icon

Aké y/i sa píše v slove mami/mamy?

22. aug 2025

Pani učiteľky, druhé mamy,
vám prajeme

aalt
22. aug 2025

Mama vzor žena. Drahé mamy - množné číslo. Mami sa píše napr. ahoj mami, ako sa máš? - jednotné číslo.

patka06
22. aug 2025
@aalt

Mama vzor žena. Drahé mamy - množné číslo. Mami sa píše napr. ahoj mami, ako sa máš? - jednotné číslo.

Vážne?
samozrejme, že tvrdé
@aalt prepáč, odpoveď patrila autorke - omylom som klikla na teba

petranelkova
22. aug 2025

Že sa toto niekto reálne pýta 😀 Samozrejme, že tvrdé, panebože.

viestta
22. aug 2025

Mama sa sklonuje podla vzoru zena, mami ako oslovenie je s makkym

luccys
22. aug 2025

Pomoc...🤦‍♀️🤦‍♀️
Okrem toho, prečo by mala byť učiteľka "druhá mama"? Netreba to preháňať s tou patetickosťou.

aalt
22. aug 2025
@luccys

Pomoc...🤦‍♀️🤦‍♀️
Okrem toho, prečo by mala byť učiteľka "druhá mama"? Netreba to preháňať s tou patetickosťou.

@patka06 som sa zlakol, ako ja som bol dvojkar 😀
@viestta oslovenie je to vlastne v oboch pripadoch. Dolezitejsi je vlastne to "cislo".
Mami je vlastne vokativ 5. pad. Par slovenskych slov ho este ma/pouziva teda ze moze byt aj v inom tvare ako nominativ.
@luccys za mna niektore ako druhe mamy boli, napr. dcerky v skolke aj na prvom stupni mali naozaj druhe mamy. Vedel som to porovnat s takymi, co druhe mamy neboli ... ocenis, ak je dieta aj len trochu "ine".

mimikarol
22. aug 2025
@luccys

Pomoc...🤦‍♀️🤦‍♀️

@luccys asi tak

rozculena
22. aug 2025

@anonym_autor
aj tak to máš zle....má to byť panie učiteľky

danulienka78
22. aug 2025
@rozculena

@anonym_autor
aj tak to máš zle....má to byť panie učiteľky

@rozculena je to správne, má byť pani učiteľky. Slovo pani sa skloňuje iba vtedy, ak je bez prívlastku, napr. Vidím panie. Ak je tam prívlastok, tak sa neskloňuje, napr. Vidím pani učiteľky, rozprávam sa s pani susedou...

rozculena
22. aug 2025
@danulienka78

@rozculena je to správne, má byť pani učiteľky. Slovo pani sa skloňuje iba vtedy, ak je bez prívlastku, napr. Vidím panie. Ak je tam prívlastok, tak sa neskloňuje, napr. Vidím pani učiteľky, rozprávam sa s pani susedou...