Ako COVID-19 ovplyvnil naše správanie a reakcie
Len pre zaujimavost, nepatrala som hlbsie po zdrojoch
COVID-19 nezmenil len tvoj denný rytmus. Zmenil aj tvoj mozog. Vedci prvýkrát zmapovali, čo presne sa deje v našich hlavách počas pandémie. Výsledky ťa prekvapia. Niektoré zmeny pretrvávajú dodnes. Môžu ovplyvniť tvoje budúce reakcie na stres.
https://www.startitup.sk/neviditelna-jazva-v-tv...
Pravá strana prefrontálneho kortexu hrá kľúčovú úlohu pri potláčaní negatívnych emócií. Počas pandémie sa u mnohých ľudí zmenila jej aktivita. Tí, ktorí mali pred pandémiou silnejšiu aktivitu v tejto oblasti, lepšie zvládali stres. Naopak, slabšia aktivita predpovedala problémy s úzkosťou a depresiou.
@eva8 ja som už aj zabudla, že nejaký covid bol.
Pravá strana prefrontálneho kortexu hrá kľúčovú úlohu pri potláčaní negatívnych emócií. Počas pandémie sa u mnohých ľudí zmenila jej aktivita. Tí, ktorí mali pred pandémiou silnejšiu aktivitu v tejto oblasti, lepšie zvládali stres. Naopak, slabšia aktivita predpovedala problémy s úzkosťou a depresiou.
@eva8 ja som tiež zabudla že dáky covid bol a je medzi nami. Mne je len ľúto že veľa ľudí odsudzovalo a delilo na očkovaných a neočkovaných
Nemám pocit že by ma covid extra ovplyvnil. Nakoľko som chodila celý covid do práce. Obmedzenia u nás minimálne (nežijem na SVK). Smutné bola len nevraživosť ľudí kvôli očkovaniu.
Úlohu covid lady si po alby prebrala ty ?
Takto,vnímam to tak,že pred dobou covidu bolo aj vtedy veľa ľudí, ktorí verili na rôzne konšpirácie, cítili sa byť nedotknuteľní,viac v tichosti,snažili sa to ako-tak držať ešte v normách,ale po dobe covidovej sa z každého nás z vyvalilo to najhoršie a aj to najlepšie a drží sa to až dodnes. Covid neukázal len to,akí sme stále zraniteľní ,ale aj to,že sme stále sebeckí, niektorí dokonca zakerní.
Moje nie, ale voličom smerákov vyžral aj tie posledné zvyšky ich mozočkov čo ešte mali 😂
@anonym_ac2a94 ?
@eva8 obmedzil? Vtedy sa najlepšie cestovalo, super ceny. My sme žili až na drobnosti úplne rovnako.
Len škoda že tlačili ľudí do očkovania, mali to nechať na nich a nemuseli sme tu mať takú silnú voličskú základnú Fica. Príroda niekedy pekne vie posunúť spoločnosť dopredu.
Nikto ma nepodrobil specialnemu vyskumu, viem vsak za seba a svoju najblizsiu rodinu povedat, ze nas obdobie kovidu posunulo vpred - prisla som o robotu, musela som zmobilizovat vsetky sily, prekonat sa a zacat podnikat, a robim to doteraz. Netusila som, coho som schopna a nikdy by som to bez kovidu nebola ani skusila. Travili sme hodiny denne v lese, debatovali a konecne sa vyspali. Je to paradox, ale pre mna to bolo jedno z najlepsich obdobi mojho zivota.
Nikto ma nepodrobil specialnemu vyskumu, viem vsak za seba a svoju najblizsiu rodinu povedat, ze nas obdobie kovidu posunulo vpred - prisla som o robotu, musela som zmobilizovat vsetky sily, prekonat sa a zacat podnikat, a robim to doteraz. Netusila som, coho som schopna a nikdy by som to bez kovidu nebola ani skusila. Travili sme hodiny denne v lese, debatovali a konecne sa vyspali. Je to paradox, ale pre mna to bolo jedno z najlepsich obdobi mojho zivota.
@mandzula To sa super cita 👍
@eva8 ja badam zaciatok zmien v spolocnosti.
K horsiemu.
Ludia su hasterivejsi, podrazdenejsi, agresivnejsi, menej ochotni pocuvat.
Vojna na Ukrajine to este zhorsila.
@jurly ja som pobadala po pandemii medzi mladezou sklon k depresiam, preto ma tento clanok zaujal. Ale uz je lepsie trochu. Aspon dufam. Je pravda, ze velmi vela mladych fajci, vraj ich to ukludnuje. Snad je to len prechodne obdobie a vsetko bude opat dobre. Kopec madych sa tak schuti smeje.
Mňa toto obdobie prekvapilo, dosť mi vzalo ilúzie, že náš národ je vyspelý a inteligentný. Zrazu vyplávalo na povrch koľko ľudí pracuje na čierno, keď od štátu dostali pomoc len do výšky odvodov, zlý zlý štát im nič nedal, alebo málo. Prečo asi... koľko ľudí je ochotných uveriť úplným bludom, veria viac hlasným hubám bez vzdelania, ako odborníkom s rokmi štúdia a praxe.. a posledné volebné obdobie to úplne zaklincovalo.. už sme prerazili dno a dúfam, že už sa to konečne otočí k lepšiemu..
Zaujímavý článok ale zaujala ma v ňom táto veta. Pandémia COVID-19 sa stala neplánovaným experimentom na celom ľudstve. V každom prípade ľudský mozog je fascinujúci. A vôbec všetko o ľudskom tele ako to spolupracuje a funguje.
Zaujímavý článok ale zaujala ma v ňom táto veta. Pandémia COVID-19 sa stala neplánovaným experimentom na celom ľudstve. V každom prípade ľudský mozog je fascinujúci. A vôbec všetko o ľudskom tele ako to spolupracuje a funguje.
@bloger lepsie by sa hodilo neplanovana skuska ludstva.
Nazov diskusie je zmeneny. Nie Covid, ale pandemia nas ovlyvnila. Nie prekonanie choroby, ale okolnosti pocas urciteho obdobia, Covid berte v tomto pripade ako synonymum pandemie, tak to mysleli admini. A hned sa vie o co sa jedna.
Nazov clanku je taky "metaforicky":
Neviditeľná jazva v tvojom mozgu, ktorú zanechala pandémia, mení tvoje správanie, zistili vedci
Hlavne body:
Myslíš, že COVID ťa už neovplyvňuje?
Pandémia zanechala trvalé stopy v mozgu
Zmeny pretrvávajú roky a formujú vnímanie stresu
"Dobrou správou je, že mozog sa dokáže zotaviť. Neuroplasticita umožňuje obnovu poškodených spojení. Cielené terapie, zamerané na konkrétne mozgové oblasti, môžu urýchliť tento proces. Poznanie neurálnych mechanizmov otvára cestu k presnejším intervenciám."
@jurly ja som pobadala po pandemii medzi mladezou sklon k depresiam, preto ma tento clanok zaujal. Ale uz je lepsie trochu. Aspon dufam. Je pravda, ze velmi vela mladych fajci, vraj ich to ukludnuje. Snad je to len prechodne obdobie a vsetko bude opat dobre. Kopec madych sa tak schuti smeje.
@eva8 ano, mlady su na tom dost zle. A pandemia to len zhorsila. Celosvetovo.
Dávno som zabudla, že sme tu nejakú pandémiu mali.