Aké je to učiť v rómskej škole?
Je tu niekto, kto s tým má skúsenosti, alebo má niekoho známeho?
Aj moja teta kedysi učila v rómskej materskej škôlke (ak sa nemýlim, tak tuším to bolo v Litmanovej) a na 1. stupni ZŠ. A vždy hovorievala, že to boli tie najsrdečnejšie a najvďačnejšie deti, aké kedy učila (v školstve pracovala skoro 30 rokov). Ano... boli zanedbané, zavšivené, nevedeli jesť príborom, báli sa splachovacieho záchoda - ale keď si ich takpovediac "socializovala", nemala s nimi najmenší problém. A vlastne si tým získala aj rodičov tých detí, ktorí si ju vážili (a potom pravidelne pozývali do osady na každý bešável 😂).
Kamoska uci na ZS. Je to narocne...ma tak 1-2 ziakov v triede, s ktorymi sa da pracovat a zvysok kaslu na skolu. Skola ich aj tak berie, ze nic od nich necaka. Niektori su taki, ze po nich vrieska vkuse, lebo nepocuvaju, niektori v pohode. Ona inak od nich chytila nejaku koznu chorobu a velmi dlho sa liecila. Uz je teraz ok, ale radsej odisla na matersku.
@deti95060810 učila som dva roky angličtinu "biele" deti. Už to bol zahul, záviselo od povahy dieťaťa, niektoré zo mňa dokázali vyplieskať posledné nervy a trpezlivosť. Neviem si predstaviť o koľko ťažšie musí byť pracovať v prostredí aké si opísala. Už len pri pomyslení na to ma chytá depka ☹️ klobúk dole pred tetou, že sa na také niečo dala.
Tazke.... A zavisi samozrejme od toho kde ucis. Spoluziacka uci deti z Lunika 9 ktore chodia do skoly inam, a je to brutal. V podstate sa k beznemu uceniu predmetov ako chemia, fyzika a pod ani nedostanu.

moja teta učila na ZŠ aj rómske deti. Vždy vravela že rómske deti sú veľmi milé a vďačné za všetko....ale len pokým nepríde puberta. U nich je to pomerne skoro...
sesternica učí len na rómskej škole. Deti jej chodia hladné, špinavé, niektoré aj bosé. Ak chce niečo s nimi robiť tak musí najskôr rozdať papiere, céruzky, pastelky a potom to zas všetko pozbierať lebo viac by to z domu nedoniesli. Ak príde rodičom podpora - nevidí deti v škole aj 2-3 dni. Pre podporu chodí celá rodina - jeden ide na poštu a ostatní čakajú pred poštou.... Keby sa rodičia o deti viac starali, vyzeralo by to o moc lepšie...