icon

Ako nájsť vozeň podľa čísla vo vlaku?

11. jan 2025

Ahojte, kto cestujete vlakom, keď mám miestenku napríklad do vozňa číslo 3, kde nájdem to označenie? Lebo na vozňoch sú vždy len čísla 1 a 2 (asi prvá, druhá trieda) a čísla miest vo vozňoch sú rovnaké, napríklad od 17-107. To si ho mám odrátať od rušňa alebo ako rýchlo nájdem svoje miesto?

autor
11. jan 2025
br4n
11. jan 2025

Na webe je radenie vlaku a tak isto na vozni je jeho číslo, a to nemyslím 1 alebo 2, co označuje triedu....

zalka
11. jan 2025

Na dverách vagónov sú napísané čísla vozňov...

anesim
11. jan 2025

Vzdy na dveroch vozňa,cez kt nastupujes mas cislo, a plus na stanici je vyveska kazdeho vlaku a ako su radene vozne

autor
11. jan 2025

@anesim čiže tá veľká dvojka na tej druhej fotke nie je označenie vozňa, ale druhá trieda? Číslo vozňa je na dverách?

ivka225
11. jan 2025

Áno.

oblecenie99
11. jan 2025

Číslo vozňa budeš mať na dverách, vytlačené na papieri a vylepené na okne dverí 🙂

autor
11. jan 2025

@oblecenie99 napríklad táto 5ka?

gab
11. jan 2025

ano, presne tak

viestta
11. jan 2025

Cislo vozna na dverach vagona, cislo sedadla na stitku nad sedadlom alebo na sedadle. Ked nastupis do zleho voagona, da sa bez problemov aj za jazdy prechadzat vlakom aby si nasla svoj vagon

oblecenie99
11. jan 2025

Áno, tak tak. Vozeň prvej triedy býva zvyčajne zaradený za rušnom, alebo naopak, ako posledný vozen. A ako radi @viesta, aby si nebola v strese, najmä ak musíš nastúpiť rýchlo, tak je lepšie nastúpiť do najbližšieho vozňa a za cesty si vyhľadať príslušný vozeň, tie čísla vidíš aj zvnútra, resp. sa spýtas sprievodcu.

autor
11. jan 2025

@oblecenie99 ale väčšinou bývajú radené postupne za rušňom 1,2,3,4…nie?

ivka225
11. jan 2025

nie vždy ... a už som cestovala aj vo vlaku, kde boli trojciferné čísla vozňov

oblecenie99
11. jan 2025

Zdá sa mi, že nie, ale možno sa mi to pletie s tým, že ten vozeň prvej triedy je raz za rušnom, raz úplne vzadu (napr. štandardne smer KE do BA je za rušnom, a opačne, z BA do KE je na konci súpravy. Na to sa radšej nespoliehaj, že jednotka je ,a rusnom, lebo môže to byť aj naopak, odzadu.. Najmä ak nastupujes niekde na medzizastavke, ty stojíš na perone a snažíš sa odratávať tie vozne, ale vlak ešte len brzdí, ale ide ešte pomerne rýchlo... Ja by som nastúpila do najbližších dvier a prešla tu trasu k príslušnému voznu uz vo vlaku, vtedy sa nemusíš plasiť.

lopka1313
11. jan 2025

Oznacenie voznov je na dverach alebo, pokial ma vozen elektronicku tabulu, tak moze byt aj tam. Ale vacsinou je na 1 dverach. Vo vnutri su tiez bud na dverach alebo na elektronickych tabuliach, pripadne sa spytaj ludi, co tam sedia, ci vedia, ake je to cislo vozna.
A ano, smer z Kosic do BA zvykne mat radenie od rusna (1 byva za rusnom a zaroven to byva aj 1.trieda) a smer z BA do KE ma radenie od konca. Oni totizto tie vozne nepremenuvaju ani nepreraduju, suprava chodi stale v rovnakom poradi, meni sa len poloha rusna.

bg92
11. jan 2025

Ked ohlasuju na stanici prichod vlaku ohlasuju aj ako su za nim radene vozne, moze to by hocijako

evansova
12. jan 2025

@bg92 Presne tak, hlasia napr., ze miestenkove vozne su radene za rusnom ako treti a stvrty v poradi.

autor
12. jan 2025

@evansova a keď nemám miestenku a sadnem si do miestenkového, môžem dostať pokutu?

ivka225
12. jan 2025

Obvykle ta tam nechaju sediet az kym nepride ten kto ma miestenku

eeffka
12. jan 2025

Pokutu nedostanes len ta vyhodia z miesta, 1e je tak vela?

oblecenie99
12. jan 2025

Kúp si miestenku a nespekuluj. Ja osobne neznášam, keď mám niekoho vyhadzovať zo svojho miesta, a zatiaľ mi stále niekto takto obsadil a musela som to riešiť, je to nepríjemné. Za jedno euro máš svätý pokoj.

anesim
12. jan 2025

Niektore vozne su povinne miestenkove, sprievodca ta posle prec

mima73
12. jan 2025

Čísla vozňov nájdeš na dverách vagónov (na okienku). Mne sa ale naposledy stalo to,že ráno pred odchodom mi vlakvedúci oznámil,že môj vozeň zrušili a dali ma do úplne iného,mala som aj miestenku,takže dosť blbá situácia :D

autor
12. jan 2025

A ešte otázka, prvá trieda je tá, kde sú tie uzavreté kupé?

oblecenie99
12. jan 2025

Nie, prvá trieda zvykne byť štandardne otvorená (ale možno sú výnimky, závisí aj od dopravcu). Len máš viac priestoru na nohy, väčší kľud, a blízko reštauračný vozeň, čistejšie toalety. Ja osobne cestujem na väčšiu trasu, ako napr. Cez republiku, len prvou triedou, radšej si priplatim. Vozeň prvej triedy býva radený buď za rušnom, alebo na konci súpravy.

nominka86
14. jan 2025

Ano