icon

Aké obľúbené porekadlá a ich významy poznáte?

ksenia16
23. dec 2024

A čo to znamená

luthien118
23. dec 2024

Chcela stara mladou byt, rajbala si kefou rit. Darmo rajbes, darmo dres, aj tak mlada nebudes!

biba_18
23. dec 2024

@luthien118 toto porekadlo ja osobne neznášam - pretože ide iba o vonkajšie pozorovanie ale nehovorí nič o tej žene, ktorá to robí ... je to obrazné a keď si žena na sebe dá záležať, stará sa o seba, moderne sa oblieka - nemusí to byť vôbec kvôli tomu že by chcela byť mladšia - niekedy stačí chcieť nevyzerať staršia ako v skutočnosti je ...

biba_18
23. dec 2024

mojimi obľúbenými sú porekadlá ktoré hovoria o človeku ktorý ho hovorí, nie o iných ľuďoch ... napríklad dočkaj času ako hus klasu, alebo všetko zlé je na niečo dobré ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva ... nemám rada hore spomenuté od @luthien118 . alebo že bez vetra sa ani lístok nepohne, to mi vyslovene otvára nožik vo vrecku ...

madeincssr
23. dec 2024

Uprimne, prislovia a porekadla v skutocnosti v "realnej praxi" az tak nefunguju. Moje oblubene "prislovie klubu skeptikov" 🙃 je: 'Ludom sa nezavdacis.'

moonlight1210
23. dec 2024

"Bez vetra sa listok nepohne" mi vadi asi najviac. Kedze poznam viac pripadov, ked ten vietor boli zlomyselne vymyslene klamstva a klebety. A nic z toho nebola pravda.
Akurat ze skody to narobilo na dlhy cas.

A kym klebetnik sa davno znudene otriasol a uz parazitoval na novej koristi, jeho obete mali tazke casy, nez klebety utichli.

bloger
23. dec 2024

Božie mlyny melú pomaly, ale isto.

miskajerry
23. dec 2024

akoby hrach na stenu hádzal

biba_18
23. dec 2024

@miskajerry mne sa ešte viac páči to o perlách a sviniach... 🙂

sulavikova
23. dec 2024

@luthien118 toto je fantastické porekadlo😅, poznám kandidátky, ktoré ho spĺňajú/ napĺňajú. A určite to nie je iba o vonkajšom pozorovaní.

danica2711
23. dec 2024

môžeš doviesť koňa k vode, ale nemôžeš ho donútiť piť - veľká pravda

jomarch
23. dec 2024

ja pouzivam - ako si zariadis, tak mas. ludovo - ako si ustelies, tak pojdes spat

ksenia16
autor
23. dec 2024

@luthien118 dakujem

ivanakal
23. dec 2024

Milujem porekadlá a príslovia. Aj ich často používam, niekedy si ich aj upravujem podľa seba. 😀 Najradšej mám: Bolo koze dobre, išla sa na ľad šmýkať... alebo Zabudol voľ, že teľaťom bol (alebo: Aj krava teľaťom bola.). Nemý hluchému nepomôže....Ich je straaašne veľa.. A mám jedno, ktoré nemám rada a nedáva mi zmysel: Ráno múdrejšie večera...podľa mňa je to zle vyskloňované. 😂

zuzanita1609
23. dec 2024

Mojím obľúbeným: "Veľmi si zváž,čo si želáš", bo nastanú 2 prípady,keď sa ti želanie nesplní a potom,keď sa ti splní 😜.

zuzitko74
23. dec 2024

Keď neprší, aspoň kvapká.