icon

Ako funguje Slovenská národná knižnica a jej archívy?

22. jan 2025

Ahojte, možno sa na zlej stránke pýtam, ale iba mi tak napadlo, či ste niektorá z vás už bola v Slovenskej národnej knižnici? Študovala som si aj ich webovú stránku ale mám aj tak v niektorých veciach trošičku chaos. Konkrétne by som potrebovala ísť aj do Literárneho, aj do biografického archívu…
Máte niektorá skúsenosť ako to tam funguje?🥹 Stačí ak tam prídem, zaregistrujem sa a potom by som sa už niekoho na to spýtala a vysvetlili by mi ako to funguje? Pardon ak hlúpa otázka.

fkata
23. jan 2025

Ahoj, áno. Ja som tam jedného času chodila, ešte počas VŠ a boli tam ochotné pracovníčky. Ukážu Ti na PC, ako si vieš vyhľadať, čo potrebuješ. Je to knižnica naozaj na úrovni.

autor
24. jan 2025

@fkata ďakujem ti za odpoveď, ja mám Martin dosť ďaleko, tak bohužiaľ mi tam cesta bude trvať dlho. Neviem, či sa tam vôbec budem vedieť vyznať 😅 Ak by som sa chcela pozrieť napr. do tých archívov tak by som sa s nimi asi musela dohodnúť vopred, však? Nie som do knižnice ešte registrovaná, ale to by bolo najlepšie asi osobne? Prepáč ak sa moc pýtam.

fkata
25. jan 2025

Myslím, že sa dá registrovať iba osobne, aspoň to tak bolo. Nemusíš sa s nimi dohodnúť, prídeš, registruješ sa a môžeš si pozerať, čo potrebuješ.
Niekedy mali aj tzv. jednorázovú registráciu.
Čo sa týka polohy knižnice, tak je dosť od ruky od zastávky diaľkových autobusov a aj železničnej stanice.
Kľudne sa pýtaj, ja som tam chodila viac ako 3 roky.