icon

Ako efektívne meniť vodu v akváriu?

8. dec 2023

Dievčatá, veľmi hlúpa otázka, ale ja som mala akvárium ako dieťa a vodu sme menili štýlom, že sme rybku vybrali, vody komplet vymenili, akvarko a dekorácie, kamienky umyli. Teraz ale máme zdedenu bojovnicu. V chovprodukte som sa informovala a povedali, že jej mám odobrať len tretinu vody. A teraz mi prosím povedzte, ako odsajem tu potravu a vylucky spomedzi kamienkov. Veď keď dolejeme novú vodu, stále bude kalná, či?

jankalukasova
8. dec 2023

Odkalovačom. Alebo len hadičkou akvaristickou "povysávať" dno.

nelca84
8. dec 2023

Odkalovacom odsajes priamo z dna 1/3 vody a dolejes cistu, najlepsie aspon 20 minut odstatu. Stoji to par eur.

bessie12
8. dec 2023

Ako píše @jankalukasova použi odkalovač. Každý týždeň vymeniť 1/3 objemu vody akvária. Aké akvárium máš a čo všetko obsahuje ? Aký filter, mas aj osvetlenie ? Rastliny živé a dekorácie prírodné? Aké máš dno ? Voda by mala byť aspoň cez noc odstata alebo upravená pomocou prípravkov určených na úpravu akva vody.

autor
8. dec 2023

@bessie12 my sme zdedili aj akvarko...asi 12 litrove plus mínus...osvetlenie máme, filter nie (ani bývalýmajiteľ nemal)...na dne sú kamienky, tie netreba umývať? A potravu máme larvy a nejaké granulky na farbu, prípravok do vody máme Betty Aquasafe

bessie12
8. dec 2023

ak mozes kup vacsie akvarium. 30 l bude uplne stacit pre jednu rybku. Zmen dno za tmavsie, kup aj substrat. Vela zivych rastlin a prirodne dekoracie ako napr. korene ci kamene. Mne osobne sa velmi pacia tzv. dragon stones - dracie kamene. Tie mam aj v akvariu. Filter taktiez kup a nezabudni samozrejme aj na ten odkalovac. Mozno by bolo dobre na zaciatok kupit nejaky set, kde mas vsetko ( akvarium, kryt s osvetlenim, ohrievac, teplomer a filter ) a po case, ak by ta to "chytlo", tak by si kupila ine a lepsie vybavenie alebo mozno aj vacsie akvarium. Diversa je z tych lacnejsich a Juwel z tych drahsich. S Diversa mam dobre skusenosti. Aj teraz mam akvarium od nich.
Z pripravkov ti mozem odporucit znacku Seachem. Substrat mam od JBL Aqua Basis Plus a dno je jemnejsie, ale co to bol za nazov si uz nespominam. Je tu aj skupina https://www.modrykonik.sk/group/12720/ . Mozes sa kludne pridat a pochvalit sa svojim akvarkom 🙂 Stranka, z ktorej cerpam info www.rybicky.net .
Akvaristika je dost nakladne hobby a je to hlavne o trpezlivosti. Ak mas nejake otazky, tak mozes mi kludne mozes napisat alebo priamo do skupiny. Nie som sice odbornik, ale ak budem vediet a moct, tak rada pomozem. Akvaristike zdar 🤗

autor
8. dec 2023

@bessie12 ďakujem, popozerame sa na to. My sme do toho tak vpadli, keďže deti sa chodili k susedovi pozerať na rybku, kým my sme mu pomáhali (onkopacient). Keď šiel do nemocnice, tak ju dal mužovi, nech sa staráme. A už sa z nemocnice asi nevráti :(
Momentálne ale nemám možnosť na väčšie akvarko, musí vydržať v tomto (má takmer 2 roky)....a ma v akvarku taký kokos so živou rastlinou, v podstate ako domček, často sa tam skrýva🙂

Každopádne ďakujem za všetky rady,mne len nešla do hlavy tá výmena vody, lebo cez víkend sa na to chystáme.

bessie12
8. dec 2023

to mi je luto 😔 zivot vie byt niekedy velmi kruty ☹
Urcite este vydrzi. Lepsie ako nejaka gula alebo taka ta mini 2l nadoba, ktoru nepravom nazyvaju akvarium 🙄
Odkalovacom povysavas dno. Mozes si vybrat ci chces klasicky alebo elektricky. S tym druhym skusenosti, ale s klasickym ano.
https://www.invitalshop.sk/up-aqua-mini-variabi... mam tento typ odkalovaca, len s vacsim zvonom.