icon

Ako jazdiť šetrne a znížiť spotrebu?

18. jan 2025

Ahojte, hoci vodičák mám viac ako dvadsať rokov vlastne auto mám po dlhom predlhom čase. V 18ke som také veci ako spotreba paliva neriešila. Naša ranná rutina je mš,zš, práca 2,8km poobede občas obchod či krúžky. Bez auta sa do mš do 16:00 nedostanem, tak sme kúpili ojazdené auto. Od vtedy muž sleduje moju spotrebu, a vyčíta že zle šoférujem, a nešetrím bezínom. Zrejme viac kúrim v aute aby deťom nebolo zima, garáž nemám auto parkuje pod holým nebom. Takže moja otázka ako jazdiť šetrne?

monicazbb
18. jan 2025

Po meste sa da ťažko ušetriť, lebo sa šetrí plynulou jazdou. Zas na kurení, aby bola deťom zima to nie. Povedz mužovi nech nepindá a viacej zarobí. 😛

rozculena
18. jan 2025

Povedz mu,nech vozí deti on a nech ti ukáže konkrétne,ako máš šetriť.

autor
18. jan 2025

@rozculena to ťažko keď ráno odchádza po 4tej a večer prichádza cca o 22:00

rozculena
18. jan 2025

7 dní v týždni??

mamutka
18. jan 2025

Kúpil ojazdené auto a tebe vyčíta spotrebu? Ja si toto neviem ani predstaviť, aby na tej vzdilenosti toto chlap riesil, keď máte to auto len preto, aby si stíhala deti vyzdvihnúť. Normálne by som sa tým prestala zaoberať a oznámila mu, že čo kua kúpil, to ma a ze sa nechal od predávajúceho odrbkat, keď mu nakecali akú to ma nízku spotrebu je teraz už len jeho problém!

autor
18. jan 2025

@rozculena nie 2dni potom voľno, vtedy spí,

rozculena
18. jan 2025

tak nech nespí 24 hodín,ale ide zaviezť deti do školky a školy

autor
18. jan 2025

@mamutka on na tom aute mal spotrebu 6,8 vlani, ja mám teraz v zime 7,1

autor
18. jan 2025

@rozculena ? ? ? To kde je úspora podľa teba? Šli by sme obaja po rovnakej trase v zhruba rovnakom čase každý týždeň 1x ?

h2
18. jan 2025

Tvoj muž od pondelka do piatku prakticky nie je doma, víkend prespí a ON chce niečo vyčítať tebe?!!!!!

mamutka
18. jan 2025

Na rovnakej trase? No tak nech ti to trpezlivo vysvetlí. Prepáč, ale ja mám podobnú vzdialenosť autom, tiež ho používam aby som stihla a muž sa skôr smeje, že pri takom nájazde vždy aj stihnem zabudnúť kde je pumpa. By ma asi slahlo, keby mi počítal spotrebu.

monicazbb
18. jan 2025

To su take mini rozdiely že koniec....moze byt že ak ste pneumatiky nemenili, stare tiež namahaju auto a ma vyššiu spotrebu... Tiež aj filtre ak sa nemenili, katalyzator...alebo jednoducho chodiš vo vacsej premavke kde musiš viac stridat rychlosti. Do teplych krajin ho pošli...

rozculena
18. jan 2025

čítaj v súvislostiach,písala som,aby odviezol deti on a ukázal ti,ako máš šetriť.A čo ma je vlastne po tom,rob si ako chceš

monicazbb
19. jan 2025

Začni mu vyčítať že ma vačšiu spotrebu jedla ako minuly rok, že zjedol o dva rožky na tyžden viac ...a tak nech sa krotí.

autor
19. jan 2025

@rozculena ön vysvetliť.nevie ani dieťatu úlohu z matiky. Napríklad keď kúpime nový spotrebič, on dlho študuje návod, ešte aj video na YouTube, a potom .povie že si to mám naštudovať sama alebo urobiť ako chcem

deti95060810
19. jan 2025

tvoj manžel je pako... len toľko k nemu.

chrobak7
Autor odpoveď zmazal
tundra
19. jan 2025

Nemate aj ine problemy vo vztahu?Toto vycitat partnerovy, je riadne od veci...Ked sa nieco pokazi na aute alebo opotrebuje- brzdy napr.,tak ti tiez povie,ze vela brzdis?Povedz mu,ze kupil zle auto🤷‍♂️...

doriiis
19. jan 2025

No čo dodať? Je to debil

kukulienka999
19. jan 2025

A akou trasou siel tvoj muž minuly rok, keď mal mensiu spotrebu?
Jedine, čo ti k téme viem poradit je, sby si viac jazdila na voľnobehu. Ale neviem ci máš mánual/automat.
Ak ideš dole z kopca vyhodiť do neutrálu a len pribrzdujes, ideš na semafor už z diaľky vyhodíš do neutrálu a pribrzdujes, ak máš ísť zastaviť vyhodíš do neutrálu a brzdis. Ak máš automat tak klasika dole noha z pedálu už skôr a necháš auto váhou brzdiť.
Ako keby sk mala spotrebu 9l a on 6 tak by som sa čudovala ale v takom malom rozdiele nechápem preco to rieši, vonku je zima atd. Veľa faktorov. A kde on jazdil? Je rozdiel po meste a mimo mesta.

alkoholik
19. jan 2025

Ja mavam 11.5 alebo 12.5 rano so studenym motorom teraz v zime. 1l benzinu stoji cca 1.6 rozdiel mate 0.3l na 100 km. Riesite 50 centov na 100 km...

patus_2
19. jan 2025

Ja nemám rada konflikty vo vzťahoch, ale keby mi môj muž vyčítal, že mám o 0,2l vyššiu spotrebu ako on tak by som ho poslala na liečenie a veľmi by som považovala, či je vzťah v poriadku aj na iných úrovniach...

0silvia0
19. jan 2025

A ty ho nevies upratat? Takuto chujovinu ti ide vycitat? On chudatko nevie, ze v zime moze byt vyssia spotreba? Nie aby bol rad, ze stihas behat hore dole, on nema s detmi ziadne starosti a tebe ide vycitat, ze "zle" soferujes? Povedz mu ze inak nevies, a ked mu to tak vadi, tak zoberies v praci nadcas, preplatis mu to ale on vtedy musi odviezt deti do skoly a zo skoly🤷‍♀️🤦🤦‍♀️🤦‍♂️ chudak

sense
19. jan 2025

Úprimne toto nie je hlavný problém vo vašom vzťahu, takže by som si nedávala ani námahu mu to nejak vysvetlovat a za tie tri km čo prejdes sa auto nestihne ani zohriat

really8
19. jan 2025

Nebudem sa vyjadrovat k vasmu problemu ktory ani neriesis ale na 2,8 km nemusis zapinat kurenie, ved to sa auto ani nezohreje. Deti sedia oblecene predpokladam kedze neparkujes v garazi. Usetris jedine tym ze budes jazdit plynulejsie (co v meste uplne nejde), auto nechas dojst na krizovat, pomalsie sa budes rozbiehat alebo ked ide len o cislo na spotrebe raz za cas zober auto mimo mesto, tak spotrebu stiahnes a manzel bude mat co chcel.

marca12
19. jan 2025

To je debil,ze to vobec riesis. Zasmiala by som sa mu do ksichtu a jazdila dalej. Nechapem zeny,ze si toto od chlapov nechavate. Nieco vam povie a uz ste rozklepane. Nevh si hovori,co chce. A vycitat par centov navyse? Je normalny? Ak on mal spotrebu 6,8 v lete a tebe vycita 7,1 v zime,tak je to ozaj blbec,ktory nevie nic o autach

olimuc
19. jan 2025

Porovnavat by mohol iba ak by ste mali uplne identicke auto, s rovnakym motorom, nastavenim, rovnakymi aj rovnako zjazdenymi pneumatikami, vymeneny m olejom a isli tu istu trasu v tom istom case … odporucila by som mu navrat na ZS a povenovat sa matike a fyzike a trochu mat sajnu o autach. Atomovy fyzik asi nebude …ale 0,3 l nie je asi tvoj jediny problem … skor to, ze tvoj manzel je blb

ma77
19. jan 2025

No len raz by mi povedal muž že mám vysokú spotrebu preboha veď vozis jeho deti to majú mrznúť v aute ? Máme každý svoje auto a nikdy sme neriešili kto má akú spotrebu ja sa nestarám do jeho auta ani neviem kedy tankuje on sa nestará do môjho a tankujem keď treba on o tom ani nevie

vikimed
19. jan 2025

My sme kúpili starší elektromobil, spotreba do 3 eur/100 km. Ak manžel túži po nízkych nákladoch na cestovanie a je to vôbec relevantné na prejazdené km. Ak je od 4 do 22 v práci, financie určite nebudú problém.