Ako často a dlho bežia bežkyne?
Ahojte, tie co behavate, ako casto behavate? A ako dlho?
Ako vyzera vas trening pocas tyzdna?
Podla toho ci sa pripravujem na nejaky beh alebo nie, ak sa nepripravujem beham tak 2-3x do tyzdna 5-7 km, ak sa pripravujem tak intenzivnejsie a idem podla treningoveho planu
Ja behám necelé dva roky. Každý druhý deň cca 8 - 10 km. Cez víkend dlhší beh.
a to behate všetci vonku teraz aj pri mínus stupňoch? ja som sa teraz v lete dobre rozbehla, da sa povedať, že 6x do týždňa a odvtedy som nebola
3x do tyzdna 7-8km tempo cca 5:30 v akomkolvek pocasi
Uf dosť obsiahla otázka….Keďže u mňa je to len doplnok, tak 2-3x do týždňa. Behám 90% behov v nízkej zaťaží tj. zóna 2 pripadne regeneracne behy. Meriam si ale tep hrudnym pasom a viem, kedy je to fakt ľahký beh alebo regeneračný…behám v akomkoľvek počasí a najradšej od jesene do začiatku leta. Ak by som začínala, tak asi aspoň 3x do týždňa 30-45-60 min v tempe aby som vedela udržiavať plynulú konverzaciu. Zo začiatku striedat s chôdzou Napr 40s beh 20s chôdza jak komu vyhovuje. Keď som sa pripravovala na polmaraton, tak som behávala 4-5x do týždňa od 30-90 min behy a v rôznych intenzitách podľa tréningového planu. Ťažko povedať, že čo chces ty, čo ta zaujíma
@brrunetkaa to mas na mna az moc profi trening 😄
Ja potrebujem len striast par kilov a zlepsit kondicku.
Tak potom by som sa držala toho, že 2-3x do týždňa pomaly beh v tempe aby si vládala držať konverzáciu (aj sama so sebou 😀 tak to robím ja) a začať najskôr 30 min a potom sa dostať aspoň na 45-60 min. A kľudne zo začiatku to prekladať chôdzou podľa potreby 🙂
Ja behávam dva krát do týždňa tak 6 max 7 km. Behám pomaly ale hlavne pre dobrý pocit, je to taký relax pre mňa. Ale keď klesne teplota nejak pod 10 tak nebehám, pretože potom väčšinou nachcípam. Takze od novembra po február ale vynahradzujem si to dlhými prechádzkami.
Ako kedy, podľa ročného obdobia a aj iných aktivít 🤷🏼♀️
Ale tak v priemere 2-3 x do týždňa .
Ja zas patrím k tým bežcom co behajú hlavne v zime, vtedy sa mi beží najlepšie. Niesom smädná nemusím si so sebou brať vodu, lesné chodníčky sú makkučké, je chlad takže mi nieje teplo a nepotím sa, mám aj najviac voľného času v tomto období … Za mňa úplný ideál ked je niečo nad nulou
Naopak v lete nebeham vôbec, to mi je príliš teplo, jedine ráno sa dá a to sa mi nikdy nechce vstávať skoro a ist si zabehať.
Autorka, ked iba začínaš tak tých 2-3x do týždňa je ideál. Beh je super, ale hlavne v začiatkoch pozor aby si sa nepreťažila, km pridávaj postupne a nezabudni na dôkladnú rozcvičku pred a strečing po. A bežecké tenisky určené na povrch po ktorom behávas to je úplný základ.
S tymto majú problem hlavne ľudia s lepšou kondičkou, lebo svaly dovolia ale telo si na beh naozaj musí zvyknúť. Fakt treba začať postupne, radsej s krátkymi trasami a častejšie ako hneď skočiť na 10-15 km
@brrunetkaa
@lujza123
Akoze nechodim na maratony ani nic take,
uz som behavala ale ani neviem preco teraz v lete som prestala, asi kvoli tym horucavam 😄
Max. som zabehla 20km, aj na techniku si davam pozor, dychanie co tiez pre zaciatocnicku sa treba naucit a tak,
tak ma zaujimalo ze by som si rozne treningove plany pozrela, kvoli tomu ze ako si to zostavit v priebehu tyzdna
Tak budem takto obden -
1x 5 km volne tempo, pauza,
1x 10 km volne tempo, pauza,
velmi mierne do kopca 3 - 5 km, pauza,
a 1x 5 km volne tempo
Co je 25 km tyzdenne
Ja osobne by som sa najskôr zamerala na čas strávený aktivitou než na vzdialenosť alebo tempo. Prvý týždeň Napr hodinu dokopy, potom 1,5 hod atd aby nedošlo k pretrenovaniu ako bolo spomínané vyššie. Určite by som prvý týždeň behu pauze nešla dlhší čas ako tých 30 min možno max 45…ale tak sama uvidis čo ti vyhovuje. A kopce by som na úvod vynechala kým si šľachy a väzy viac zvyknú.
@brrunetkaa to je to ze naposledy som behala po lete niekedy v septembri 😁
a krasne som schudla lenze ja som to zase nabrala lebo som sa prestala hybat
ani rozcvicku nezanedbavam, dala som to nejako dokopy plan ze aspon 10 min. zahriat sa, natiahnut
takze aj po tych 2 - 3 mesiacoch treba zase takto pomalsie na ten trening nabiehat myslis?
Ja by som prvý týždeň dala taký light a uvidíš ako bude telo reagovať a ako sa budeš cítiť. Možno si to ani nevšimne a možno budeš mat svalovicu týždeň jak ja minule po 5km 😅
@brrunetkaa dost vela o tom vies ako vidim, tak diky za tipy
Este sa ta spytam prosim ta ze aku stravu odporucas? 😁
Mám, da sa povedať, že profi športovca doma, tak počúvam o tom vkuse 😀 Uf ja stravu moc neriešim. Sladké až tak nemám rada, to nejedavam moc. Ale sacharidy to je moje, cestoviny, pečivo…myslím, že jedávam aj menej bielkovín ako by som mala.. mne funguje radšej pridať na športových aktivitách, než sa obmedziť v strave. 5x do týždňa kura s ryžou s dusenou zeleninou u mna nefunguje 😅 Keby sa mi chce tomu sa viac venovať, tak by som to asi zobrala formou kalorickych tabuliek aspoň mesiac-dva, aby som cca mala prehľad, koľko toho jem a kde pridať a ubrať.
@brrunetkaa
Tak to mas super, to je asi aj najlepsie tak,
akoze volakedy som davala do tych tabuliek,
tak uz to mam v oku kolko co ma kcal, aj pomer sacha., biel., tuk v konkretnej potravine,
len pri dietati som to zacala ale ze strasne flakat a klasika vecer som sa najedla, hocico co pozostavalo v chladnicke
Takze makro nemas nejak zhruba nastavene?
Pocula som o nejakej bielkovinovej strave, ze v prevahe je bielkovina no neviem ci to je dobre pri tom behu, lebo silovemu treningu sa nevenujem
Ja to vôbec neriešim. Priateľ si počíta všetko a keď nám varím, tak mi nadiktuje koľko gramov čoho by tam ideálne malo byt a ja si dávam väčšinou takú porciu ako on alebo menšiu že Napr 100g sacharidov on a ja si dám 80g lebo on máva aj 2-3 fázové tréningy cez deň a ja len raz, tak aby som moc nepriberala 😀my ro mame jednoduchšie v tom, že sme len dvaja. Ak chceš schudnúť, tak by som to asi len menšími porciami riešila lebo ja som lenivá na zapisovanie si do tabuliek 😀 tvoje plus, že už máš cca prehľad koľko čoho
Behám už 10 rokov ,každý druhý deň 11 km,zima l,eto to je jedno .Do -10 °C. som vonku ,ak je chladnejšie ( čo už za posledné tri roky nebolo)tak som doma na páse .
@mariaa79 maš na ústach šatku?
Inak som rada, že sa tu stretla skupinka otužilcov..par nadšencov behava aj tu...ja som bola v lete da sa povedat, každy deň vonku, len ako došli zimy, moje telo začalo štrajkovať, ale potrebujem ďalej behať v každom prípade
@karolinakr ano,keď je veľká zima od cca -4
Momentalne 2-3x do tyzdna. Moja stala trasa ma 6k. Snazim sa behat v Z2, kazdu druhu sobotu dlhy beh 10+k. Ale od Januara si idem nastavit 3-4x do tyzdna Garmin trening na pol maraton, idealne do Maja, ale staci mi do Oktobra 2025 na MMM. Pre mna nie je dolezity ani cas, ani rychlost. Ale aby som to robila spravne.
autorka, ja už behávam cca 8 rokov a mala som už zopar bežeckých pauz ze som aj 3 mesiace nebehala. Rýchlim návratom k pôvodným km som si vzdy odpálila kolená a to sa vzdy dávalo dokopy dosť dlho.
Takže aspoň ja po pauze vzdy začínam s 5 km a s každým ďalším behom tu trasu o 1-2 km predĺžim až kým sa nedostanem k tej mojej klasike
Ta moja tradičná trasa ma tých 10-14 km podľa toho ktorým chodníčkom sa vyberiem a ked už som rozbehana tak raz tyzdenne aj dlhší beh, ale tiez len postupne každý týždeň o čosi viac
Co sa týka stravy, beh je vytrvalostny šport a je dôležité po dlhšom behu zjesť vzdy sacharidy, v tomto robí veľa ľudí chybu ze sa stravuje ako keby sa vrátia z fitka, po behu si dajú nejaký proteínový nápoj, pripadne diétny šalát s mäsom. Ale ideálne potreningove jedlo (a to je jedno či ide o beh, turistiky, bicykel) by malo mať aj tu sacharidovu prílohu
@karolinakr ja ked sedím niesom žiadny otužilec, práve naopak celu zimu po dome v huňatych ponožkách a riadnom svetry … ale pri behu mi chlad akosi nevadí, skôr vyhovuje
Ak horšie znášas zimu daj si pri behu cez nos buffku, na ruky rukavice, zateplené bežecké legíny, veľa ľudí tak beháva so šatkou cez ústa. Ten prvý km kým sa telo zahreje treba trochu pretrpieť v zime ale potom je to už lepšie
Behám tak 3-5krat do týždňa, 8-12km. Nesúťažne, takže nejaké plány si nevediem a nechcem ani schudnúť. Behávam aj v mraze-to si viem fakt užiť, pod -5 si davam bufku cez ústa, lebo behavam v hore a okolo rieky, odkedy mám pás už nebehavam vonku v daždi - na to som už stará.😅

Behám 2-3krat do týždňa 4 alebo 5km podľa toho aký mám deň. Tempo mám pomalé, trvá mi to cca 30 minút. Iné cvičenie nerobím, behám kvôli dobrému pocitu.