Ako nadobudnúť späť sebadôveru v sťažených podmienkach?
Ahojte, moje sebavedomie mozno nebolo nikdy vysoke, ale bolo v pohode. Dokazala som s tym dobre zit. Vsetko zacalo pomaly postupne po zoznameni s priatelom, neskor s manzelom. Ani si clovek nevsimne ako sa to meni. Jeden z hlavnych dovodov bol postoj jeho rodiny ku mne. Neprijali ma, nebola som pre nich dost dobra a davali mi to pocitit. Vrtali do mna, vyvysovali sa pri roznych prilezitostiach. Dozvedela som sa, ze sa o mne nepekne vyjadrili a dokonca aj v neskorsej fazy vztahu sa vraj priatela pytali, ci si to so mnou predsa len nechce rozmysliet. Boli to pre mna velke rany, lebo predsa len, je to znacna sucast mojho buduceho zivota. A nepovazovala som sa za tak zlu. Neskor sme zacali tichu vojnu o mojho muza. Videla som, ze je pod ich znacnym vplyvom a bala som sa. Tak som ho zacala viacej od nich odputavat. A to sa im nepacilo este viac, samozrejme. A vlastne ani muzovi. Postupom casu sme sa prestahoval na nove misto, nie sice daleko od nich, ale dost daleko na to, ze ja som zacinala akoby od zaciatku. Nikoho som tu nepoznala, nova praca a pod. Teraz mame aj male deti. Vsetok tento kolotoc, izolacia, starost o deti, nedostatok sebarealizacie, kritizovanie zo strany manzelovej rodiny, konflikty, nerespektovanie - vyustili do stavu, ked som na tom psychicky zle a citim, ze nemam ziadnu sebadoveru. Bohuzial citim, ze ani nemam velmi moznosti, ako to budovat naspät. Staci jedna kritika (mozno aj manipulativna) zo strany svokry, a pri dalsej hadke staci jeden kec mojho muza, ze aj moja mama ti to povedala, a je hotovo. Citala som si, ze viac casu treba sebe venovat, dat si nove vlasy, nejaky konicek, posed s kamoskou... vsetko som skusila, vela veci nadalej praktikujem, no nezabera to. Uvedomila som si, ze mi chyba opora v manzelovi a to je hlavny kluc mojej pohody, ale nemalo by byt, vsak? Pretoze jeho nezmenim a nemoze byt moje sebavedomie zavisle od jeho/ich nazorov. Co teda este viac urobit, aby som si verila, aby ked nam niekto narusi pohodu, som zase nezacala o sebe pochybovat?
Prečo Ti tak záleží na ich názore? Možno si ešte mladučká, keď si to tak pripúšťaš. Ja nemám síce ani 30 rokov ešte ale absolútne by ma nezaujímali reči mužovej matky. Je chyba to je, keď si ho tak vychovávala, že sa nevie od syna odpútať a žiarli doslova, neznesie inú ženu po jeho boku. A to by som nemusela byť JA ale robila to by to hocijakej inej... Takže dievča, prestaň si fandiť, že to robí kvôli TEBE, jej je to fuk o koho ide, je to jednoducho JEJ problém, nie Tvoj. Nájdite si priateľov na novom mieste, trávte spolu čas a nebudeš sa mat kedy utápať vo svojom žiali, ktorý si si vsugerovala.
@sorak Ano, mas asi pravdu.
@sashka22 Nemyslim, ze si to pripustam. Citim sa skor tak, aby som to vysvetlila, ze predstav si ze robis vo firme. A mas tam okolo seba kopec ludi, ktori sa stale len nejako povysuju, teba kritizuju, atd. A ze tam nemas ozaj nikoho, s kym by si sa citila fajn. Proste ta to skor ci neskor dostane, a najlepsie bude odist. V tomto ma pravdu
@ckocka
Ja vsak zatial odist nemozem, necitim sa na to, preto potrebujem zvysit to sebavedomie, a ked nezaberaju takt tie veci co sa odporucaju, tak som myslela ci niekto nema nejaku fintu co by mu pomohla.
Ja to mam tak, že nepotrebujem aby som bola spokojná s niekym iným, napr. v tej firme. Som spokojná so sebou. Ale niesom ani sadistka, že by som nasilu zostávala niekde, kde je isté, že ma tam nechcú. Kolegyňa sa tak hanbila, že si nekúpila anilen salámu lebo by musela prehovoriť pri pulte... Dnes vedie 80 zamestnancov. Prekonala sa lebo chcela. Skus to malými krôčikmi ale prvé bude, že odstranis všetko čo Ťa 'ťahá späť'. A potom maličké úspechy, napríklad, že dnes zabehnem 5 min vkuse. A keď sa Ti to podarí, začneš pridávať ciele. Vzdelávaj sa v oblasti, aj keby to malo byt len čítanie článku o tom co Ťa vždy zaujímalo a nemala si nikdy na to čas. Keď sa zbavis toho čo Ťa dokáže vykolajit, zrazu zostane čas aj na venovanie sa sebe.
Z mojho pohladu: budeš vynakladať velké úsilie aby si sa vymedzila voči ich správaniu, a aj tak sa nikdy nebudeš cítiť dobre - to v takej rodine nie je možné - iba možno o niečo menej zle. Ja by som to úsilie namierila k odchodu - problém vyriešený na celý život.

Mám z teba pocit akoby si potrebovala byt na niekom závislá,no a to robí asi najväčší problém preco nevieš nadobudnúť sebadôveru.Nikdy nesmieš o sebe pochybovať,pretože si jedinečná,výnimočná osobnosť.Venuj sa deťom,nezanedbavaj manžela,ale nezabúdaj na seba.Oporu v najbližších samozrejme potrebujeme,no nieje dobre byt na nich závislý.