icon

Ako prekonať frustráciu z nedokončených projektov?

simona53277
2. sep 2024

Máte aj vy niekedy pocit ze chcete robiť veľa veci, navštíviť veľa miest, prečítať si o rôznych témach ale veľa nacnete, nedokončite, stále preskakujete z jedného na druhé.. a stále ten pocit ze neviem nič do hĺbky, veľa veciam nerozumiem a energia a motivácia rychlo vyprchá a potom mam len pocit frustrácie..

evazhoufova
2. sep 2024

Adhd

autumm
3. sep 2024

Hej to ma môj muž. Je to adhd😁 všetko ho rýchlo nadchne, veľa o tom študuje najskôr, vloží sa cely do toho. Ale hneď ho to omrzí a nedotiahne do konca.

martinmmartin
3. sep 2024

FOMO -!fear of missing out - moze ta to znicit a skoncis s pocitim ze ti kazdu sekundu v zivote unika vsetko podstatne.

marianarem
3. sep 2024

@simona53277 Ja to nemam, ale manzel takto nejako funguje. Tiez mam pocit, ze ide o ADD. Nadchne sa tak, ze sa do danej veci uplne ponori, vsetko ostatne ide bokom (ak sa da) a o nejaky cas by ho do tej istej veci nedotiahol ani par volov, uplne strati motivaciu a uz ho zaujima nieco ine. On je ale mimoriadne inteligentny a do hlbky sa vdaka tomu dostat stihne a ma naozaj obdivuhodne vedomosti a strasne siroky zaber. Aj po rokoch, co som s nim, mi z toho pada sanka. No napriek tomu bojuje s pocitmi, o ktorych pises.

svetlonos
3. sep 2024

@evazhoufova
@autumm
presne to iste som chcela napísať. Výber si cielene jedu dve témy aby si mala na ne čas. A keby aj tanky padali, dokončí to. Stále si vedome pripominaj, ze to dokoncis a venuj sa len tej jednej téme, veci.
NEMUSIS VSETKO VEDIET, VIDIET ANI ČÍTAŤ!
To si daj zaraďovať. A keď odídeš od ko kretnej veci koli prádlo, vysávanie a šálke na stole - nechaj to všetko tak a znova sa vráť k svojej činnosti.
Keď upratujem kuchynskú linku, idem z ľavá do práva. Kus po kuse. Keď sa otočím a začnem odpratávanie druhu časť pracovnej plochy, pripomeniem si - dokončí prvú, potom až druhu ! A vrátim sa. Robím to často. Keď mám klud (deti mimo domu) sústredím sa lepsie.
Je to vedomý a cielený proces.
Inak ozaj rozrobené prádlo, kuchyňa, varenie - q nič nedokončené!
Vy💩 sa na ten populárny multitasking! Ten funguje pre mňa vtedy keď- naplníme, zapnem pracku/susicku, umývačku a popri tom vysávač napriklad.
Ale triediť prádlo na pranie, do toho upratovat, umyť umývadlo v kúpele a odpratávanie tie auta od deti 🙈 - to nie je multitasking ale masaker, kedy sa zamotal q aj zabudneš ci si robila povodne.
Naučila som sa jednoduchosti 😉. Teda stále sa učím 🙂

alenka58
3. sep 2024

@simona53277 toto je chaos v dnešnom svete veľa možností, treba si vybrať a venovať sa dlhšiu dobu par činnostiam a vtedy ked prestanu baviť dať sa na iné, moja kamaratka to ma v športových činnostiach, snad nie je aktivita ktorú by nevyskúšala nič však nerobí dlhodobo

milanemila
3. sep 2024

Ja podla opisu mam zrejme tiez nejaku soabsiu formu ADHD, ale deti ma z toho zarucene vyliecili, lebo nemam cas na ziadnu z tych vela veci, kt chcem robit.
Ja napriklad aj tak upratujem, ze nie idem do kupelne a komplet kupelna a sustredim sa iba na to, ale po ceste po mop hodim pradlo do pracky, ked idem pre cistiace zas odpracem nejake hracky na trase atd :D neviem to asi uplne dobre popisat, ale muz len kruti hlavou, ci mi do druhej ruky neda este handru na umyvanie okien a k uchu telefon, nech objednam pizzu.

danyelia
3. sep 2024

Nie, nemám ten pocit 😁

eva8
3. sep 2024

Na druhej strane, ak mas horizontalny prehlad (nejdes do hlbky) o mnozstve skutocnosti, moze to mat vyhodu aj v tom, ze dokazes prepajat jednotlive poznatky, najdes suvislosti, vies sa orientovat, nestratis sa v istych konverzaciach.
Kazdy ma svoju oblast, aj podla studia/zamestnania, v ktorej sa orientuje viac, teda vie nieco aj do hlbky.

Ja mam rozcitanych viac knih. Nadchnu ma, potom ma prestanu bavit. Niekedy sa k rozcitanym vratim podla nalady, niektore lezia "uhorom" niekolko rokov, aj bez docitania. Kedysi neexistovalo u mna nedocitat knihu. Pripisujem to aj tomu, ze viac guglim a tym som zahrnuta mnozstvom strucnych informacii z netu. To tiez robi z ludi "ADHD", t.j. nejdu do hlbky, nedokoncia, co zacnu, lebo prisla nova informacia. Svet technologii. Nevieme spomalit. V nicom

eva8
3. sep 2024

@milanemila ... a pri umyvani zubov umyjem umyvadlo 🙂

drahomirrra
3. sep 2024

Adhd 😎

nika23t
3. sep 2024

@simona53277 áno, odkedy som mama, tak presne toto sa mi denne deje so všetkým, co začnem... Aj s tým, co chcem začať. Aj s myšlienkami.

lavender94
3. sep 2024

Tiež si myslím, že sa jedna o určitú formu adhd. Ale to by si musela mať aj iné prejavy. Ono v dnešnej dobe plnej informácii, sme tak zahltení, že tieto pocity môže mať kľudne aj zdravý človek. Sociálne siete su koncipované tak, že je tam plno zaujímavých veci, ale v momente, keď to ma nad 30 sekúnd, už to nikoho nezaujíma. Preto sa nám to premieta aj mimo svet sociálnych sieti. Keď nám niečo nie je podané dostatočne strhujúco, nezamestná to našu myseľ čo najvia, je to nuda. A pridaj k tomu pocit, že mame všetci nekonečno možností, môžeme vedieť všetko čo si zaumienime. Ja som minule takto vo voľnom čase riešila guľatosť zeme😂 došla som k tomu, že asi potrebujem doktorát z fyziky a vykašľala som sa na to…

milanemila
3. sep 2024

@eva8 aj zrkadlo 😂