pohárov/flasiek. A pri pusinkach . My sa hneď drhneme,ak s mužom zjeme nieco,čo nesmie.
Ale zvladli sme napríklad aj celu Pohodu už trikrát s ním,len mohol len tri jedla,tak som mu brala z domu nejaké suché veci,čo môže jesť a vydržia teplo.
toto je napr 3 minúty po ochutnani prazenice z prepelicich vajec veľkosti spendlikovej hlavicky. dovtedy ich jedol v kolacoch a plackach a v pohode. a to nam 2 imunologicky povedali,ze z nich v živote nik neopuchol..
ďalej som už nefotila,ale ratovala ho. lebo stačilo priložiť na pery a už to ide. a jemu opucha aj jazyk a pery a hneď sa dusi.
@laskac ja som pôvodne TN,teraz bývam 25km od. Nemusí sa iba vysypať. Bolesť bruška,hlavy,ospalosť alebo príliš aktívny,opuchy,začervenania,hnacky,ťažkosti s trávením,atď,atd
Tie keksíky robím slané-miesto vajec jogurt,maslo daj bezlaktozove ja dávam kokosový tuk alebo olivový olej,múka akákoľvek zeleninová al.hrachova,cicerova(záleží na čo ma tvoj alergiu),soľ,nejaká bylinka ktorá nevadi-kmin stačí,alebo nič ak mu vadí.Pomer si daj podľa konzistencie,aby to vyzeralo ako linecké cesto a dalo sa rozvalkat.Cca 15 min pečiem na 180-200.
Ahojte baby, klobú dole pred každou ako to zvládate, ste fakt úžasné!
Napadlo mi, že by sme si mohli založiť vlastnú diskusnú skupinu o potravinových alergiách, kde by sme si písali, povzbudili, poradili si.
Ja mám 2 ročného, aktuálne sa hľadá konkrétna odpoveď na to, čo sa deje, ale vyzerá to na autoimunitné ochorenie. Nemôžem potvrdiť, či sa jedná o "alergie", alebo u imunologičky ani alergologičky sme ešte na testoch neboli. Môj zle znáša kravské mlieko, slivky, pšenicu, celer. To, čo tu čítam, je iný level.
Mala som však strašne dlhú konzultáciu s Monikou Korístekovou, neviem, či poznáte, je z projektu Čo jedia zdravé deti. Zaoberá sa detskými chorobami a ako ich liečiť aj stravou. Vysvetlila mi ako na tieto autoimunitné choroby v našom konkrétnom prípade, ale pridala aj nejaké všeobecné tipy, ak by ste mali záujem, pozdielam sa o ne.
@laskac mám celiakiu
@natalik2007 prepacte trochu som sa stratila vo vasej odpovede
Ahoj, napíš na https://www.facebook.com/imwell.sk/ alebo na www.imwell.sk
Pomáhame v presne týchto prípadoch 😉
@jvlo dobry vecer to iste aj moja 2,5 rocna dcerka. Prosim Vas mohla Vasa dcerka aspon prepelicie vajicka? A aka je stara uz moze aspon nieco z toho jest prosim Vas?

@jvlo dakujem vam za tipy na masko. Inak my sme tiez od bytce povodom tak urcite vyuzijem. Asi vam tiez k problemom pomohla ta super gastro lekarka ako aj nam ked sme u nej boli s polricnou nas " vysmiala" tak som sa dalsie 2 roky trapila a to uz mohla byt davno mala na tom lepsie. Ked som teraz aj vas blog citala tak skoro o nasej malej ako by ste pisali. prajem vam vela zdravia a dcerkam vela chuti do jedla