Aké obľúbené porekadlá a ich významy poznáte?
A čo to znamená
@luthien118 toto porekadlo ja osobne neznášam - pretože ide iba o vonkajšie pozorovanie ale nehovorí nič o tej žene, ktorá to robí ... je to obrazné a keď si žena na sebe dá záležať, stará sa o seba, moderne sa oblieka - nemusí to byť vôbec kvôli tomu že by chcela byť mladšia - niekedy stačí chcieť nevyzerať staršia ako v skutočnosti je ...
mojimi obľúbenými sú porekadlá ktoré hovoria o človeku ktorý ho hovorí, nie o iných ľuďoch ... napríklad dočkaj času ako hus klasu, alebo všetko zlé je na niečo dobré ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva ... nemám rada hore spomenuté od @luthien118 . alebo že bez vetra sa ani lístok nepohne, to mi vyslovene otvára nožik vo vrecku ...
Uprimne, prislovia a porekadla v skutocnosti v "realnej praxi" az tak nefunguju. Moje oblubene "prislovie klubu skeptikov" 🙃 je: 'Ludom sa nezavdacis.'
"Bez vetra sa listok nepohne" mi vadi asi najviac. Kedze poznam viac pripadov, ked ten vietor boli zlomyselne vymyslene klamstva a klebety. A nic z toho nebola pravda.
Akurat ze skody to narobilo na dlhy cas.
A kym klebetnik sa davno znudene otriasol a uz parazitoval na novej koristi, jeho obete mali tazke casy, nez klebety utichli.
Božie mlyny melú pomaly, ale isto.
akoby hrach na stenu hádzal
@miskajerry mne sa ešte viac páči to o perlách a sviniach... 🙂
@luthien118 toto je fantastické porekadlo😅, poznám kandidátky, ktoré ho spĺňajú/ napĺňajú. A určite to nie je iba o vonkajšom pozorovaní.
môžeš doviesť koňa k vode, ale nemôžeš ho donútiť piť - veľká pravda
ja pouzivam - ako si zariadis, tak mas. ludovo - ako si ustelies, tak pojdes spat
@luthien118 dakujem
Milujem porekadlá a príslovia. Aj ich často používam, niekedy si ich aj upravujem podľa seba. 😀 Najradšej mám: Bolo koze dobre, išla sa na ľad šmýkať... alebo Zabudol voľ, že teľaťom bol (alebo: Aj krava teľaťom bola.). Nemý hluchému nepomôže....Ich je straaašne veľa.. A mám jedno, ktoré nemám rada a nedáva mi zmysel: Ráno múdrejšie večera...podľa mňa je to zle vyskloňované. 😂
Mojím obľúbeným: "Veľmi si zváž,čo si želáš", bo nastanú 2 prípady,keď sa ti želanie nesplní a potom,keď sa ti splní 😜.
Keď neprší, aspoň kvapká.

Chcela stara mladou byt, rajbala si kefou rit. Darmo rajbes, darmo dres, aj tak mlada nebudes!