Agresivita na cestách

marsmykkok
10. jún 2024

Som opatrná vodička, dodržujem predpisy. Najazdila som asi 100 000 km bez nehody. Ale stále sa stretávam s väčšou agresivitou na cestách alebo ako to nazvať. Že ľudia vytrubujú alebo robia naschvál aj ak nič neporušujem. Napríklad v sobotu, odbočila som z vedľajšej a chcela zaparkovať pri stanici tak som asi pol minúty išla 35 namiesto 50. Tá cesta-jednosmerka o chvíľu končila takže dodávka za mnou vedela že keby aj idem pomaly lebo som pomalý vodič o chvíľku ma môže obehnúť. Ale aj tak začal vytrubovať. A dnes ma úplne dorazila situácia. Som na vedľajšej, hustá premávka, hlavná obojsmerna, auto stará škoda Felícia daleko tak neviem počkať kým bude úplne prázdna cesta a začala som odbočovať. A normálne som videla ako tá Felícia keď videla že odbočujem zrýchlila a hoci som to stihla a neobmedzila ho ked sme sa stretli každý na svojej strany cesty začal vytrubovat hoci aj napriek jeho pridaniu rýchlosti som ho nejako neobmedzila. Ako prečo to robí niekto? To sú už ľudia úplne na hlavu? Ak vidím že auto odbočuje z vedľajšej určite naschvál nezrychlim.

minenkak
10. jún 2024

@marsmykkok no si na ceste kde je veľa kadejakých ľudí,treba si len zvyknúť a vieš , že aj bezdôvodne pomalá jazda je zakázaná,veľmi tým ohrozujes iných účastníkov cestnej premávky

lneviemmeno
10. jún 2024

@marsmykkok niektorí sú skôr polovodiči ako vodiči. Mne sa nedávno stala situácia v dedine, išla som 57 na tachometri čiže normálne, auto sa na mňa totálne nalepilo, že keby núdzovo zabrzdím asi to neubrzdí. Potom začal po mne vyblikovať až trúbiť a to niekoľkokrát. Nakoniec ma v tej dedine rovno aj predbehol cez dve plné čiary a rútil sa dopredu podľa mňa aj 70tkou. V aute som mala aj vtedy 3 mesačného synčeka čiže neohrozoval len mňa a jeho ale aj môjho maleho. Nepochopím takýchto ľudí naozaj. A to ako sa na môj kufor lepí každé 2 auto ani nehovorím

pe_mi
10. jún 2024

@marsmykkok moja mama prestala kvôli tomu jazdiť.cely život šoférka,dobrá šoférka .ale ako jej ťahalo na 60tku dostala taký strach.z arogantných vodičov.
Nemala nehodu,ani noc podobné.
Len chytila veľký strach z premávky.

minenkak
10. jún 2024

@lneviemmeno len poznáme nam,nešla si normálne,šla si rýchlo, takže ste na tej ceste boli dvaja čo jazdia rýchlo

lonely66
10. jún 2024

@marsmykkok no tak ja neviem.... po 100 000 km som už relatívne zdatná vodička a zaparkovať viem omnoho rýchlejšie, než pol minúty ísť 35-kou.. no tak ale... neviem. ja osobne nemám rada extrémy, ktoré opisuje napríklad
@lneviemmeno lebo aj mne sa také už stalo a presne ako píšeš, ak je v obci 50 a ja idem takmer 60 a napriek tomu sa na mňa lepia ako diví, obiehajú a riskujú, tak to je už moc... ale na druhú stranu, pomalý vodič (ozaj pomalý vodič) ohrozuje na ceste ostatných účastníkov cestnej premávky.

no a s tou felíciou... ak nie si skúsená (teraz sa nebavíme o km bez nehody, ale o skúsenosti a zručnosti), tak sa ti na prvý pohľad môže zdať, že auto je ďaleko a ty v pohode stíhaš - jednoducho neodhadneš rýchlosť daného auta. a zrazu máš pocit, že zrýchlilo. lebo kým ty sa svojou 35 km rýchlosťou zaradíš na hlavnú cestu, tak tá felícia môže podstatne rýchlejšie k tebe prísť, ak ide 90 km rýchlosťou, aj keby bola hrdzavá...

@minenkak nepreháňaj, ak si na tachometri udržíš do 5-10 vyššiu rýchlosť, nie vždy je to na pokutu. ale to je na inú diskusiu... alebo hľadaj v google.

neviditelnypes
10. jún 2024

Tak kde inde môže byť človek sám sebou, ako za volantom, však. 🙂

V robote treba poslúchať, doma radšej nech je kľud, ale kúrnik teraz za volantom konečne ja rozhodujem, uhni prasa!

marsmykkok
autor
10. jún 2024

@minenkak nebola bezdovodna,.ty ak ideš po ceste a chceš zaparkovať na parkovisku čo má
byť na kraji cesty ideš 50? Lebo to asi potom ťažko nájdeš miesto a keby aj áno tak asi ak zrazu prudko vyhodíš smerovku a zabrzdíš tak ohrozis premávku ešte viac. A ako hovorím dĺžka tej cesty bola asi minúta a bolo prehľadne vidno, že o chvíľku končí. Teda keby sa aj ponahlala tá dodávka,videla že o chvíľku bude možnosť obehnut ma.

egonsk
10. jún 2024

@marsmykkok vela ludi jazdi agresivne, ja jazdim s tempomatom nonstop a celkom bezne mi lezu do kufra dodavky, alebo polski kamionisti v meste, pripadne na okreskach, ale v prvej ostrejsej zakrute dupu na brzdy, lebo su pokadeni z pocitu odstredivych sil... Na dialnici okrem par Fitipaldi jazdcov zasa preistotu tito okreskarsky pretekari ledva lezu 120, aby nahodou nemali vacsiu spotrebu, alebo sa im nezadrel motor asi. Takze celkom bezne sa mi stava, ze vodica, ktory ma aj nebezpecne predbehne na obchvate pri DS, tak predbehnem ochvilku na R7.

gribka1
10. jún 2024

@marsmykkok Keď si davala smerovku, že budeš parkovať, tak nemal na teba vytrubovať. To z vedľajšej na hlavnú neviem posúdiť, ale ja zas nechápem, ak niekto z hlavnej púšťa z vedľajšej🤣.

minenkak
10. jún 2024

@lonely66 to som nechcela picovať,len ani 57 v obci nie je normálna rýchlosť,aj 50je dosť to rychla jazda,ale áno je to na inú debatu,ja nerobím zákony

lonely66
10. jún 2024

@marsmykkok najprv píšeš o pol minútovom hľadaní parkovacieho miesta, neskôr je to už minúta... a ako vieš, že dodávka "vedela", že ťa bude môcť čoskoro obehnúť? veď nemuselo ísť o miestneho vodiča, ktorý pozná cestu.

lakebabe
10. jún 2024

@marsmykkok ja mam v poslednej dobe horšie skúsenosti s polovodičmi ako s vodicmi, bezdovodne pomalá jazda, neskoré vyhadzovanie smeroviek, spomalovanie z ničoho nič, robenie kolón, to je podla mňa omnoho nebezpečnejšie ako niekto kto ide trochu rýchlejšie, ale vie co robí. Cesty sú preplnené a keď na hlavnom ťahu chytis takéhoto šoféra tak nič moc.
Ale ignorantov keď chceš zaparkovať a lepia sa treba ignorovať, ale aj to treba urobiť svižne ak je veľká premavka

marsmykkok
autor
10. jún 2024

@lneviemmeno je to hrozné,.že proste ľuďom šibe a vybijaju si to za volantom a tým ohrozujú všetkých. Už len to vytrubovanie často dlhé je choré. Ja proste ak aj niekto urobí chybu raz na neho jemne zatrubim a nevytrubujem minútu ani sa nelepím na neho a nerobím gestá, neprenasledujem ho a tak. Napríklad minule som išla po hlavnej kde je 90, a z pumpy odbočovalo do ľava auto, len bol tam aj nakladiak v strednom pruhu čo chcel odbočiť tiež na pumpu. Ja som pozerala cestu a videla som že ten osobak ide z pumpy a ten nákladný mu môže kaziť výhľad. Tak som preventívne sledovala situáciu a dala nohu na brzdu a nakoniec musela aj brzdiť, osobak zle sa pozrel aj kvôli horšiemu výhľadu a keby nepredvidam je problém. Tak som na neho zatrubila, ale raz, nech si na také situácie do budúcna dá pozor. Ale nebudem ho kvôli tomu teraz celú cestu prenasledovat a vytrubovat.

lonely66
10. jún 2024

@minenkak nechcela, ale robíš to 🙂 ver mi, že za môjho pôsobenia v motorovom vozidle (uvediem viac ako 30-ročnú prax, pod pojmom prax si predstav denno-denné vedenie motorového vozidla, niektoré roky dokonca tisíce km mesačne) ti môžem zodpovedne prehlásiť, že nie vždy je merateľnosť +/- 1-2 km dokázateľná. ak píšem, že idem necelou 60 po obci, to znamená, že môžem ísť napríklad 57 km/h (na mojom tachometri). policajti môžu namerať 54, ale aj 57, ba aj 60. je tam istá rezerva, kedy sa dá "vyhádať", že tvoj tachometer ukazoval naozaj o 2-3-5 km menej, než sa ťa oni snažia presvedčiť. a nie raz sa mi stalo, že fakt som mala 52 na mojom a oni sa ma snažili presvedčiť, že som šla 56. no neexist.... ale ak mi napíšeš, že máš najazdených cca 1 000 000 km v živote, ako mám ja, a zároveň, že máš tak 30 a viac skúseností s týmito prípadmi, tak budem tichúčko a pôjdem kdesi šúchať nohami.

hankab
10. jún 2024

@lonely66 suhlasim, ludia su rozni a rozne reaguju, ale aj ti co chodia spomalene sa len zakryvaju za frazu “som opatrny vodic a jazdim podla predpisov”.
Ked som zacinala jazdit, chodila som ako po***ta - 300m pred dedinou som brzdila na 50, lebo som sa bala. Teraz takych vodicov doslova neznasam, lebo uz na to nemam trpezlivost 🙈
Doteraz rano po ceste do prace (6:30) stretavam vodicov takmer kazde rano, ktori na 90tke idu 65 a v meste 42. A su omnoho nebezpecnejsi nez ti, co idu 110. Lebo ich kazdy obieha. Lebo nikomu sa nechce ist do prace 40 minut namiesto 25.
Takze jedna vec je chodit predpisovo a opatrne (to sa da aj ked vodic jazdi 58/95), a druha sa vliect a rozculovat sa, ze su ini soferi nervaci.
Ale samozrejme ze je kopec debilov, ktori musia byt vzdy vsade prvi a vadi im, ze maju auto pred sebou aj ked ide 120. To su darcovia organov a majstri sveta.

lonely66
10. jún 2024

@minenkak apropo, 50 nie je vôbec rýchla jazda. kedysi sme mali v obciach 60 a to bolo primerané obci. potom prišli neschopní vodiči a rýchlosť sa znížila na 50, lebo neboli schopní dostatočne rýchlo reagovať napríklad v prípade zrážky s človekom alebo iným vozidlom.... kedysi 60 bola úplne bežná a ľudia tak aj jazdili. tým, že bola primeraná obci, tak sa u ľudí ani nevyskytovala potreba to porušovať, až na nejaké výnimky, ktoré nejdem komentovať. naopak, 50 je rýchlosť už až prinízka pre obce a mestá.

minenkak
10. jún 2024

@lonely66 no neviem mne pokuty nechodia,na jazdím presne možno táto tri km viac ,ale tu nezastavuju policajti,tu sa posielajú poštou pokuty,kde je fotka a rýchlosť a hádať sa môžeš koľko chceš

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lonely66
10. jún 2024

@hankab áno, súhlasím. bohužiaľ s jednou námietkou, že práve tí, čo idú 120 nie sú darcami orgánov, ale väčšinou z nich urobia práve tých nevinných. ale to sú už extrémy. toto ja nemusím.
@minenkak ja sa s tebou hádať nemienim 😀 nie každý automobil má absolútne totožný tachometer, sú tam výkyvy. aj preto máš v tej tabuľke až do 55 km/h rozptyl. práve preto, lebo kedysi to tak bolo, ako píšem. píšem, že mám 30 ročnú skúsenosť (aktívnu) so šoférovaním. teraz možno príde fotka (ako to vieš, ak ti nechodia pokuty???) 😀 ale čo ja viem, tak žiadna fotka nepríde, príde len oznámenie o pokute, kde je uvedený úsek, kde vodič prekročil rýchlosť, koľko bola maximálna, koľko šiel on a výška pokuty. a to som videla za posledných 5 rokov množstvo pokút z domova i zahraničia (u známych, sú profesionálni vodiči)...

hankab
10. jún 2024

@lonely66 niekedy zial ano, doplacaju na to aj ini, dobri vodici. Ale nemalo aj tych majstrov sveta skoncilo v jarkoch/stromoch/domoch/inych autach..

petulda333
10. jún 2024

57 na tachometri je realne mozno 54, povolena 50plus tolerancia 5. Cize v pohode.

No nehnevaj sa,ale ist pol minutu 35 je teda na nervy,za ten cas prejdes dost,cize to nebolo,ze za chvilu odbocim. To by som aj ja zatrubila. Ja idem normalne,par metrov skor zapnem smerovku a az potom brzdim a odbocujem

minenkak
10. jún 2024

@lonely66 mužovi chodia pravidelne, fotka a áno adresa a rýchlosť ,ja mám tiež už pár rokov prax v šoférovanie a áno aj pár kilometrov ako ty ,ale to ,že niekto trúby a ponáhľa sa je to tak a treba sa vyzbrojiť trpezlivosťou,nie každému je určené šoférovať s kľudom a nedať sa vytočiť a áno rýchlosť 50v obci je moc,pri dnešnej premávke až moc

madeincssr
10. jún 2024

@marsmykkok tiez si myslim, ze by sme mali zvolnit (nervozitu), tolerovat, je to zakladna ohladuplnost. A smerovky... kapitola sama o sebe. Mnohi nedavaju vcas, ti s drahsimi autami casto vobec. A pritom na kruhaci by sa pouzivanim smeroviek mohla podstatne zvysit priepustnost kruhaca a mesta by sa menej zapchavali. Nehovoriac o sledovani semaforov, kedy by sa na zelenu mali pohnut vsetci naraz pokojnym tempom (na pripravu pohnutia sa je tam oranzova), nie jeden po druhom (nesledujem semafor a pohynam sa, az ked sa pohne ten predo mnou). Namiesto 10-15 aut tak prejdu na zelenu 5-6. Kultura v cestnej doprave je tiez vizitkou naroda/statu. Spomenme si, aki sme okuzleni slusnostou vodicov v niektorych vyspelejsich krajinach.

gribka1
10. jún 2024

@madeincssr A najlepšie, keď svieti zelená a ten prvý sa nehýbe, neviem kde sústreďujú pozornosť.

mayami
10. jún 2024

Ja neznášam, keď sa na mňa rozčuľuje na ceste niekto, kto ani nie je v práve. Naposledy chalanisko predo mnou vychádzal z jednosmerky bez smerovky zaradený napravo, išla som doľava,vyhodila smerovku a dala som sa vedľa neho vľavo. Naraz sme vyštartovali obaja doľava a ešte sa na mňa preveľmi rozčuľoval a mal ma za blbú.

egonsk
10. jún 2024

@lonely66 tiez by som si prial naspet zaviest 60tku v obci, zrusit povinnost svietenia a konce obci oznacovat vpravo ako to bolo kedysi, ale to nam eurohujeri uz nepovolia a naopak sa mozno dockame este znizenia aj 130tky na dialnicicach, lebo tie elektroprditka maju privelku spotrebu na dialniciach... No a pridavanie toho sajrajtu do benzinu, ktory znizuje jeho vykon a prudko skracuje trvanlivost radsej ani nekomentujem, lebo by mi moc stupol tlak...

petulda333
10. jún 2024

@gribka1 mne sa to napr stalo niekolkokrat,ze som stala prva a zacala kychat. Tu zelenu som si nevsimla a az na trubenie som zareagovala 🙆🙆

marsmykkok
autor
10. jún 2024

@lonely66
@hankab ja mávam bežne v obci na tachometri 55 až 60, mimo obce kde je 90 tak 100 neviem či ste dnes mali zlý deň ak musíte ma zhodiť že sa vraj vlečiem na ceste... Tá cesta kde som išla pár sekúnd 35 bola bočná a blizko stanice (zvýšený pohyb ľudí) dokonca sa blízko cesty hrali aj deti, prečo musí mať nejaký blb problém že idem pomalšie a on príde niekde o 5 sekúnd pozdejsie? Napríklad v autoškole som mala dvoch instruktorov a obaja na jednej ceste kde je 30 len pri retarderoch a inde 50 niekoľkokrát odporučili mi aj do budúcna jazdiť tou ulicou 30tkou. Lebo veľa prechodov hneď z chodnika,.nevieš kedy sa chodca zvrtne a vbehne pod cestu, rovnako tam odbočuju auta z vedľajšej a keď sa ťažko odbočuje môžu zariskovat a dôjsť k zrážke. Proste každý má právo vyhodnotiť si situaciu a ísť podľa svojho presvedčenia ak vidí ohrozenie. Nepôjdem 100 tam.kde je 90 ak je silná poľadovica alebo sú na ceste deti alebo blízko cesty zver len preto, že nejaký blázon za mnou sa ponáhľa. X krát sa mi stalo že napríklad padal mrznuci dážď, išla som 70, nejaký blb ma obehol a o chvíľu išiel do šmyku a zvyšok cesty obmedzoval mňa lebo ja som chcela ísť 70 a on sa zlakol a spomalil na 60.

gribka1
10. jún 2024

@petulda333 Tak stane sa, ale deje sa to tak často, že určite nekýchajú. Skôr mobily.

candii
10. jún 2024

Zatrub aj ty, nech ho aj roztrhne 😁